5 χρόνια The People’s Trust: Στήριξη 400 επιχειρήσεων, δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας
Με αφορμή τα 5 χρόνια λειτουργίας του οργανισμού, ο Δημήτρης Κουλέτσης, Head of Operations του The People's Trust, που έχει υποστηρίξει 400 επιχειρήσεις εκταμιεύοντας πάνω από 3,2 εκατομμύρια ευρώ και δημιουργώντας σχεδόν 1.000 νέες θέσεις εργασίας, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr.
Το People's Trust κλείνει 5 χρόνια λειτουργίας. Οπότε, σήμερα, θα έλεγα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα του οργανισμού. Πώς προέκυψε η δημιουργία του, ποιο ήταν το «έναυσμα»;
Στις αρχές του 2016, η χώρα μας διάνυε ήδη έξι χρόνια πολυεπίπεδης κρίσης, η οικονομία ασφυκτιούσε από τα capital controls που είχαν επιβληθεί το προηγούμενο καλοκαίρι και το ύψος της ανεργίας άγγιζε το 25%. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, έλαβε μία στρατηγική απόφαση. Να προχωρήσει στην παροχή οικονομικής υποστήριξης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα και που, ειδικά τότε, ήταν αποκλεισμένες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο στόχος ήταν και παραμένει η μείωση της ανεργίας μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Δώστε μας μια συνοπτική εικόνα από αυτά τα πέντε χρόνια λειτουργίας. Πόσες επιχειρήσεις έχει υποστηρίξει, ποια τα συνολικά ποσά, πόσες οι θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί και ποιοι οι κλάδοι που ξεχωρίζουν;
Μέχρι στιγμής, έχουμε υποστηρίξει 400 επιχειρήσεις, εκταμιεύοντας πάνω από 3,2 εκ. ευρώ και έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 1,000 νέες θέσεις εργασίας. Θέλω να σημειώσω πως το 92% των επιχειρήσεων που έχουμε στηρίξει λειτουργούν ακόμη, ποσοστό που θεωρώ ιδιαίτερα υψηλό και για το οποίο είμαστε περήφανοι. Ένα ακόμα σημαντικό θετικό στατιστικό στοιχείο είναι το υψηλό ποσοστό γυναικών επιχειρηματιών στο χαρτοφυλάκιό μας, που ανέρχεται σε 45% και είναι ανάλογο του αριθμού αιτήσεων που δεχόμαστε από γυναίκες. Τέλος, στο The People’s Trust υποστηρίζουμε επιχειρήσεις όλων των κλάδων, οπότε δεν μπορώ να πω πως ξεχωρίζει ιδιαίτερα κάποιος.
Καθώς, πέρα από τη χρηματοδότηση, προσφέρετε και άλλες υπηρεσίες, σε ποια σημεία βλέπετε να χρειάζονται υποστήριξη οι προσπάθειες που φτάνουν μέχρι το The People's Trust; Και, τελικά, γιατί μια χρηματοδότηση που φτάνει μέχρι τις 10.000 ευρώ είναι σημαντική για αυτές τις εταιρείες;
Σε αυτού του μεγέθους τις επιχειρήσεις, συνήθως ένας άνθρωπος ή μια οικογένεια καλείται να εκτελέσει όλες τις δραστηριότητες. Την παραγωγή, την πώληση, την προώθηση, τον οικονομικό σχεδιασμό. Είναι λοιπόν λογικό και αναμενόμενο να μην έχουν όλες τις δεξιότητες και τις γνώσεις που είναι αναγκαίες. Οπότε, όπως είπατε, ο Οργανισμός μας φροντίζει να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, όπως mentoring, δικτύωση, προώθηση και απλή συμβουλευτική. Έχουμε διαπιστώσει πως δεν είναι λίγοι οι επωφελούμενοί μας που, με την πάροδο του χρόνου, θεωρούν αυτές τις υπηρεσίες πολυτιμότερες της οικονομικής ενίσχυσης. Έχουμε επίσης διαπιστώσει πως ένα κεφάλαιο 10.000 ευρώ κάνει τη διαφορά, όταν αξιοποιείται σωστά.
Το εγχείρημα ήταν μία μεγάλη πρόκληση από την αρχή, καθώς δεν υπήρχε παρόμοιο στην ελληνική αγορά
Υπάρχουν παραδείγματα επιχειρήσεων που θα ξεχωρίζατε για την μετέπειτα πορεία τους (μετά τη δική σας στήριξη) ή για την ιδιαιτερότητα/καινοτομία του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προσφέρουν;
Δεν θα ήθελα να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, γιατί φοβάμαι πως θα αδικήσω πολλούς. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν για την ποιότητα των προϊόντων τους, άλλες για την οικονομική τους επιτυχία, άλλες για τις δυσκολίες που ξεπέρασαν, άλλες για την καινοτομία τους και πολλές για όλα αυτά μαζί. Το σημαντικότερο είναι πως κάθε μία από τις 400 επιχειρήσεις, κρύβει πίσω της την προσωπική ιστορία των ανθρώπων που τις δημιούργησαν. Προσωπικά τις θαυμάζω όλες.
