Στροφή σε επενδύσεις υποδομών, real estate, ενέργειας, υγείας και αγορά χρυσού
«Ομίχλη» για την πορεία των αγορών το 2022. Οι Αμερικανοί αναλυτές έχουν αυξήσει το ποσοστό διακύμανσης των δεικτών στο 20% για το 2022 που είναι το δεύτερο υψηλότερο στη δεκαετία.
Ως την πιο απρόβλεπτη περίοδος για τις χρηματιστηριακές αγορές χαρακτηρίζει το Bloomberg την περίοδο που διανύουμε και γι’ αυτό οι προγνώσεις για την πορεία δεικτών είναι για πρώτη φορά τόσο δύσκολες. Μάλιστα δίνουν προβλέψεις για την πορεία των δεικτών με διαφορά περίπου 20% μεταξύ υψηλού και χαμηλού ορίου που είναι η μεγαλύτερη διακύμανση των τελευταίων δεκαετιών. Επενδυτικοί οίκοι όπως η Credit Suisse και η JP Morgan έχουν ανεβάσει τον στόχο για τον S&P 500 στις 5.200 (αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα) εστιάζοντας στην αύξηση της επιχειρηματικής κερδοφορίας και στις συνθήκες χρηματοοικονομικής χαλάρωσης.
Επισημαίνουν επίσης ότι η χρηματιστηριακή μεταβλητότητα θα καλυφθεί από την επόμενη χρονιά από την εκτιμώμενη λήξη της πανδημίας και την πλήρη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι οι συνθήκες για τις χρηματιστηριακές αγορές δεν θα είναι ιδιαίτερα φιλικές, καθώς μπορεί να υπάρξει μικρή υποχώρηση των κερδών στις επιχειρήσεις και θα γίνει αρκετά πιθανή μία διψήφια διόρθωση στις αγορές.
Εκτός από την πορεία της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων αυτής, οι αγορές φοβούνται ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα διαρκέσει αρκετά (μέχρι το τέλος α’ εξαμήνου 2022) ενώ μεγάλη διάρκεια θα έχει και η ενεργειακή κρίση με την αύξηση τιμών πετρελαίου. Απρόβλεπτες είναι και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, που μπορεί να δημιουργήσουν άνοδο της τιμής πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα.
Από τα τέλη Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αναλυτές καταγράφουν μετακινήσεις κεφαλαίων προς επενδυτικά προϊόντα, όπως είναι οι μετοχές εταιρειών ενέργειας, υποδομών, real estate, αλλά και ορυχείων, ενώ σημαντική άνοδο έχουν καταγράψει τα συμβόλαια χρυσού που ουσιαστικά καλύπτουν επενδυτικά την άνοδο του πετρελαίου. Μάλιστα οι περισσότερες τοποθετήσεις σ’ αυτές τις κατηγορίες προϊόντων γίνονται από θεσμικούς επενδυτές, κυρίως Ασφαλιστικά Ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες.
Σχόλια