Το ελληνικό e-Shop της Media Markt βρίσκεται «επιτέλους» στον αέρα από τις 20 Νοεμβρίου. Ήδη, από τις αρχές του χρόνου η Media Markt είχε ξεκινήσει, έστω και καθυστερημένα και αφού έβγαλε τις παρωπίδες της, τη λειτουργία των πρώτων e-Shops της στις γερμανόφωνες χώρες.
Αν και θα περίμενε κανείς ότι η Media Markt θα εκμεταλλευόταν τουλάχιστον το χαμένο χρονικό διάστημα, σχεδιάζοντας ένα λειτουργικό και δυναμικό ηλεκτρονικό κατάστημα, αυτό δυστυχώς δε συνέβη. «Δεν είμαι και χθεσινός». Αυτό ήταν το σλόγκαν της διαφημιστικής εκστρατείας με το οποίο η Media Markt επικοινωνούσε μέχρι πρότινος με το ελληνικό καταναλωτικό κοινό της. Το στήσιμό του, μου θυμίζει το «χθεσινό» ηλεκτρονικό εμπόριο.
H παραπάνω απογοήτευση αποτυπώθηκε σε πλήθος δημοσιευμάτων τόσο σε διάφορα άρθρα γερμανόφωνων εφημερίδων και κλαδικών περιοδικών όσο και στα διάφορα blogs. Είναι κατανοητό ότι από τη στιγμή που η δομή και λειτουργίες του ηλεκτρονικού καταστήματος της Media Markt καθορίζονται πανευρωπαϊκά από τα κεντρικά της γραφεία στο Ίνγκολσταντ της Γερμανίας, δεν μπορεί να περιμένει κανείς διαφορετικό τελικό προϊόν στην Ελλάδα. Εάν όμως αυτή η επένδυση κοστολογείται από την μητρική με ένα εκατ. ευρώ, τότε μάλλον πρόκειται για ανέκδοτο. Όπως αναφέρει ένας γερμανός αρθρογράφος, στο άκρως επεξηγηματικό του βίντεο, «έχω την εντύπωση ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα της Media Markt λειτουργεί ως μια προσωπική επιχείρηση δύο ατόμων με αρχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ».
Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κατάστημα εμφανίζει πλήθος από λάθη και παραλείψεις τα οποία επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η Media Markt δεν έχει κατανοήσει (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου, του διαδικτύου και των τάσεων που το διέπουν (δείτε στον αντίποδα το ηλεκτρονικό κατάστημα της θυγατρικής της Redcoon).
Παρακάτω, καταγράφω για εσάς μερικά από τα λάθη-παραλείψεις:
- Το ηλεκτρονικό κατάστημά της δε χρησιμοποιεί καθόλου τις πρακτικές δυναμικής διαφοροποίησης ,δηλαδή του Live Shopping, Social Shopping και Visual Shopping.
- Η αναζήτηση και η κατηγοριοποίηση των προϊόντων είναι ελλιπής και δε λειτουργεί σωστά. Για παράδειγμα, προσπαθεί κάποιος να αναζητήσει καφετιέρες στη μηχανή αναζήτησης, δίνοντας ως λέξη κλειδί: «μηχανές καφέ» αντί για καφετιέρες. Αντί για μηχανή καφέ θα λάβει ως αποτέλεσμα μια φωτογραφική μηχανή με καφέ χρώμα.
- Πατώντας το πεδίο για τις πληροφορίες, ο χρήστης δεν οδηγείται απευθείας στη συγκεκριμένη παράγραφο που αφορά το θέμα ενδιαφέροντος αλλά στην αρχική σελίδα των συχνών ερωτήσεων.
- Το πλαίσιο εισόδου στον λογαριασμό βρίσκεται εκεί που δεν πρέπει να βρίσκεται... Στην αριστερή πλευρά της ιστοσελίδας.
- Στο ηλεκτρονικό κατάστημά της υπάρχουν ελάχιστοι κωδικοί προϊόντων (π.χ. υπάρχουν μόνο 5 κωδικοί αποχυμωτών).
- Δεν υπάρχει διασύνδεση των σελίδων των προϊόντων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook ή Google+.
