Η σύνδεση μεταξύ προϋπολογισμού κόστους & κερδών και η σημασία της ορθής κατάρτισης
Οι επιχειρήσεις είναι το ζωντανό κύτταρο της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν. η σημασία στον χειρισμό των οικονομικών δεδομένων είναι τεράστια.
Είναι δεδομένο πως η σωστή κατάρτιση ενός προϋπολογισμού αποτελεί τον οδηγό για κάθε εξέλιξη και για κάθε απόφαση, είτε αυτή αφορά ξεχωριστά κάθε τμήμα μιας επιχείρησης είτε αφορά την γενικότερη πολιτική της, ακόμα και σε αναζήτηση ξένων κεφαλαίων.
Παρόλα αυτά, είναι σωστό να τονιστεί πως λάθη στον προϋπολογισμό είναι ικανά να επιφέρουν δυσάρεστα αποτελέσματα στη λειτουργία και γενικότερα στη δομή κάθε επιχείρησης.
Τα λάθη αυτά οδηγούν σε εσφαλμένες αποφάσεις που ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα μείωση κερδών ή αύξηση λειτουργικών δαπανών.
Αν όμως γίνει αναφορά και στο κομμάτι της δανειοδότησης της επιχείρησης, ένα λάθος επιφέρει την ανατροπή στον ολικό σχεδιασμό απόδοσης του δανειακού κεφαλαίου και με ποιον τρόπο αυτό εξυπηρετείται.
Οι δαπάνες για τα δανειακά κεφάλαια απαιτούν, όσο συντηρητικά και εάν κινείται η επιχείρηση, μεγάλο έλεγχο, διότι η εξυπηρέτησή τους απορροφά κεφάλαια που πρέπει να κατανεμηθούν ορθά.
Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε κόστος, ο προϋπολογισμός αυτός καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς αποτελεί τον οδηγό σύμφωνα με τον οποίο η επιχείρηση θα κατανείμει τα κονδύλια σε κάθε τμήμα.
Είναι σημαντικό, στο σημείο αυτό, να τονιστεί πως ο προϋπολογισμός αυτός συνδέεται με τον προγραμματισμό κερδών.
Ο προϋπολογισμός αυτός είναι το σύνολο των ενεργειών που λαμβάνονται για την επίτευξη ενός επιθυμητού επιπέδου κέρδους. Σύμφωνα με αυτό, η επιχείρηση καλείται να αναλάβει δράσεις που πρέπει να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός αλληλοσυνδεόμενου συνόλου προϋπολογισμών που μετατρέπονται σε κύριο προϋπολογισμό.
Η ευθύνη του οικονομικού τμήματος είναι να προσαρμόσει τις πληροφορίες σε αυτό το σύνολο προϋπολογισμών για να φτάσει στο συνδυασμό των ενεργειών που απαιτούνται για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο κέρδους. Η διαδικασία περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια σύμφωνα με το επίπεδο κέρδους που στοχεύει η επιχείρηση και πάντα σε συνάρτηση με τα κόστη λειτουργίας και δημιουργίας νέας γραμμής προϊόντος ή υπηρεσίας.
Ο προγραμματισμός κερδών πρέπει να επανεξετάζεται κάθε φορά που υπάρχει σημαντική αλλαγή στις επιχειρηματικές συνθήκες που ακυρώνει τα αποτελέσματα του παλιού προγράμματος. Διαφορετικά, η διοίκηση θα συνεχίσει να ακολουθεί παλιές οδηγίες που δεν έχουν καμία σχέση με τις νέες συνθήκες.
Όταν αντιμετωπίζεται σωστά και με έμφαση η λήψη ρεαλιστικών εκτιμήσεων, ο προϋπολογισμός μπορεί να εντοπίσει συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί το επιθυμητό κέρδος.
Οι νέες οικονομικές συνθήκες οδηγούν την μελέτη και την εξέταση των οικονομικών δεδομένων με μια διαφορετική έως εχθές οπτική γωνία, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη και ο ορθολογικά σωστός σχεδιασμός του προϋπολογισμού να αποτελεί σήμερα τον οδηγό για μια αναπτυξιακή πορεία η οποία μπορεί να προκύψει ακόμη και από μια επικερδής για την επιχείρηση απορρόφηση ή εξαγορά.
Σχόλια