TechReporter: Ευρωπαϊκές προτάσεις, τεχνοβλαστοί και στο βάθος επενδύσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταφέρνει να έρθει στο επίκεντρο του τεχνολογικού ενδιαφέροντος, η Ελλάδα νομοθετεί για τους τεχνοβλαστούς, η Samsung προχωρά σε τεράστια επένδυση στις ΗΠΑ. Αυτά και άλλα πολλά, στον TechReporter αυτής της εβδομάδας.
Μια σειρά εξελίξεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μας απασχόλησαν την περασμένη εβδομάδα. Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση σχετικά «με τη διαφάνεια και τη στόχευση της πολιτικής διαφήμισης, στο πλαίσιο μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία της ακεραιότητας των εκλογών και του ανοικτού δημόσιου διαλόγου». Οι προτεινόμενοι κανόνες θα απαιτούν κάθε πολιτική διαφήμιση να επισημαίνεται σαφώς ως τέτοια και να περιλαμβάνει πληροφορίες, όπως π.χ. το ποιος πληρώνει γι' αυτήν και πόσο.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε τη θέση της σχετικά με την πρόταση νόμου για τις ψηφιακές αγορές, η οποία ορίζει κανόνες σχετικά με το τι θα επιτρέπεται -και δεν θα επιτρέπεται- να κάνουν οι εταιρείες με καθεστώς «gatekeeper». Το σχέδιο νόμου εντάσσει στη μαύρη λίστα ορισμένες πρακτικές και δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να διενεργεί έρευνες και να επιβάλει κυρώσεις.
Τέλος, η Κομισιόν ανακοίνωσε τους νικητές του έβδομου διαγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας («iCapital»). Η πόλη του Ντόρτμουντ στη Γερμανία είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2021 και η πόλη Vantaa της Φινλανδίας είναι η Ανερχόμενη Ευρωπαϊκή Πόλη Καινοτομίας. Τα βραβεία αυτά «ανταμείβουν τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες των πόλεων να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που προάγει και ενστερνίζεται την καινοτομία».
Στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν τα τρία επικείμενα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων - δηλαδή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Μεταξύ άλλων, με τον νέο νόμο ορίζεται ποιες εταιρείες αποτελούν εταιρείες τεχνοβλαστούς spin off, «ενώ οι φορείς θα καθορίζονται με βάση την ιδιότητα των ιδρυτών και το επιχειρηματικό τους αντικείμενο».
Μένοντας εντός συνόρων, καθορίστηκε, για πρώτη φορά, το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία, για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας. Το ελάχιστο ποσό που θα καταβάλλουν στους τηλεργαζόμενους για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας είναι 13 ευρώ, για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών 10 ευρώ και για την συντήρηση του εξοπλισμού 5 ευρώ.
Η χώρα μας πρωταγωνιστεί και σε δύο ενδιαφέρουσες μελέτες. Η πρώτη, από την Printec, με βάση έρευνα που διεξήγαγε σε 14 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, λέει πως η Ελλάδα αποτελεί την αγορά με την υψηλότερη κατανομή POS για το 2020, η οποία υπολογίζεται σε 76.132 ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ χαμηλότερες στην κλίμακα κατανομής βρίσκονται η Αλβανία (4.228 POSs ανά εκατομμύριο κατοίκων) και το Κόσοβο (7.561 POSs ανά εκατομμύριο κατοίκων).
Σύμφωνα με τη δεύτερη, που πραγματοποιήθηκε από την IPSOS με πρωτοβουλία της Huawei, το 64% των Ελλήνων δηλώνει πως «τα smartwatches μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη». Ο βηματομετρητής είναι η πιο δημοφιλής λειτουργία υγείας που χρησιμοποιείται σε smartphone μεταξύ όλων των χωρών. Όσον αφορά στα smartwatches/smartbands στην Ελλάδα, το top 3 με τις πιο δημοφιλείς λειτουργίες συμπληρώνουν η καταγραφή παλμών και η παρακολούθηση ύπνου.
Στην business πλευρά, μια από τις ειδήσεις που ξεχώρισε ήταν σίγουρα η νέα επένδυση της Samsung στις ΗΠΑ. Η εταιρεία προχωρά στη δημιουργία ενός προηγμένου εργοστασίου κατασκευής chipset στο Τέξας, το οποίο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να δημιουργήσει 1.800 θέσεις εργασίας. Η νέα μονάδα θα βρίσκεται στην πόλη Taylor, περίπου 30 μίλια μακριά από το Ώστιν, όπου η Samsung διαθέτει ήδη εγκαταστάσεις.
Από την άλλη, σε ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ιστορία της, η Ericsson θα προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας cloud επικοινωνιών Vonage, σε μια συμφωνία 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς προχωρά στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της γύρω από το 5G. Η συμφωνία ακολουθεί την εξαγορά ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Cradlepoint πέρυσι, η οποία της έδωσε πρόσβαση σε εργαλεία που μπορούν να συνδέσουν συσκευές χρησιμοποιώντας το λεγόμενο Διαδίκτυο των πραγμάτων μέσω 4G ή 5G.
Εν συνεχεία, η Telecom Italia (TIM) έλαβε πρόταση 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αμερικανική KKR, με στόχο την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της Ιταλίας, ενώ η Bayer ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία με τη Microsoft, με στόχο να αξιοποιήσει την τεχνολογία cloud και να δημιουργήσει ένα σύνολο ψηφιακών εργαλείων και λύσεων βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, για τη γεωργία και άλλους, συναφείς σε αυτήν, κλάδους της οικονομίας.
Παραμένοντας στα deals, είδαμε το Netflix να προχωρά στην εξαγορά του στούντιο οπτικών εφέ Scanline VFX που εδρεύει στο Μόναχο, για ένα άγνωστο ποσό, ενώ αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία πως η JPMorgan εξετάζει μια πιθανή επένδυση στην ελληνική εταιρεία ψηφιακής τραπεζικής και πληρωμών Viva Wallet. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων που σκέφτονται να αποκτήσουν ή να συνεργαστούν με τη Viva Wallet.
Τέλος, σε μια ακόμη ενδιαφέρουσα μελέτη, η Gartner γνωστοποίησε ότι το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα αποφέρει έσοδα 62,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Εάν καταφέρει να φτάσει σε αυτό τον αριθμό, ο κλάδος θα έχει αύξηση εσόδων 21,3% σε σύγκριση με φέτος.
Σχόλια