NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

«Σπάει τα κοντέρ» η αξία του παγκόσμιου startup οικοσυστήματος

«Σπάει τα κοντέρ» η αξία του παγκόσμιου startup οικοσυστήματος

​Το αστρονομικό ποσό των 3,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ξεπερνά, πλέον, η αξία του παγκόσμιου οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Global Startup Ecosystem Report 2021 που δημοσίευσαν, πριν από λίγες ημέρες, το Startup Genome και το Global Entrepreneurship Network.

Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη μελέτη, αυτή η αξία - ρεκόρ ξεπερνά το ΑΕΠ των περισσότερων οικονομιών της G7, ενώ υπάρχουν τώρα 79 οικοσυστήματα που παράγουν αξία άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διπλάσια από τον αριθμό που εντοπιζόταν το 2017. Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικό πως 91 οικοσυστήματα παρήγαγαν «μονόκερους» το 2020.

Παρά την ταραχώδη περίοδο που διανύουμε, τα πέντε μεγαλύτερα παγκόσμια οικοσυστήματα διατήρησαν την κυριαρχία τους στην κορυφή, με τη Silicon Valley να βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο που ισοβαθμούν στο δεύτερη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το Πεκίνο και η Βοστώνη ακολουθούν στην 4η και 5η θέση, αντίστοιχα.

Η Βόρεια Αμερική συνεχίζει να κυριαρχεί στην παγκόσμια κατάταξη των startup οικοσυστημάτων, με το 50% της λίστας των τριάντα πρώτων να προέρχονται από αυτήν, ακολουθούμενη από την Ασία με 27%. Η δική μας ήπειρος, η Ευρώπη, εντοπίζεται στην επόμενη θέση, καθώς της αναλογεί το 17% των κορυφαίων επιδόσεων παγκοσμίως.

Από την άλλη, οι venture capital επενδύσεις εκτοξεύτηκαν τους τελευταίους μήνες, με τους επενδυτές να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που έφερε στο προσκήνιο η πανδημία. Στο πρώτο μισό του 2020, το VC funding έφτασε παγκοσμίως τα 148 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο πρώτο μισό του 2021, το συγκεκριμένο ποσό αυξήθηκε κατά 95%, φτάνοντας στα 288 δισεκατομμύρια.

Όσον αφορά στον χαρακτηρισμό «μονόκερος» -δηλαδή κάθε startup η οποία καταφέρνει να ξεπεράσει σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια- η χρήση του τείνει να γίνεται ολοένα και πιο συχνή (ίσως να χάνει και την αξία της). Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, καταμετρούνταν περισσότερες από 800 startups των οποίων η αξία ξεπερνούσε το προαναφερθέν ποσό, φτάνοντας σε ένα σύνολο 2,6 τρισ. δολαρίων.

Μόνο μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Ιουνίου 2021, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 43%. Και, παρά το ότι οι αμερικανικές εταιρείες κυριαρχούν στη σχετική λίστα, Κίνα, Καναδάς, Ινδία, Γερμανία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία ήταν «υπεύθυνες» για την ανάπτυξη 7 έως 10 «unicorns» μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε.

Η ίδια μελέτη τονίζει πως, παρά το ότι η Silicon Valley διατηρεί την πρωτιά μεταξύ μιας σειράς περιοχών που προσπαθούν, εδώ και δεκαετίες, να πάρουν λίγη από την δόξα της, πολλές πόλεις καταφέρνουν να διακριθούν. Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσό των επιχειρηματικών κεφαλαίων που έφτασαν στις ΗΠΑ το 2020 μειώθηκε στο 51% από 84% το 2004, με τα υπόλοιπα κεφάλαια να «παγκοσμιοποιούνται».

Ισχυρή ανάπτυξη παρουσίασε, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δεδομένα, η Ασία, όπου στην Κίνα, που άρχισε να ανακάμπτει νωρίς από τον κορονοϊό, οι επενδύσεις παρουσίασαν σταθερή αύξηση, ξεπερνώντας τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια στους πέντε πρώτους μήνες του 2021. Οι ινδικές startups «σήκωσαν» 12,1 δισ. στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ σε ποσά - ρεκόρ έφτασε και η χρηματοδότηση λατινοαμερικάνικων και αφρικανικών startup.

Εντούτοις, παρά την «έκρηξη» στις startups, το Big Tech μεγάλωσε ακόμη περισσότερο. Alphabet, Amazon, Apple, Facebook και Google έφτασαν, σε αξία, τα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι startuppers που ελπίζουν να βρεθούν στις «αγκαλιές» τους μάλλον δεν έχουν πάρα πολλές ελπίδες, καθώς, μέχρι τον Αύγουστο, υπήρξαν μόλις 12 εξαγορές εταιρειών από τα «μεγαθήρια».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr