NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Προσλαμβάνεις ή τροφοδοτείς;

Προσλαμβάνεις ή τροφοδοτείς;

Σας έχει τύχει να κάνετε κάποιο φίλο γιατί σας εντυπωσίασε η συμπεριφορά του και σας δημιούργησε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να κάνει μια θετική διαφορά στη ζωή σας: Το έχετε πολύ μεγάλη ανάγκη εκείνη τη στιγμή, δεν το πολυψάχνετε και πολύ σύντομα καταλαβαίνετε ότι η αρχική σας αίσθηση δεν αρκούσε για να φτιάξετε μια γερή σχέση μ` αυτόν τον άνθρωπο.

Αλλά επιμένετε, είτε γιατί σας είναι δύσκολο να παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος και να αλλάξετε την αρχική σας επιλογή, είτε γιατί έχετε κάπως συνδεθεί με τον καιρό παρά τη σημαντική ασυμβατότητα. Σ` αυτή τη περίπτωση, έρχεται συνήθως μία στιγμή που η ήδη ραγισμένη σχέση θα σπάσει με το μεγαλύτερο κόστος που θα μπορούσατε να έχετε.

Ε, αυτό συμβαίνει πιο συχνά από όσο νομίζετε στη στελέχωση της επιχείρησης σας. Σας μίλησαν για κάποιον πολύ καλό στην αγορά, σας εντυπωσίασε ένα βιογραφικό ή ένας τύπος που στη συνέντευξη ήταν πολύ επικοινωνιακός, κουραστήκατε να ψάχνετε, έχετε μεγάλη ανάγκη να μοιραστείτε ένα φορτίο και έτσι, χωρίς να το σκεφτείτε και πολύ και χωρίς να το πιστοποιήσετε ή να αξιοποιήσετε ένα πλαίσιο που θα σας βοηθήσει να φιλτράρετε τις επιλογές σας, τον προσλαμβάνετε. Υπάρχει περίπτωση να σταθείτε τυχερός; Υπάρχει. Το πιθανότερο, όμως, είναι να πληρώνετε κυριολεκτικά ή μεταφορικά για μια ζωή κάποιον που δεν είναι για σας, δεν σας ταιριάζει.

Μία περισσότερο προσεκτική και επαγγελματική επιλογή μπορεί να σας γλιτώσει από πολλά. Σε τι συνίσταται μια τέτοια επιλογή;

Πρώτα από όλα. Να κατανοήσετε ότι προσλαμβάνετε ανθρώπους όχι απλώς για να καλύψετε κενά αλλά για να θρέψετε την επιχείρησή σας ώστε να ζήσει ή να μεγαλώσει επιτυχώς. Σκεφτείτε την επιχείρηση όπως ένα σώμα. Μπορεί να φας και σκουπίδια για να ικανοποιήσεις την πείνα σου. Αλλά μόνο αν επιλέγεις προσεκτικά τι θα βάλεις στο σώμα σου θα το θρέψεις και θα το δυναμώσεις. Άρα, πρώτον σκεφτείτε ποιος θα ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για τη θέση που θέλετε να καλύψετε. Δώστε χρόνο, σκεφτείτε και μετά γράψτε το. Μην το βαρεθείτε και μην το θεωρήσετε δουλειά χωρίς σημασία και αντίκρισμα. Με όσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια περιγράψετε τι ψάχνετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα να το βρείτε. Ή τουλάχιστον να γνωρίσετε τι ΔΕΝ μπορείτε να διαπραγματευτείτε (πχ τις αξίες).

Δεύτερον. Στη συνέντευξη δώστε πολύ μεγάλη βάση στο να κάνετε διερεύνηση κινήτρου. Κάντε δουλειά πριν τη συνέντευξη πχ ρωτήστε, πάρτε συστάσεις, ψάξτε τα social media του και κάντε όσες συνεντεύξεις χρειαστεί για να έχετε μία ξεκάθαρη άποψη για τα κίνητρά του. Στη διάρκεια, ακούστε τον προσεκτικά. Κάντε έμμεσες ερωτήσεις και προσέξτε τις λεπτομέρειες.

Τρίτον, φροντίστε για κάτι που λέγεται παρακολούθηση ποιότητας του εργαζόμενου. ISO δεν έχουν μόνο τα προϊόντα και επιχειρήσεις, και οι άνθρωποι χρειάζεται να πιστοποιούν την ποιότητά τους. Πολλές φορές η συνέντευξη πρόσληψης είναι ένας εξαιρετικός χώρος για να συμφωνήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας. Περισσότερες φορές από ότι νομίζετε το κάνουμε. Απλά στην πορεία ξεχνιέται και δεν το παρακολουθούμε, αλλά αυτό το πλαίσιο χρειάζεται γιατί θα είναι η βάση να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των εργαζομένων και να κάνουμε πραγματική και όχι τυπική αξιολόγηση.

Και να θυμάστε – τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ένστικτο του επιχειρηματία ή κάποιου που κάνει συνεντεύξεις. Αλλά μια και η κάθε πρόσληψη έχει το ρίσκο της ελεύθερης πτώσης, δεν είναι απαραίτητο να πέφτεις στο κενό. Τα παραπάνω αποτελούν δίχτυ ασφαλείας και υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία στην αγορά για να το αποκτήσετε. Μπορεί να είναι κι η καλύτερη επένδυση που κάνατε ποτέ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr