Ποιες εξειδικευμένες κατηγορίες αγορών έχουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου
Η εξειδίκευση είναι ένας από τους μοχλούς ανάπτυξης στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως είχαμε αναφέρει στο παρελθόν.
Από την άλλη, η παντοδυναμία της Amazon επιβάλλει τους όρους τους παιχνιδιού στους κατασκευαστές επώνυμων προϊόντων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εξάρτηση των παραπάνω κατασκευαστών από αυτήν ολοένα και μεγαλώνει, καθώς το ποσοστό του τζίρου, που πραγματοποιούν στην πλατφόρμα της, συνεχώς αυξάνεται. Ενώ κανένας κατασκευαστής δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής μελλοντικά, αφού δε γνωρίζει εάν η ίδια η Amazon θα ασχοληθεί με την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων ιδιωτικών ετικετών (private labels) καθώς, όπως είχα αναφέρει στο παρελθόν, αυτά αποτελούν και το μελλοντικό συγκριτικό πλεονέκτημα των διαδικτυακών εμπόρων.
Παρόλα τα παραπάνω, υπάρχουν εξειδικευμένες κατηγορίες αγορών, που δεν κατέχει η Amazon και που έχουν ενδιαφέρον και για την ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, εφόσον μπορούν να στεφθούν υπό συνθήκες με επιτυχία.
Παρακάτω, σάς παρουσιάζω τις πιο ενδιαφέρουσες εξειδικευμένες αγορές:
1. Ηλεκτρονικά καταστήματα ειδικού ενδιαφέροντος
Έχουν ονόματα όπως Zooplus, Navabi, Blacksocks, Noblego, Windeln, Ζalando και Antstore. Εάν δεν τα γνωρίζετε, τότε μάλλον δεν έχετε κατοικίδια, δεν είσαστε εύσωμες γυναίκες, δε φοράτε ανδρικές κάλτσες, δεν καπνίζετε, δεν έχετε νήπια, δε φοράτε υποδήματα ή δεν ενδιαφέρεστε για μυρμήγκια.
Τα παραπάνω ηλεκτρονικά καταστήματα απευθύνονται σε συγκεκριμένο εξειδικευμένο κοινό πελατών και συγκαταλέγονται στα κορυφαία στο είδος τους. Για το στήσιμο ενός τέτοιου εξειδικευμένου καταστήματος, χρειάζεστε προπάντων ένα πράγμα: τον ενθουσιασμό σας για ένα συγκεκριμένο θέμα. Καθώς, μόνο αυτός που γνωρίζει το κοινό-στόχο του, τις ανάγκες του αλλά και τις τάσεις των αγορών μπορεί να σχεδιάσει το εύρος των προσφερόμενων προϊόντων με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτό να στεφθεί με επιτυχία. Ενώ για την μεγιστοποίηση του κέρδους, μετριέται η απόδοση όλων των ενεργειών μάρκετινγκ αλλά και τα KPI's των διαφορετικών κωδικών από τα προϊόντα.
2. Εξατομικευμένα – Παραμετροποιημένα προϊόντα
Όσο παντοδύναμη και αν είναι η Amazon, η πώληση εξατομικευμένων προϊόντων – παραμετροποιημένων προϊόντων δεν ανήκει στα ατού της. Εδώ δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στους διαδικτυακούς εμπόρους να εκμεταλλευτούν το παραπάνω γεγονός, αναπτύσσοντας διαδραστικούς παραμετροποιητές και διαδραστικά συστήματα εξατομίκευσης, όπως την τεχνογνωσία ανάπτυξης ανάλογων προϊόντων. Άλλωστε, η μαζική εξατομίκευση είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα επιχειρηματικά μοντέλα για την ελληνική αγορά, όπως είχα αναφέρει στο παρελθόν.
