Οι επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα βρέθηκαν, και πάλι, στο προσκήνιο, μέσα στην περασμένη εβδομάδα.
Έτσι, επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, μεταξύ 2022 και 2027, θα πραγματοποιήσει ο ΟΤΕ στην Ελλάδα, «από τις μεγαλύτερες που έχει κάνει ποτέ ιδιωτική εταιρεία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών», όπως ανακοίνωσαν τα στελέχη της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώνεται πως, στη θέση του CEO έως τον Ιούνιο του 2024, θα παραμείνει ο Μιχάλης Τσαμάζ.
Σε νέα επένδυση προχωρά και η Entersoft, που δημιουργεί Κέντρο Υλοποίησης & Ανάπτυξης Λογισμικού στην Πάτρα, σε συνεργασία με το τοπικό Πανεπιστήμιο, δημιουργώντας, σε πρώτη φάση, περί τις 60 νέες θέσεις εργασίας. Προγραμματίζονται κοινές δράσεις σε υπάρχοντα και νέα ακαδημαϊκά προγράμματα του ΑκαδημαΪκού Ιδρύματος, πρακτική άσκηση φοιτητών του σε τομείς συναφείς με τις δραστηριότητες της Entersoft, αλλά και συνεργασία σε ερευνητικά έργα κοινού ενδιαφέροντος και δημοσιεύσεις.
Την ίδια στιγμή, με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης συναντήθηκε στην Αθήνα ο Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομίλου Vodafone, Joakim Reiter. Τόνισε ότι ο Όμιλος Vodafone αναγνωρίζει τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα και την αποφασιστικότητα με την οποία η χώρα κινείται προς την καινοτομία και την ψηφιοποίηση. Υπενθύμισε, επίσης, πως η Vodafone Ελλάδας έχει επενδύσει περισσότερο από €1,5 δισ. κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ για την επόμενη πενταετία σχεδιάζει να επενδύσει το ποσό των €600 εκατ. στην ανάπτυξη υπηρεσιών και δικτύων νέας γενιάς.
Και, καθώς κάνουμε αναφορά σε επενδύσεις, με το ποσό των 211 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν 115 επιχειρήσεις, έως τον Σεπτέμβρη του 2021, από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών – ΤΑΕΣΥΜ (EquiFund). Από αυτά, 107,2 εκατ. ευρώ είναι οι δημόσιοι πόροι του ΕΠΑνΕΚ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν 3.658 άτομα. Σημειώνεται ότι με την μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, η πρωτοβουλία έχει ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.
Άλλωστε, το VentureFriends, το VC fund που ξεκίνησε από την Αθήνα και έχει πλέον γραφεία στο Λονδίνο και τη Βαρσοβία, ανακοίνωσε το πρώτο κλείσιμο του νέου του fund στα 90 εκ. ευρώ. Το νέο fund θα έχει hard cap στα 100 εκ. ευρώ και θα είναι τo 3ο fund σε 5 χρόνια για τους VentureFriends, ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση στα 170 εκ. ευρώ. Με το 3ο fund, το VentureFriends θα συνεχίσει να επενδύει σε φιλόδοξες εταιρείες τεχνολογίας με παγκόσμιες βλέψεις σε στάδιο Seed & Series A.
Στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Kaspersky, τον Νοέμβριο του 2021 η Ελλάδα βρέθηκε σε μια από τις υψηλότερες θέσεις της λίστας των χωρών ως προς τον αριθμό των επιθέσεων σε βιομηχανικά συστήματα. Στην παγκόσμια λίστα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση, με το 32% των βιομηχανικών συστημάτων να έχουν υποστεί κάποιου είδους επίθεση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σερβία), ακολουθούν η Συρία, το Μπαγκλαντές και η Παλαιστίνη, ενώ πίσω από τη χώρα μας βρίσκονται η Βοσνία-Ερζεγοβίνη), το Πακιστάν και η Λιβύη.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν ενέκρινε το πρώτο πρόγραμμα εργασίας για το ψηφιακό σκέλος του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» για τον ψηφιακό τομέα, το οποίο καθορίζει το πεδίο εφαρμογής και τους στόχους των δράσεων που υποστηρίζονται από την ΕΕ και απαιτούνται για τη βελτίωση των υποδομών ψηφιακής συνδεσιμότητας της Ευρώπης για 3 έτη. Οι δράσεις αυτές θα λάβουν χρηματοδότηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (2021-2023).
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε οκτώ κινεζικές εταιρείες -συμπεριλαμβανομένης της DJI, του μεγαλύτερου κατασκευαστή εμπορικών drone στον κόσμο- στη μαύρη λίστα επενδύσεων, λόγω, όπως τονίζεται, της ενεργούς υποστήριξης της «παρακολούθησης» των Ουιγούρων και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων στην Κίνα. Νωρίτερα την Πέμπτη, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε δεκάδες κινεζικά ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες τεχνολογίας στη δική του λίστα.
Και κλείνουμε με το κρίσιμο ζήτημα των chipsets. Από τη μια, η Intel σχεδιάζει να δαπανήσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στο Penang της Μαλαισίας. Από την άλλη, η Ινδία ενέκρινε ένα σχέδιο που θα προσφέρει κίνητρα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προσέλκυση κατασκευαστών ημιαγωγών και οθονών, όπως δήλωσε ο υπουργός τεχνολογίας της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση της Ινδίας θα επεκτείνει τη δημοσιονομική στήριξη για έως και 50% του κόστους ενός έργου, για επιλέξιμους κατασκευαστές οθονών και ημιαγωγών.
Ραντεβού στον επόμενο TechReporter, καλές γιορτές σε όλους!
Σχόλια