Μέσα σε αυτήν την πορεία των πέντε ετών, υπήρξαν δυσκολίες για τον οργανισμό; Ποιες ήταν αυτές και πώς τις διαχειριστήκατε;
Το εγχείρημα ήταν μία μεγάλη πρόκληση από την αρχή, καθώς δεν υπήρχε παρόμοιο στην ελληνική αγορά. Ένας οργανισμός να προσφέρει οικονομική υποστήριξη με τόσο προνομιακούς όρους, δηλαδή παρέχοντας κεφάλαια που δεν χρειάζεται να επιστραφούν, σε επιχειρήσεις υπό σύσταση ή χωρίς οικονομικά στοιχεία. Ο τότε Γενικός Διευθυντής κ. Paul Kidner, με την υποστήριξη της Προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης κας Εύης Λαζού, της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Ιδρύματος Δρ. Αγγελικής Κοσμοπούλου και του τότε Προέδρου του ΔΣ του The People’s Trust κ. Ερρίκου Αρώνες, έθεσαν τις βάσεις για να ξεκινήσει αυτό το πρωτόγνωρο πρόγραμμα.
Αρχικά συνεργαστήκαμε με τον Οργανισμό μικροπιστώσεων Action Finance Initiative, με τον οποίο απευθυνόμαστε στο ίδιο κοινό, και έπειτα από λίγο καιρό ακολουθήσαμε τη δική μας αυτόνομη πορεία. Μάθαμε από λάθη, βελτιώσαμε διαδικασίες και κριτήρια αξιολόγησης και δεν σταματάμε να παρακολουθούμε τις ανάγκες της αγοράς και να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες της. Για παράδειγμα, βλέποντας πως υπάρχουν υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για ανάπτυξη, προσθέσαμε την παροχή άτοκου δανείου στα χρηματοδοτικά μας εργαλεία. Ερευνώντας τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας, ανοίξαμε γραφείο στη Θεσσαλονίκη για να τις εξυπηρετήσουμε. Συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με άλλους φορείς και οργανισμούς για να υποστηρίξουμε επιχειρηματικές ιδέες μέσω άλλων καναλιών. Και φυσικά, στην εποχή της πανδημίας, πολύ γρήγορα και πετυχημένα μεταφέραμε στο διαδίκτυο όλες τις εργασίες μας και τα σεμινάρια προς τους επωφελούμενους.
Η ομάδα του The People's Trust
Γενικότερα, από την εικόνα που έχετε μέχρι και αυτήν την στιγμή, σε τι φάση βρίσκεται η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα; Ποιες οι δυσκολίες που υπάρχουν ή τα ενδεχόμενα «κενά»; Από την άλλη, ποιες οι ευκαιρίες που αναδύονται αυτή τη στιγμή;
Αυτό που βλέπω είναι πως στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα ως ιδέα ανθεί, αφού το 95% των εγχώριων επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ένα από τα στοιχεία που συμβάλλουν σε αυτό, θεωρώ πως είναι ότι οι Έλληνες ωθούνται από κίνητρα όπως η ανάγκη για ανεξαρτησία, η οικονομική επιτυχία και η κοινωνική ανέλιξη. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οπωσδήποτε, αλλά η επιχειρηματικότητα πηγάζει κυρίως από αυτούς.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι επιχειρούν στην εγχώρια οικονομία, σύμφωνα με τους περισσότερους επωφελούμενούς μας, είναι η έλλειψη πηγών χρηματοδότησης, η γραφειοκρατία, το ασαφές νομικό και φορολογικό καθεστώς και η ασταθής πολιτική κατάσταση μέχρι σήμερα. Νομίζω πάντως πως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί.
Οι ευκαιρίες που αναδύονται αυτή τη στιγμή, πιστεύω πως σχετίζονται με ό,τι έχει να κάνει με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους τρόπους που κάποιος μπορεί να επιχειρήσει σε αρμονία με το περιβάλλον. Επίσης και με την προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Δυστυχώς, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δύσκολα μπορούν να οδηγήσουν τις αλλαγές, αλλά μπορούν να πετύχουν προβλέποντας σωστά ποιο ρεύμα θα ακολουθήσουν.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το People's Trust; Τι θα θέλατε να έχει πετύχει ο οργανισμός, σε (ακόμη) πέντε χρόνια από σήμερα;
Άμεσος στόχος του The People’s Trust ήταν και παραμένει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, υποστηρίζοντας τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να ερευνούμε νέες ανάγκες και νέους τρόπους για να τις ικανοποιήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό, διερευνούμε νέες συνεργασίες με άλλους φορείς, για να αξιοποιήσουμε αποδοτικότερα τις δυνάμεις μας, ενώ εξετάζουμε τρόπους ενίσχυσης της πράσινης επιχειρηματικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης, που θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος για όσους επιχειρούν ή πρόκειται να επιχειρήσουν σε ένα περιβάλλον που κινδυνεύει άμεσα από την κλιματική κρίση. Το θεωρούμε χρέος όλων να αφήσουμε τον πλανήτη στην ίδια ή καλύτερη κατάσταση για τις επόμενες γενιές.
Σχόλια