Το Crowdsourcing έχει τεράστιες δυνατότητες, όχι μόνο για την προσέλκυση και την εστίαση της προσοχής νέων αγοραστών σε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και για τη σωστή ανάπτυξη ιδανικών προϊόντων τέτοιων, τα οποία είναι συμβατά με το κοινό-στόχο. Διάφορα επώνυμα brands από διαφορετικές βιομηχανίες, όπως LEGO, Threadless, Swarovski, Wikipedia, Zazzle, Flickr, Adidas, BMW, Αmazon, Dell, Procter & Gamble, GE και Selve, έχουν αναγνωρίσει τις ευκαιρίες του συνεργατικού σχεδιασμού (co-creation) και το ότι οι πελάτες τους γνωρίζουν τις ανάγκες τους πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε εταιρεία ερευνών. Ως εκ τούτου καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες στην ενσωμάτωση των πελατών τους στη διαδικασία ανάπτυξης των νέων προϊόντων.
Μια βασική πτυχή στην εισαγωγή του κόσμου του crowdsourcing είναι να δημιουργηθούν τα κατάλληλα (κοινωνικά) κανάλια επικοινωνίας με το «πλήθος» (crowd). Δύο εταιρείες, η Quirky από τις ΗΠΑ και η UnserAller από τη Γερμανία ανέπτυξαν εξαιρετική επιχειρηματική δραστηριότητα με απώτερο σκοπό την προώθηση της ανοικτής καινοτομίας (Open Innovation).
Η Quirky έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη και έχει λάβει μέχρι σήμερα το ποσό των 29 εκατ. δολαρίων από επενδυτικά κεφάλαια. Δημιουργήθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια από τον εικοσιτετράχρονο τότε Βen Kaufman και είναι μια πλατφόρμα μέσω της οποίας η κοινότητά της αναπτύσσει νέα προϊόντα. Κάθε μέρος της κοινότητας μπορεί να υποβάλλει τις ιδέες του, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλει ένα τέλος ύψους δέκα δολαρίων. Αυτό κρίνεται απαραίτητο για τη διασφάλιση υποβολής μόνο σοβαρών προτάσεων. Η κοινότητα ψηφίζει σχετικά με τις υποβαλλόμενες ιδέες και οι δύο πιο δημοφιλείς ιδέες υλοποιούνται-παράγονται από την ομάδα της Quirky. Η κοινότητα συμμετέχει οποιαδήποτε στιγμή στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων προϊόντων. Οι χρήστες των οποίων οι προτάσεις έχουν υλοποιηθεί συμμετέχουν στα έσοδα με ένα συνολικό ποσοστό περίπου 35%, το οποίο προέρχεται τόσο από τις άμεσες πωλήσεις (μέσω της πλατφόρμας της Quirky) όσο και τις έμμεσες πωλήσεις (μέσω του χονδρεμπορίου). Αντίστοιχα, τα μέλη της κοινότητας μπορούν να αποκομίσουν χρηματικά οφέλη τα οποία εξαρτώνται από τoν βαθμό επιρροή τους σε ένα συγκεκριμένο έργο καθώς και άλλους παράγοντες όπως π.χ. ο αριθμός φάσεων του έργου, ο αριθμός των ατόμων που συνέβαλαν σε αυτές τις φάσεις, ο αριθμός των ιδεών που υποβλήθηκαν από τα άτομα που συνέβαλαν σε αυτές τις φάσεις.
Πρόσφατα, η GE χρησιμοποίησε τις ιδέες της κοινότητας της Quirky. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια έξυπνη συσκευή, η οποία μετράει το pH του γάλακτος και με αυτό τον τρόπο ειδοποιεί τον καταναλωτή αν το γάλα έχει χαλάσει.
{youtube}EJ-QsPoqCxI{/youtube}
Ο καθηγητής Frank Piller αναφέρει δέκα λόγους σύμφωνα με τους οποίους θεωρεί ότι η Quirky κατέχει τα αριστεία στο Crowdsourcing και την ανοικτή καινοτομία.
Στον αντίποδα, η γερμανική UnserAller προσφέρει μια πλατφόρμα μέσω της οποίας, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να υλοποιήσουν μεμονωμένα σχέδια Crowdsourcing βάσει των απαιτήσεών τους, μέσω των διαφόρων προσφερόμενων πακέτων υπηρεσιών. Οι εταιρείες λαμβάνουν πρόσβαση στην κοινότητα που απαριθμεί 15.000 μέλη και τα οποία σχολιάζουν τις προτάσεις και τα αιτήματα σχετικά με την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Ανάλογα με το επιλεγμένο πακέτο υπηρεσιών (Basic, Premium, Enterprise) που θα επιλέξει μια εταιρεία, η τεχνική υλοποίηση μπορεί να ενσωματωθεί τόσο στην ιστοσελίδα της εταιρείας και στα κοινωνικά δίκτυά της όσο και στην κοινότητα της UnserAller. Επιπλέον, η εταιρεία μπορεί να λάβει υλικό μάρκετινγκ καθώς επίσης μπορεί να επιλέξει μια ιδιαίτερα εμφανή παρουσίαση του project.
Tα προϊόντα τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με την κοινότητα της Unseraller μπορούν ύστερα από αίτηση να προσφερθούν στο ηλεκτρονικό κατάστημά της. Επιπλέον, επιχειρήσεις που δεν είναι γνώστες και χρήστες του Crowdsourcing μπορούν να επωφεληθούν από τις μεμονωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες της μητρικής εταιρείας της UnserAller, την Innosabi. Τα μέλη της κοινότητας λαμβάνουν επιπλέον κίνητρα για τη συμμετοχή τους. Οι εποικοδομητικές παρεμβάσεις και οι προτάσεις ανταμείβονται με πόντους, μέσω ενός συστήματος ανταμοιβών που μπορούν να εξαργυρωθούν με τη μορφή εκπτώσεων στο ηλεκτρονικό κατάστημα της UnserAller.
Εξαιρετικό παράδειγμα ανάπτυξης ενός νέου προϊόντος μέσω της πλατφόρμας και της κοινότητας της Unseraller ήταν ο σχεδιασμός ενός νέου αφρόλουτρου για την ιδιωτική ετικέτα Balea της αλυσίδας καταστημάτων dm. Για την υλοποίησή του, το προϊόν πέρασε τα διάφορα στάδια επιλογής, όπως των υλικών, του ονόματος και της συσκευασίας. Τα στάδια αυτά καθορίστηκαν με κάθε λεπτομέρεια από τα μέλη της κοινότητας. Το τελικό προϊόν προσφέρθηκε με τη μορφή limited edition στα καταστήματά της.
Την ερχόμενη εβδομάδα, θα παραβρεθώ στο MC2012, το μεγαλύτερο γερμανόφωνο συνέδριο για (μαζική) εξατομίκευση και ανοικτή καινοτομία. Μέσα από αυτή τη στήλη θα σας ενημερώσω για τις εξελίξεις της αγοράς, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους τα παραπάνω μπορούν να εφαρμοστούν επικερδώς στις επιχειρήσεις.
Δείτε εδώ το άρθρο του Ευστάθιου Ιντζεϊδη, στο neocommerce.gr.
Σχόλια