Για να το διαβάζεις αυτό μάλλον κάτι σου έκανε κλικ με τα podcasts, κάτι άκουσες, κάτι σε έχει εξιτάρει.
«Όλοι το κάνουν, γιατί όχι εγώ;» Πριν προχωρήσω στα tips να σου πω ότι αυτή η ερώτηση είναι ένας πολύ καλός λόγος για να μην το κάνεις. Γιατί το podcast χρειάζεται να βρει το κοινό του και να γίνει ένα trend που θα προβάλει και εσένα και ίσως το brand που επιθυμείς να εκπροσωπήσεις. Ναι, αυτά τα «μιντιακά» πράγματα είναι win-win καταστάσεις – προσωποκεντρικές, που έμμεσα μπορούν να περάσουν διαφήμιση και μήνυμα και τα πάντα, αλλά με κεντρικό «προϊόν» εσένα που το παρουσιάζεις/δημιουργείς/προωθείς. Αν αυτό δεν μπορεί να το κατανοήσει η εταιρία που θα στηρίξει το εγχείρημα, εύκολα μπορεί να το κάψει και να πέσει στο κενό χωρίς impact και αποτέλεσμα.
Πάμε λοιπόν να δούμε τα πιο hot tips για το ταξίδι στον κόσμο των podcasts:
1. Να θυμάσαι ότι πουλάς κάτι
Μόνο που το πουλάς με τις λέξεις. Με το χιούμορ. Με την ιστορία! Αν η ιστορία σου δεν έχει υπόθεση, δεν θα την ακούσει κανένας. Αυτό σημαίνει ότι το podcast δεν είναι μια απλή διαδικασία που στεκόμαστε πίσω από ένα μικρόφωνο και με την ασφάλεια του ότι δεν μας βλέπει κάποιος, αρχίζουμε να μιλάμε ασυνάρτητα χωρίς πλάνο. Οργάνωσε την ιστορία σου από πριν. Και πριν την βγάλεις στον αέρα σκέψου: θα σε άκουγες αν ήσουν ο ακροατής; Αν η απάντηση είναι ναι, τέλεια!
2. Ετοίμασε συνεντεύξεις
Ωραίες οι αφηγήσεις, αλλά κάποια στιγμή χρειάζεται και η γνώμη άλλων. Πέρα, λοιπόν, από το ότι υπάρχει αστείρευτη πηγή όμορφων ιστοριών που μπορούν να μοιραστούν οι καλεσμένοι σου, φαντάσου ότι ο καλεσμένος έχει το κοινό του και αυτό το κοινό θα στο φέρει στο podcast σου. Την άλλη εβδομάδα θα σου έρθει το κοινό του επόμενου καλεσμένου σου, το μεθεπόμενου. Και κάπως έτσι, το ακροατήριο και η απήχηση του podcast μεγαλώνει. Πέρα, λοιπόν, από την αλληλεπίδραση που δημιουργούν οι συνεντεύξεις, ας δούμε και το πρακτικό κομμάτι: οι αριθμοί μετράνε!
3. Προσδιόρισε από τα πρώτα επεισόδια την ταυτότητα του podcast
Είναι πολιτικό; Είναι διαφημιστικό; Κάθε πότε θα βγαίνει στον αέρα; Πού θα είναι διαθέσιμο; Αυτά μπορεί να ακούγονται απλά, όμως η συνέπεια επιβραβεύεται... από τους αριθμούς που προανέφερα στο προηγούμενο tip.
4. Μην αγχώνεσαι!
Ακούγεται κλισέ το ξέρω. Αλλά αν αγχώνεσαι απίστευτα και παρόλα αυτά θες οπωσδήποτε να το κάνεις, δείξε το. Τα λάθη και η φυσικότητα είναι μέρος του παιχνιδιού. Το να είσαι ο εαυτός σου είναι μέρος του παιχνιδιού. Όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ σου και να γίνουν τα ίδια τα διαφημιστικά σου ατού εν τέλει. Ποιος ξέρει;
5. Συνδέσου, δικτυώσου, προώθησε!
Οκ, έκανες όλα τα παραπάνω. Και τώρα ποιος θα σε ακούσει; Μην ξεχνάς ότι το podcast είναι ένα ακόμη εργαλείο content, το οποίο θέλει την προβολή του για να γίνει γνωστό. Με λίγα λόγια όσα έχεις μάθει για το πώς θα προωθήσεις μια φωτογραφία, ένα κείμενο, ένα βίντεο, όλα αυτά ισχύουν και για το podcast.
Είχα υποσχεθεί το + 1 tip από τον τίτλο κιόλας του άρθρου, επίτηδες, εφόσον αυτό το +1 λειτουργεί ψυχολογικά ως η έκπληξη που κρατάμε για το τέλος.
Ε, λοιπόν, σου έχω έκπληξη!
Ξέχνα όλα τα παραπάνω γιατί με συνταγές δεν γίνονται απαραίτητα επιτυχίες αλλά κλισε κονσέρβες που επαναλαμβάνουμε όλοι ξανά και ξανά… Η μοναδικότητα κάνει τη διαφορά. Και η διαφορά ενδέχεται να γεννήσει επιτυχία. Βρες τη μοναδικότητα σου λοιπόν – οι φίλτατοι Άγγλοι το ονομάζουν «find your niche». Βρες το λοιπόν και επικοινώνησε το. Τόσο απλά... και τόσο σύνθετα παράλληλα.
Είσαι έτοιμος να μάθεις περισσότερα για τα podcasts;
Αν θέλεις να εξελίξεις τις γνώσεις σου και να μάθεις τα πάντα γύρω από τα podcasts, σπούδασε σήμερα στο βραβευμένο Professional Diploma in Digital & Social Media της KnowCrunch. Μάθε πώς θα αναδείξεις την ιδέα σου ή την επιχείρησή σου με κορυφαία c-level στελέχη της αγοράς και γίνε ο επόμενος digital marketer. Εγγράψου σήμερα!
Σχόλια