Θα ξεπεράσουν και την κερδοφορία του α' εξαμήνου 2019 οι εισηγμένες το α' εξάμηνο 2021
Την εκτίμηση ότι τα καθαρά προ φόρων κέρδη των εισηγμένων θα ξεπεράσουν τα 1-1,2 δισ. ευρώ για το α' εξάμηνο αναφέρουν όλο και περισσότεροι αναλυτές. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι πλέον οι κερδοφόρες θα είναι πολύ περισσότερες από τις ζημιογόνες και μάλιστα αρκετοί θεωρούν ότι δύο στις τρεις εισηγμένες θα επιστρέψουν στην κερδοφορία.
Οι καθοριστικοί παράγοντες που θα διαμορφώσουν την τελική εικόνα είναι ότι:
- H ζήτηση έχει αυξηθεί αισθητά σε σχέση με το 2020 όπου κυριάρχησε το lockdown ιδιαίτερα σε κλάδου όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, τα ακίνητα κ.ά.
- Τα κόστη διοίκησης και διαχείρισης στις περισσότερες εταιρείες έχουν μειωθεί αισθητά. Η μεγαλύτερη μείωση προέρχεται από την χρήση των διάφορων προγραμμάτων επιδότησης εργασίας καθώς και τις εθελουσίες εξόδους στις τράπεζες.
- Η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
- Ανάκαμψη σημαντικών κλάδων της οικονομίας όπως οι τράπεζες, τα διυλιστήρια, η ενέργεια, το real estate και οι κατασκευές.
Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία,
- οι συνολικές πωλήσεις αναμένεται να καταγράψουν άνοδο που θα ξεπεράσει το 8%. Ένας αριθμός κοντά στα 35-36 δισ. ευρώ πωλήσεις στο α' εξάμηνο δεν θα πρέπει να θεωρείται υπερβολικό παρά το γεγονός ότι στο α' τρίμηνο και μέχρι το Πάσχα είχαμε lockdown με επιπτώσεις στις πωλήσεις
- Τα EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων) θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. Ευρώ και ίσως προσεγγίζουν τα 4,5 δισ. Ευρώ
- Τα κέρδη προ φόρων θα αγγίξουν τα 1,25 δισ. Ευρώ
Την μεγάλη μεταστροφή στην κερδοφορία αναμένεται να την κάνουν οι τράπεζες (σημαντική αύξηση κερδών), τα διυλιστήρια (καθοριστικός ο παράγοντας της αύξησης τιμής του πετρελαίου), το real estate και οι κατασκευαστικές (αναθέρμανσης των δημόσιων έργων και της ιδιωτικής δραστηριότητας), ο τουρισμός (ολική επαναφορά μετά το τραγικό 2020).
Αν δεχθούμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο εκπροσωπεί περίπου το 35% - 40% του ελληνικού ΑΕΠ, η ανάκαμψη των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας (όπως κατά τεκμήριο είναι οι εισηγμένες στους κλάδους τους) θα φανερώσει ότι η ελληνική οικονομία κρατιέται σε ικανοποιητικά επίπεδα σε ότι αφορά την παραγωγικότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αν τα δημοσιονομικά έσοδα υστερούν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πανδημία και η προσπάθεια του Κράτους να στηρίξει την μεγάλη επιχειρηματικότητα με μείωση φορολογικών συντελεστών. Ίσως το μείγμα μέτρων του 2022 διατηρήσει τον ίδιο στόχο αλλά οδηγήσει σε άλλους τρόπους διαχείρισης.
Σχόλια