Πλήθος επιχειρήσεων έχουν ήδη αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες, προσφέροντας αποκλειστικά εξατομικευμένα προϊόντα, όπως αυτοκίνητα, αρώματα, βιβλία, μπλουζάκια, σοκολάτες, καφέ, μούσλι, υποδήματα, αξεσουάρ, κουστούμια και πουκάμισα. Είναι κατανοητό ότι δεν υπάρχουν όρια στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
3. Τρόφιμα και μαγειρική
Στο παρελθόν είχα αναφέρει ότι το e-Food είναι ένας γίγας πoυ περιμένει να τoν ξυπνήσουν, ενώ οι προκλήσεις του είναι τεράστιες. Στην Ελλάδα, η Caremarket.gr, η AB Βασιλόπουλος, η Βερόπουλος αλλά και άλλοι λιανέμποροι ειδών σούπερ μάρκετ συλλέγουν πρώτες εμπειρίες σχετικά με το e-Food. Ενώ έχει αποδειχτεί ότι το διαδικτυακό εμπόριο τροφίμων και ειδών σούπερ μάρκετ μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, όπως δείχνουν η ανάπτυξη ανάλογων επιχειρηματικών μοντέλων, του Abo-Commerce της Linas Matkasse ή της Hello Fresh, του Delivery Cοmmerce της Instacart αλλά και η πώληση και διανομή προϊόντων Gοurmet ή ακόμα και ετοίμων γευμάτων.
Τα περιθώρια κέρδους, όμως, αυτής της κατηγορίας είναι εξαιρετικά χαμηλά ενώ το κόστος διανομής είναι συγκριτικά αρκετά υψηλό. Προς το παρόν, λίγες μόνο εταιρείες έχουν καταφέρει να επιβληθούν στη συγκεκριμένη εξειδικευμένη αγορά. Παρόλα αυτά, τα περιθώρια ανάπτυξης αυτής της αγοράς είναι τεράστια.
4. Β2Β προϊόντα
Το μέγεθος των ηλεκτρονικών αγορών B2B μέσω των διαδικτυακών καταστημάτων είναι τεράστιο, ενώ καλύπτουν πλήθος εξειδικευμένων αγορών, όπως αυτή της στοχευόμενης επικοινωνίας ενός συγκεκριμένου κοινού-στόχου π.χ. είδη χαρτικών για δικηγόρους, την προσφορά ενός ευρύτατου φάσματος ποιοτικών εργαλείων τεχνικών μέτρησης, κατασκευής και συναρμολόγησης καθώς και του εξοπλισμού μια συγκεκριμένης κατηγορίας του εμπορίου.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη τεράστια αγορά δραστηριοποιείται και η Amazon με την Amazon Supply, προσφέροντας Β2B υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου.
5. Συναισθηματικά προϊόντα
Η συναισθηματοποίηση αποτελεί το ντοπάρισμα του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως είχα αναφέρει στο παρελθόν. Ενώ είχα επεξηγήσει ότι στην premium αγορά του μέλλοντος, ο λόγος απόκτησης των premium προϊόντων θα έγκειται στο ρόλο που θα κληθούν να παίξουν τους ως εργαλείο επίδειξης. Μέσω αυτού οι καταναλωτές θα δείχνουν στο περιβάλλον τους, τη διαφορετικότητά τους, δηλ. θα διακρίνεται έτσι ο πελάτης ως ιδιαίτερα οικολόγος, ιδιαίτερα καινοτόμος, ιδιαίτερα πλούσιος, ιδιαίτερα οικονόμος, ιδιαίτερα έξυπνος, ιδιαίτερα κοινωνικά συναισθηματοποιημένος. Στην παραπάνω εξειδικευμένη αγορά ανήκει και το επιχειρηματικό μοντέλο του έντιμου εμπορίου (Honest Commerce).
Το προτέρημα στην παραπάνω εξειδικευμένη αγορά των συναισθηματικών προϊόντων έγκειται στο ότι οι πελάτες της πραγματοποιούν τις αγορές τους από πεποίθηση και ως εκ τούτου πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε οπαδούς – πρέσβεις της μάρκας τους. Εξαιρετικά παραδείγματα αυτών είναι η Honestby, η Avocadostore και η Honest.
Ποια θέμα, λοιπόν, σάς ενδιαφέρει περισσότερο; Ή αλλιώς σε ποια κατηγορία προϊόντων είναι η επιχείρησή σας κορυφαίος ειδικός και κατέχει ξεχωριστή τεχνογνωσία; Υπάρχουν στην αγορά ανταγωνιστές; Υπάρχει επαρκής αριθμός κοινό-στόχος; Και ποια προϊόντα μπορούν να προσφερθούν γύρω από το συγκεκριμένο θέμα;
Εάν δεν μπορείτε να απαντήσετε εσείς στα παραπάνω ερωτήματα, να είστε σίγουροι ότι το πράττει καθημερινά η Amazοn – για τον εαυτό της!
Σχόλια