NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

«Ψυχρό» το κλίμα για τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

«Ψυχρό» το κλίμα για τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Κατέρριψε την προοπτική των υπεραισιόδοξων προβλέψεων εν όψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, δηλώνοντας ότι αυτά που ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι.

Χαμηλές οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αντίθετα, συγκρίνοντας αυτά που λέγονται με τα βιβλία των κρατήσεων, διευκρίνισε κατά τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και άλλων ξενοδοχειακών Ενώσεων ανά την Ελλάδα ότι οι πληρότητες στα αστικά ξενοδοχεία της Αθήνα και της Θεσσαλονίκης είναι απογοητευτικές.

Την ίδια στιγμή με τα σημερινά στοιχεία του μηνός Δεκεμβρίου, η μέση πληρότητα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές πανελλαδικά δεν ξεπερνά ούτε το 50% - 60%, με εξαίρεση ορισμένους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς και περιοχές που έχουν θεματικά πάρκα που καταγράφουν λίγο υψηλότερη κινητικότητα.

Με αυτά τα δεδομένα και ο δεύτερος χειμώνας της πανδημίας παραμένει "ψυχρός" με τους ξενοδόχους να στρέφουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής μήπως και έτσι καταφέρει η αγορά να αναθερμανθεί.

Η Ελλάδα δεν έχει μπει, τονίζει, σε καθεστώς τύπου lockdown, το οποίο θα ήταν καταστροφή για τον τουρισμό, αν και η κατάσταση στον τουρισμό και στην φιλοξενία παραμένει ρευστή όσο υπάρχει η πανδημία.

Ο πολλαπλασιαστής του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχείων

Η χειμερινή περίοδος στην Ελλάδα έχει διάρκεια 120 ημέρες, επομένως δεν αρκεί για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόνο ένα καλό 15νθήμερο που μάλιστα για την ώρα δεν φαίνεται να είναι εξασφαλισμένο, ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα των ζημιών που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες. Το κόστος δε των ζημιών έχει εκτοξευτεί με την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τους κόστους αγοράς πρώτων υλών που επιβαρύνουν την λειτουργία των επιχειρήσεων.

Εξαίρεση στον κανόνα πιθανά να αποτελούν τα καταλύματα που ανήκουν στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης που μπορεί να δημιουργεί την ψευδαίσθηση, αποσαφηνίζει ο κος Τάσιος, της τουριστικής ανάκαμψης.

Είναι αδιαμφισβήτητο πάντως ότι ο τουρισμός, όπως κατά την χρηματοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, έτσι και τώρα, στήριξε τους πυλώνες της οικονομίας της Ελλάδας. Η ανάπτυξη που κατέγραψε η χώρα το τρίτο τρίμηνο του 2021 οφείλεται στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό.

Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της τροχιάς του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο 2021 θα παίξουν τα έσοδα που θα προέλθουν από την φιλοξενία και τον τουρισμό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr