Τα τελευταία χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, εταιρείες που μπορούν να αναπτύξουν ένα κλιμακούμενο επιχειρηματικό μοντέλο, είναι οι «ατμομηχανές» που οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε πολλές αγορές.
Αυτό υποστηρίζει και πρόσφατη έρευνα του dealroom.co, στην οποία τονίζεται ο ρόλος των startups στις οικονομίες του σήμερα. Πόσο μάλλον εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα, μια βιομηχανία που έχει φτάσει σε αξία το αστρονομικό ποσό των 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και όχι μόνο αυτό: η συγκεκριμένη ανάπτυξη δεν φαίνεται να αφορά μόνο στις Big Tech αλλά, σύμφωνα με την σχετική ανάλυση, οι νεότερες γενιές νεοσύστατων επιχειρήσεων δημιουργούν εξίσου μεγάλη αξία με τις παλαιότερες και προσφέρονται, ακόμη, σημαντικές ευκαιρίες καλλιέργειας και δημιουργίας τεχνολογικής αξίας.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που έρχονται στη δημοσιότητα, οι νεοσύστατες εταιρείες «μεγαλώνουν» κατά περίπου 3 φορές ταχύτερα σε σύγκριση με την «παραδοσιακή» οικονομία και είναι υπεύθυνες για μια αύξηση της τάξεως του 10% στον αριθμό των θέσεων εργασίας, σε παγκόσμια κλίμακα, από το 2017.
Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους, και με τις startups να βρίσκονται στην πρώτη θέση με 10%, στη δεύτερη εντοπίζεται ο κλάδος IT & τηλεπικοινωνιών με 3%, και οι τομείς της υγείας, των κατασκευών, της δημόσιας διοίκησης και του real estate με 2%. Ακολουθούν ενέργεια, εκπαίδευση, πολιτισμός, λιανικό και άλλοι.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι startups προσθέτουν θέσεις εργασίας τρεις φορές γρηγορότερα όταν λαμβάνουν venture funding. Την ίδια στιγμή, η καινοτομία επεκτείνεται: υπάρχουν 42 κόμβοι στις ΗΠΑ που παρήγαγαν τουλάχιστον έναν μονόκερο - εταιρείες αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων. Από 170 τέτοιους κόμβους παγκοσμίως, 65 βρίσκονται στην Ευρώπη.
Συγκριτικά και σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το International Economic Development Council, το 2020 υπήρχαν στην Ευρώπη 61 unicorn hubs, το 2019 ήταν 57, το 2018 ήταν 50, το 2017 έφταναν τις 40 και το 2016 τις 32.
«Το γεγονός ότι, περισσότερο από ποτέ, μπορεί να δημιουργηθεί μια εταιρεία από οπουδήποτε, καθιστά την τοπική υποστήριξη ακόμη πιο σημαντική για την προώθηση μεμονωμένων startup οικοσυστημάτων. Κάθε οικοσύστημα είναι διαφορετικό, και έτσι πρέπει να είναι και η επιχειρηματική του υποστήριξη» τονίζει η μελέτη που δημοσιεύθηκε από το dealroom.co.
«Αν και μόνο ένα κομμάτι του παζλ, μαζί με VC, επιταχυντές, εταιρείες και επιχειρηματίες, οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη ενός ακμάζοντος οικοσυστήματος: στον σχεδιασμό ρυθμιστικών πλαισίων φιλικών προς τις startups, στη βελτιστοποίηση των διεθνών "αγωγών" ταλέντων, στην παροχή κεφαλαίων Ε&Α και στη διευκόλυνση του επιχειρείν».
Στην Ελλάδα, το Elevate Greece, το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων που αποτελεί το επίσημο μητρώο καταγραφής των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, εμφανίζει, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (και σύμφωνα με την τελευταία εγγραφή επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου), 453 startups. Το 84% είναι ΙΚΕ, το 11% ΑΕ και το 5% ΕΠΕ.
Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον και ο αριθμός των εργαζομένων τους, καθώς υπάρχουν τρεις που απασχολούν πάνω από 100 άτομα η κάθε μια. Αυτές είναι η Dialectica με 300, η Spotawheel με 155 εργαζομένους και η Orfium με 120. Πάνω από 50 άτομα απασχολούν οι Kenotom, LearnWorlds, METIS Cyberspace Technology, Apifon, DeepSea Technologies, Convert Group, Pollfish, Intelligencia και Wappier.
Σχόλια