- Δεν υπάρχει διασύνδεση με αξιολογήσεις πελατών εκτός από αυτές των πελατών της Media Markt. Μάλιστα, αυτοί για να αξιολογήσουν ένα προϊόν, θα πρέπει να έχουν λογαριασμό στη Media Markt.
- Δεν υπάρχουν λεκτικά παρότρυνσης για αγορά προϊόντων π.χ. αγόρασέ το (Call-to-Action).
Ο ανταγωνισμός της στο διαδίκτυο είναι δίπλα και παντού. Με το «νέο» ηλεκτρονικό κατάστημά της, η Media Markt βρέθηκε στο ίδιο επίπεδο με αυτό των διαφόρων «μικρών» καταστημάτων τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να αγοράσουν προϊόντα μέσω διαδικτύου, ενώ ο κυριότερος ανταγωνιστής της στην Ελλάδα, η Κωτσόβολος, λειτουργεί ηλεκτρονικό κατάστημα εδώ και πέντε χρόνια. Μια από τις ανταγωνίστριες εταιρείες της, όπως η Amazon εδώ και δεκαεπτά χρόνια αναλύει την αγοραστική συμπεριφορά των πελατών της, προσφέρει εξατομικευμένες προσφορές με εξατομικευμένη προσφώνηση και παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν μεταφορικών και αγορών με ένα κλικ. Ενώ όντας στον αντίποδα, η Media Markt συνεχίζει να προσφέρει προϊόντα για το ευρύ καταναλωτικό κοινό, με ηλεκτρονικό κατάστημα που δεν προωθεί καθόλου τη βιωματική αγοραστική εμπειρία.
Η Media Markt έγινε η ίδια θύμα της φιλοσοφίας της αναφέρει ο «ιδεολόγος» Jens-Uwe Meyer. Ταυτόχρονα, οι (έλληνες) καταναλωτές δεν είναι «χθεσινοί» και ξέρουν πότε ένα προϊόν είναι «τζάμπα». Οι καταναλωτές σήμερα αξιολογούν τις διαφημίσεις, πραγματοποιούν Showrooming, συγκρίνουν τις τιμές στο διαδίκτυο, διαβάζοντας τα σχόλια και τις κριτικές άλλων καταναλωτών. Έτσι, το ίδιο το αγοραστικό κοινό το οποίο παλαιότερα ήταν το κοινό-στόχος και αναζητούσε τις ευκαιρίες, τις χαμηλές τιμές, δεν είναι πια πιστό στην ίδια την εταιρεία. Μόλις αυτό το κοινό διαπιστώσει ότι το προϊόν που αναζητά πουλιέται σε χαμηλότερη τιμή ή ότι τα έξοδα αποστολής είναι δωρεάν σε άλλο ηλεκτρονικό κατάστημα, επιλέγει χωρίς κανένα ενδοιασμό το πιο οικονομικό.
Εάν, λοιπόν, η Media Markt και οποιοσδήποτε άλλος παίκτης του παραδοσιακού λιανεμπορίου ηλεκτρικών ειδών θέλει να πετύχει στο ηλεκτρονικό εμπόριο, θα πρέπει να αξιοποιήσει την αντίστοιχη «νέα» προσέγγιση του επιχειρείν – αυτού του έξοχου «ηλεκτρονικού» επιχειρείν- καθώς και (να συνεχίζει) να οικοδομεί τις κατάλληλες δεξιότητες των πολυκαναλικών δικτύων διανομής της (Touchpoints), έτσι ώστε να μην αποκοπεί από τους «πολυκαναλικούς» τζίρους. Επιπλέον, θα πρέπει να κατανοήσει τις τάσεις της αγοράς. Οφείλει ακόμη να έχει το θάρρος και τη γνώση να καινοτομήσει ριζικά και να αναρωτηθεί τι μορφή θα πρέπει να έχει το ιδανικό επιχειρηματικό μοντέλο για την εξ αποστάσεως αποστολή ηλεκτρικών ειδών; Και τέλος, θα πρέπει να γίνει ειλικρινές απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Αυτό, ξέρουμε όλοι μας, δεν είναι «χθεσινό»!
Δείτε εδώ το άρθρο του Ευστάθιου Ιντζεϊδη, στο neocommerce.gr.
Σχόλια