ΕΔΟΚ: Με κτηνοτροφικό προφίλ και έγκριση φακέλου εντός 60 ημερών ο νέος Αναπτυξιακός
Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος ως προς την επιτάχυνση των διαδικασιών, οι οποίες είναι αναγκαίες για να προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.
«Χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε πρακτική που εμποδίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Ελευθέριος Γιτσας, μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, την Τρίτη 26/10/2021, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσία του αντιπροέδρου της ΕΔΟΚ, μεταποιητή Νικ. Φωτιάδη.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο αρχικά της διαμαρτυρίας της ΕΔΟΚ για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού και των συνομιλιών για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας της Διεπαγγελματική οργάνωσης με το υπουργείο.
Ειδικότερα, όσον αφορά το πρώτο, θυμίζουμε πως σε επιστολή της ΕΔΟΚ, προ μηνός –μεταξύ άλλων- προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εσωτερικών και πρόεδρο της ΕΝΠΕ, είχαν επισημανθεί «οι ανησυχίες των μελών μας σχετικά με την διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων του Αναπτυξιακού Νόμου, αρμοδιότητας των Διευθύνσεων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των Περιφερειών, η οποία θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».
Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει ότι «Η Οργάνωση μας έχει γίνει δέκτης πολλών διαμαρτυριών από μέλη (επιχειρήσεις) των μελών μας (κτηνοτρόφοι, μεταποιητές έμποροι, κ.λπ.), σχετικά με μακροχρόνιες και δυσανάλογες καθυστερήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την πορεία σχεδιαζόμενων επενδύσεων, από πλευράς τους.»
Ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης ανέφερε με την σειρά του ότι το υπουργείο έχει αντιληφθεί αυτό το πρόβλημα και ανέλαβε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση μιας οριστικής και κυρίως αποτελεσματικής λύσης, σχεδιάζοντας τον νέο Αναπτυξιακό Nόμο, που μόλις δημοσιοποιήθηκε και ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2022, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο 4399/2016.
Βασική καινοτομία του νέου πλαισίου, το οποίο, αφού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προσεχώς, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, είναι ο κλαδικός - θεματικός χαρακτήρας του, καθώς θα στοχεύει και θα ενισχύει επενδυτικά σχέδια συγκεκριμένων κλάδων.
Ταχύτερες αναμένεται να είναι και οι διαδικασίες έγκρισης, ένταξης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων στο νέο αναπτυξιακό, καθώς μέρος των διαδικασιών θα ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. ορκωτούς ελεγκτές).
Στόχος του υπουργείου, είναι η έγκριση των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται προς ενίσχυση στον Aναπτυξιακό Nόμο, να μην ξεπερνά τις 60 ημέρες, έναντι των 600 και πλέον ημερών που ήταν ο μέσος χρόνος τα προηγούμενα έτη.
Στην συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, ότι είναι πάρα πολλές οι φωνές εκείνων που αντιδρούν με τον Nόμο αυτό, διότι για κάποιους βάλλεται σημαντικά ο πελατειακός τους ρόλος, είτε γιατί κάποιοι έχουν βολευτεί με την εγκατεστημένη παραβατικότητα.
Οι κ. Γίτσας και Φωτιάδης, δήλωσαν ότι ο νέος Nόμος δίνει λύσεις σε παθογένειες ετών, και θα βοηθήσει τον τομέα του κρέατος, να περάσει σύντομα σε μια νέα εποχή οργάνωσης και ανάπτυξης.
Επίσης συζητήθηκαν θέματα της επικαιρότητας για τον τομέα του κρέατος, όπως η είσοδος των εγχώριων κρεάτων στον γαστρονομικό τουριστικό χάρτη, τα πρότυπα και οι πιστοποιήσεις αυτών, προγράμματα παραγωγής και μεταποίησης, αλλά και ο αγώνας συνεχούς βελτίωσης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς προς όφελος του παραγομένου προϊόντος αλλά και όλων των επαγγελματιών του κάθε τομέα και της εθνικής οικονομίας.
Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος θα είναι αρμόδιος συνομιλητής του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε θέματα που αφορούν όλον τον τομέα του κρέατος και την συμβολή του στην εθνική οικονομία.
Σχόλια