Μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα στα λιμάνια - Ο ρόλος του PERFFECT
Το μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη έχει σημαντικό αντίκτυπο και στον τομέα των ευρωπαϊκών λιμένων. Τα τελευταία, -ως κύριοι εμπορικοί άξονες- εξελίσσονται σε σημεία-κλειδιά της ενεργειακής παραγωγής, όντας την ίδια στιγμή και μεγάλοι ενεργειακοί χρήστες.
Αυτή η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας, παράγει αυξανόμενους ρύπους στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα η μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα να αναδειχθεί σε κορυφαία περιβαλλοντική προτεραιότητα για τις λιμενικές αρχές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, η κατανάλωση ενέργειας στον δημόσιο τομέα, όπου κατατάσσονται τα λιμάνια, αποτελεί το 30% επί της συνολικής κατανάλωσης παγκοσμίως.
Τη στιγμή που η ΕΕ έχει δεσμευτεί για τη μείωση ρύπων στις μεταφορές κατά 90% μέχρι το 2050, ζητούμενο αποτελεί ο ενεργειακός μετασχηματισμός των λιμανιών, που θα οδηγήσει με τη σειρά του στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στις παράκτιες πόλεις –αδιαμφισβήτητη ανάγκη του σύγχρονου τρόπου ζωής μας. Ο ενεργειακός μετασχηματισμός προϋποθέτει ωστόσο, την ίδια στιγμή, την πλήρη εναρμόνιση των λιμένων με τις πολιτικές, τεχνολογίες και πρακτικές της Βιώσιμης Πράσινης Ανάπτυξης, έτσι όπως αυτή ορίζεται από το «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» όσο και από την Οδηγία 2014/94 της ΕΕ.
Το έργο PERFFECT
Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεισφέρει αποφασιστικά το σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα ενεργειακής περιβαλλοντικής διαχείρισης και υποστήριξης απόφασης λιμένων «PERFFECT».
Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το έργο PERFFECT μελετήθηκαν όλες οι επιχειρησιακές διαδικασίες και λειτουργίες του λιμένα και έπειτα αποτιμήθηκε η επίπτωση τους στην ενεργειακή κατανάλωση ή/και το περιβάλλον. Για παράδειγμα, η αναμονή των οχημάτων στις εισόδους του λιμένα παράγει επιπλέον καυσαέριο στην ατμόσφαιρα. Εδώ ακριβώς παρεμβαίνει το PERFFECT και μέσω καινοτόμων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει με ακρίβεια τη ροή της κίνησης και προτείνει σε πραγματικό χρόνο τη διαχείρισή της με την ενεργοποίηση μιας επιπλέον πύλης ελέγχου.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η μετάβαση ενός λιμένα στην πράσινη ενέργεια, είναι μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία που υπόκειται σε αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και κανόνες ασφαλείας. Μέσω έξυπνων υπολογιστικών διαδικασιών, ικανές να προσομοιώσουν με ακρίβεια την παραγωγή πράσινης ενέργειας από διάφορες πήγες, όπως για παράδειγμα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, βοηθάμε το λιμάνι να αποκτήσει μία ολοκληρωμένη εικόνα λειτουργίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Έτσι, μπορούμε να γνωρίζουμε το όφελος της πράσινης ενέργειας στο λιμένα σε πραγματικό χρόνο και το χρόνο απόσβεσης του κόστους εγκατάστασης.
Εννοιολογική αρχιτεκτονική του έργου PERFFECTΡόλος του ΕΚΕΤΑ | ΙΠΤΗΛ
To Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, έχοντας μακροχρόνια εμπειρία στο κομμάτι της διαχείρισης ενέργειας, στη δημιουργία έξυπνων υπολογιστικών διαδικασιών, καθώς και στην ανάπτυξη εφαρμογών, συνεισφέρει στο έργο αναπτύσσοντας τις διαδικασίες μηχανικής μάθησης και όλων των απαραίτητων τεχνολογικών εργαλείων.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του έργου ανέπτυξε την κατάλληλη πλατφόρμα για συνεχή οπτικοποίηση όλων αυτών των δεδομένων (ιστορικών και πραγματικού χρόνου) για παρατήρηση και εποπτεία της συνολικής εικόνας του λιμένα, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του, με ταυτόχρονη αποστολή ειδικών μηνυμάτων στον χειριστή της πλατφόρμας, είτε για ενημέρωση είτε για προτροπή του σε συγκεκριμένες δράσεις.
Κλείνοντας, η μετάβαση σε ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον, μιας χώρας με πλήθος λιμανιών όπως είναι η Ελλάδα, είναι ρεαλιστική αν και μόνο αν δράσουμε συντονισμένα και ταχεία, προκειμένου αυτά να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να καταστούν κλιματικά ουδέτερα.
Πιλοτικά έργα όπως το PERFFECT, που προσφέρουν βασικά εργαλεία για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, αποτελούν μικρά αλλά σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κοινοπραξία – Χρηματοδότηση
Το έργο PERFFECT χρηματοδοτείται από την Ενιαία δράση ΕΣΠΑ 2014-2020 «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΝΟΤΟΜΩ» Η κοινοπραξία αποτελείται από
- ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε. (TREDIT A.E.) – Συντονιστής
- Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ)
- ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΚΑΠΕ)
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε)
Σχόλια