Εξίσωση με τρεις αγνώστους έχει να επιλύσει η ασφαλιστική αγορά. Ο πρώτος άγνωστος είναι τα κεφάλαια, ο δεύτερος άγνωστος είναι ο κίνδυνος και ο τρίτος άγνωστος είναι οι μέτοχοι.
Υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων κατά το Solvency II, ώστε να μπορούν οι ασφαλιστικές και να καλύπτουν κινδύνους και να γράφουν αποδόσεις ίδιων κεφαλαίων; Θέλουν οι ασφαλιστικές πραγματικά να αναλάβουν και να εγγράψουν στα βιβλία τους μεγάλους ασφαλιστικούς κινδύνους; Θα διακρατήσουν κεφάλαια οι ασφαλιστικές δείχνοντας μειωμένη παραγωγή ώστε να αποδώσουν ψηλότερο μέρισμα στους μετόχους;
Ο κίνδυνος της κλιματικής εσπευσμένα πρέπει να ασφαλιστεί, ωστόσο παραμένει ανασφάλιστος γιατί οι ασφαλιστικές έχουν στενεύσει τα περιθώρια στο underwriting. H Maplecroft «γνωστή φίλη» των μεγάλων ασφαλιστικών για την παροχή πληροφοριών διαχείρισης μεγάλων κινδύνων γράφει ότι «το κόστος της αδράνειας μπορεί να απειλήσει την ύπαρξη μας». Ο λόγος για τους μεγάλους κινδύνους στην αγορά της ενέργειας.
Η κλιματική αλλαγή απειλή αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου
Περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμα των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο αντιμετωπίζουν υψηλούς ή ακραίους κινδύνους από την αυξημένη συχνότητα φυσικών καταστροφικών συμβάντων όπως: καταιγίδες και πλημμύρες, από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κα τις ακραίες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους Δείκτες Έκθεσης στην Κλιματική Αλλαγή, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Νιγηρία συγκαταλέγονται στις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου όπου ο κίνδυνος των καταστροφικών συμβάντων εξαρτωμένων από την αλλαγή στο κλίμα θα προκαλέσουν μεγάλες και καταστροφικές αλλαγές στην ροή του πετρελαίου. Στις χώρες αυτές συναντάται το 19% των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι απειλές στον εφοδιασμό του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν ήδη εκδηλωθεί. Φέτος η παγωνιά στο Τέξας «πάγωσε» την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ στο χαμηλό τριετίας. Ρεκόρ διαρροών στον Κόλπο του Μεξικού καταγράφηκε από τον τυφώνα IDA, προκαλώντας ιστορικές διακοπές στον εφοδιασμό τόσο σε αργό πετρέλαιο όσο και σε προϊόντα διύλισης. Οι υψηλές θερμοκρασίες που έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ρωσία επιτάχυναν το λιώσιμο του μόνιμου παγετού. Πρόκειται για μια τάση που έχει καταστρέψει το 40% των κτιρίων και των υποδομών σε περιοχές του Βορρά που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα χαρακτηριστικά αυτών των συμβάντων θα γίνουν πιο συχνά και πιο έντονα, προκαλώντας απανωτά σοκ στο κλάδο της ενέργειας.
Ηλεκτροπληξία στις εταιρείες ενέργειας
Στην πρίζα μπαίνουν οι εταιρείες ενέργειας για τις οποίες στόχος πρώτος είναι να μετριάσουν τις απειλές και να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη μετάβασή σε ένα περιβάλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Οι χερσαίες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτίθενται σε όλο το φάσμα των φυσικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι υπεράκτιες επιχειρήσεις, όπως στον Κόλπο του Μεξικού, είναι ευάλωτες σε τροπικούς κυκλώνες και ακραία ύψη κυμάτων. Συνολικά, το 10,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων βρίσκεται σε περιοχές ακραίου κινδύνου, ενώ το 29,5% ήταν υψηλού κινδύνου. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 617 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμα.
Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική δεν έχουν μόνο τα μεγαλύτερα απόθεμα στον κόσμο, αλλά και το υψηλότερο ποσοστό αυτού σε κίνδυνο. Η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας έγκειται στη μόχλευση του χαμηλού κόστους και της χαμηλής έντασης άνθρακα ανάντη. Αχίλλειος πτέρνα της στρατηγικής αυτής η αβεβαιότητα της πορείας της ζήτησης πετρελαίου και του φυσικού αερίου τις επόμενες δεκαετίες, η έκθεση της Σαουδικής Αραβίας στο θερμικό στρες, την έλλειψη νερού και τις καταιγίδες σκόνης.
Η Αφρική έχει το δεύτερο υψηλότερο υπό απειλή ποσοστό αποθεμάτων. Στη Νιγηρία, το 72% των αποθεμάτων αντιμετωπίζει υψηλή ή και ακραία έκθεση στον κλιματικό κίνδυνο. Στη χώρα παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας, όπως επίσης και φαινόμενα βροχοπτώσεων, ξηρασίες, πλημμύρες, που θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή των υδρογονανθράκων. Τα φαινόμενα αυτά θα περιορίσουν την οικονομία της γεωργίας, η οποία θα γίνει όλο και πιο εξαρτώμενη στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πώς θα κρατηθεί το σενάριο των μηδενικών εκπομπών
Η πραγματικότητα των εταιρειών που έχουν αποθέματα σε τοποθεσίες εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή θα ανατραπεί. Το κόστος εξόρυξης θα εκτοξευτεί, ενώ θα χρειαστεί να επενδύσουν σε μέτρα που περιορίζουν τον κίνδυνο. Οι κίνδυνοι ατυχημάτων και διαρροών μπορεί να αυξηθούν, καθώς οι αγωγοί εκτίθενται σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, στα οποία μπορεί να μην είναι σχεδιασμένοι για να αντέχουν.
Ο κλάδος ενέργειας είναι εκτεθειμένος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και απέναντι σε ένα πολύ δύστροπο ρυθμιστικό περιβάλλον. Για να κρατήσουν τους επενδυτές οι ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει να δείξουν ότι η σειρά των καθαρών μηδενικών στόχων που έχουν υποστηρίξει ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Αυτό που θα βοηθήσει στον μετριασμό των κινδύνων είναι η κατανόηση, γράφει η Maplecroft των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι κίνδυνοι και τα σενάρια κλιματικής αλλαγής, ώστε να διοχετεύσουν επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερου κινδύνου και να εφαρμόσουν δράσεις μετριασμού.
Η κατανόηση της έκθεσης των περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στους δύο τύπους κινδύνου υπό διαφορετικά μελλοντικά σενάρια κλιματικής αλλαγής θα είναι κεντρικής σημασίας για να βοηθηθούν οι εταιρείες ενέργειας να διοχετεύσουν τις επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερου κινδύνου και να εφαρμόσουν δράσεις μετριασμού.
Σχόλια