Πόσο κοστίζει η περιβαλλοντική αναμόρφωση και ο μετασχηματισμός της επιχείρησής σας;
Καλή είναι η περιβαλλοντική προστασία, αλλά να μειωθούν οι φορείς που εμπλέκονται και να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε οικολογικές δράσεις.
Η κουβέντα για την δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει από τα σκανδιναβικά κράτη από την δεκαετία του ’80. Χρειάστηκε όμως να βγουν μπροστά πολλές προσωπικότητες από την Αμερική (με πρώτον απ’ όλους τον Αντιπρόεδρο Γκορ) να μιλήσουν ανοικτά για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Στην πρόσφατη σύνοδο COP 26, συγκεντρώθηκε η παγκόσμια πολιτική και οικονομική ελίτ προκειμένου να συζητήσουν την ύπαρξη του προβλήματος και να αναζητήσουν λύσεις. Ο Bezos, το IKEA και ο όμιλος Ροκφέλερ συμφώνησαν να μοιράσουν ένα τεράστιο ποσό (περίπου 20 δισ. δολάρια) προς αναπτυσσόμενα κράτη, προκειμένου να προχωρήσουν σε αναδασώσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για αντισταθμιστικά οφέλη για τα κράτη αυτά. «Θα επιχορηγήσουμε την οικονομική και επιχειρηματική σας απραγία», δηλώνουν και αυτό ίσως έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Σε μικροοικονομικό επίπεδο, σε μία εταιρεία μεγάλου μεγέθους (άνω των 250 ατόμων διεθνώς) η υιοθέτηση μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας απαιτεί χρόνο, εργασία και πολύ χρήμα. Κατ’ αρχάς μόνο η ανάθεση σε κάποιο περιβαλλοντολόγο μηχανικό της μελέτης και η ολοκλήρωσή της θα απαιτήσει τουλάχιστον 3-4 μήνες και θα έχει ένα κόστος που θα ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.
Σε δεύτερη φάση θα πρέπει τα μέτρα που θα υιοθετηθούν να τύχουν της έγκρισης από εξειδικευμένους φορείς. Το οποίο έχει και αυτό κόστος.
Στην τρίτη φάση της διαδικασίας περιλαμβάνεται η υλοποίηση των μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας. Εκεί υπεισέρχονται πολλοί φορείς ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα (υπηρεσίες), απαιτούνται μονάχα μέτρα που μειώνουν την ρύπανση και διαμορφώνουν καλύτερο οικολογικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα, η ρύθμιση των αποχετεύσεων, η ροή του νερού, η μη χρήση χαρτιού, η δημιουργία κήπου και «πράσινων χώρων» είναι τα βασικότερα μέτρα που μπορεί να έχει μία επιχείρηση υπηρεσιών. Εάν πάμε στο δευτερογενή τομέα εκεί θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα έργα προκειμένου να ελεγχθούν και τα απόβλητα. Στον πρωτογενή τομέα, ειδικά σε γεωργία και κτηνοτροφία, θα πρέπει να ελεγχθούν οι χρήσεις φυτοφαρμάκων και ζωικών τροφών.
Όλες αυτές οι διεργασίες θα απαιτήσουν τουλάχιστον 6 μήνες με χαμηλότερες δραστηριότητες και ταυτόχρονα θα έχουν άμεσα κόστη που θα ανέλθουν σε περίπου 20%-30% του συνολικού τζίρου της (μεγάλης) επιχείρησης. Εάν πάμε σε μικρότερες ή ατομικές επιχειρήσεις, τότε το κόστος οικολογικού μετασχηματισμού αυξάνεται δυσανάλογα και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαγορευτικό. Εκεί απαιτείται να υπάρξουν φορείς που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κάνουν το περιβαλλοντικό «βήμα».
Σχόλια