Ένας υπολογιστής που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να καταχωρηθεί ως εφευρέτης σε διπλώματα ευρεσιτεχνίας, επειδή μόνο ο άνθρωπος μπορεί να είναι εφευρέτης σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο.
Αυτό αποφάσισε ομοσπονδιακός δικαστής, στην πρώτη απόφαση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που έρχεται ως μέρος μιας παγκόσμιας συζήτησης για τον τρόπο χειρισμού της καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί από υπολογιστή.
Ο ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ απαιτεί από έναν «ιδιώτη» να ορκιστεί ότι είναι ο εφευρέτης, σε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που θα πρέπει να αποτελεί φυσικό πρόσωπο, όπως αποφάσισε ο δικαστής Leonie Brinkema.
Το Artificial Inventor Project, που διευθύνεται από τον καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου του Surrey, Ryan Abbott, έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια προσπάθεια να καταχωρηθεί ένας υπολογιστής ως εφευρέτης. Η ομάδα του Abbott στρατολόγησε τον ιδρυτή της Imagination Engines, Stephen Thaler, για να κατασκευάσει μια μηχανή της οποίας ο κύριος σκοπός ήταν η ανάπτυξη εφευρέσεων.
Αποφάσεις στη Νότια Αφρική και την Αυστραλία ευνόησαν το εγχείρημα του, αν και το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Αυστραλίας έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση.
«Διαφωνούμε με την απόφαση και σχεδιάζουμε να ασκήσουμε έφεση», είπε ο Abbott σε ένα email. «Πιστεύουμε ότι η καταχώριση μιας τεχνητής νοημοσύνης ως εφευρέτη είναι συνεπής τόσο με τη γλώσσα όσο και με τον σκοπό του νόμου περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Ο Thaler δημιούργησε μια «μηχανή» που φέρει την ονομασία DABUS και που «εφηύρε» ένα δοχείο ποτών και μια «συσκευή για την προσέλκυση αυξημένης προσοχής». Ο Abbott και η ομάδα του κατέθεσαν αιτήσεις σε 17 δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο, αναφέροντας τον DABUS ως εφευρέτη.
Το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ απέρριψε τις αιτήσεις και ο Thaler προσέφυγε στο περιφερειακό δικαστήριο. Η υπηρεσία είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει προχωρήσει σε σημείο που θα μπορούσε να είναι εφευρέτης.
Είπε ότι η χρήση της λέξης «άτομο» ήταν περισσότερο ουδέτερη ως προς το φύλο και την παρομοίασε με την εποχή που οι νόμοι αναφέρονταν σε «άνδρες» και αργότερα ερμηνεύθηκαν ώστε να περιλαμβάνουν και τις γυναίκες.
Σχόλια