Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, σε μια τελετή υπογραφής που διοργάνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, οι Υπουργοί Άμυνας από 17 Συμμαχικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συμφώνησαν να ηγηθούν της ανάπτυξης του πρώτου Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ.
«Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη Συμμαχία μας, μεταξύ άλλων με την προώθηση και την προστασία της διατλαντικής καινοτομίας», είπε ο Γενικός Γραμματέας, Jens Stoltenberg. «Σήμερα τηρούμε αυτή τη δέσμευση. Και μαζί θα κρατήσουμε τους ανθρώπους μας ασφαλείς σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχέως», πρόσθεσε.
Αυτό το πολυεθνικό Ταμείο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα βοηθήσει το ΝΑΤΟ να διατηρήσει το τεχνολογικό του πλεονέκτημα επιτρέποντας επενδύσεις –αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ– σε τεχνολογίες διπλής χρήσης, πιθανής εφαρμογής στην άμυνα και την ασφάλεια.
Θα διευκολύνει, επίσης, τη στενότερη και αξιόπιστη συνεργασία με καινοτόμους τεχνολογιών βαθιάς τεχνολογίας, οι οποίοι διαφορετικά ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αναπτύξουν με επιτυχία τις λύσεις που χρειάζονται για την προστασία της Συμμαχίας.
Μαζί με το Defence Innovation Accelerator του ΝΑΤΟ – ή DIANA – το Ταμείο Καινοτομίας θα υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας διατλαντικής κοινότητας καινοτομίας.
Όπως αναφέρεται, από την έναρξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αρκετοί Σύμμαχοι έχουν κάνει προσφορές να φιλοξενήσουν τα κεντρικά γραφεία, τα κέντρα δοκιμών και τους χώρους επιτάχυνσης που θα δημιουργήσουν το δίκτυο DIANA τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική.
Και οι δύο πρωτοβουλίες αναμένεται να τεθούν πλήρως σε ισχύ από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 2022.
Την συμφωνία υπογράφουν οι ακόλουθες χώρες: Βέλγιο, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Σχόλια