Όλα πάνε στο cloud. Από τα Windows μέχρι το ευρώ, που θέλει να γίνει ψηφιακό. Και επειδή θα χρειαζόμαστε ακόμα γρηγορότερες συνδέσεις, σπάμε και ρεκόρ στις ταχύτητες. Αυτά και άλλα άλλα πολλά στον TechReporter αυτής της εβδομάδας.
Σε μια εξέλιξη που, αργά ή γρήγορα, ήταν κάτι που αναμέναμε, η Microsoft ανακοίνωσε πως μεταφέρει τα Windows στο cloud, προσφέροντας τα Windows 365, μια υλοποίηση που, στην αρχή τουλάχιστον, θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις. Τα Windows 365 θα λειτουργούν σε οποιοδήποτε σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησης ιστού ή μέσω της εφαρμογής απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας της εταιρείας, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Cloud PC τους από μια ποικιλία συσκευών.
Και καθώς όλα γίνονται πιο digital και πιο «άυλα», την ίδια διαδρομή φαίνεται πως ακολουθεί και το ευρώ, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αποφασίζει την εκκίνηση της φάσης διερεύνησης ενός project γύρω από το ψηφιακό ευρώ. Η συγκεκριμένη φάση θα διαρκέσει 24 μήνες και στοχεύει στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων σχετικά με το σχεδιασμό και τη διανομή. Ένα ψηφιακό ευρώ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ευρωπαίων».
Με ακόμα περισσότερες digital υπηρεσίες, χρειαζόμαστε και ακόμη υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης. Υπό αυτό το πρίσμα, μηχανικοί στην Ιαπωνία κατάφεραν να καταρρίψουν το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας, επιτυγχάνοντας ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 319 Terabits ανά δευτερόλεπτο (Tb / s). Το νέο ρεκόρ έγινε εφικτό σε μια γραμμή οπτικής ίνας μήκους άνω των 1.864 μιλίων (3.000 χλμ.). Και, ουσιαστικά, είναι συμβατό με τις σύγχρονες καλωδιακές υποδομές, κάτι που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες.
Μέσα στην περασμένη εβδομάδα, η Google είδε την Γαλλία να της επιβάλλει ένα σημαντικό χρηματικό πρόστιμο. Οι αντιμονοπωλιακές Αρχές της χώρας επέβαλαν πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία επειδή, όπως αναφέρουν, δεν συμμορφώθηκε πλήρως με τις προσωρινές εντολές που είχαν δώσει σε σχέση με τους εκδότες ειδήσεων της χώρας. Ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας πρέπει να υποβάλει προτάσεις εντός των επόμενων 2 μηνών σχετικά με το πώς θα αποζημιώσει τα πρακτορεία ειδήσεων και άλλους εκδότες για τη χρήση των ειδήσεών τους.
Την ίδια στιγμή, η Xiaomi έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής smartphone, με βάση τις παγκόσμιες αποστολές που πραγματοποιήθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η εταιρεία κατέλαβε το 17% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς, ακριβώς πίσω από το 19% της Samsung αλλά μπροστά από το 14% της Apple. Απέστειλε 83 τοις εκατό περισσότερα τηλέφωνα από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ενώ η Samsung αύξησε τις αποστολές 15 τοις εκατό και η Apple κατά μόλις ένα τοις εκατό.
Σε ένα άλλο πεδίο, εκείνο του streaming, φαίνεται πως η Netflix αναζητά τρόπους διαφοροποίησης από τις ταινίες και τις σειρές, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων της. Έτσι, προσέλαβε τον επικεφαλής ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Mike Verdu από την Facebook, όπου ήταν αντιπρόεδρος του AR και VR περιεχομένου. Όπως και το streaming, τα διαδικτυακά streaming παιχνίδια γίνονται πιο ανταγωνιστικά, καθώς η Amazon, η Google και η Microsoft επενδύουν στην αγορά.
Τη δική της σημασία έχει και μια έρευνα από την PayPal, γύρω από τις παγκόσμιες τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Το 2020, οι διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις ανήλθαν σε 4,28 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2021 η παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρονικού εμπορίου θα αυξηθεί κατά 14,3%, χάρη επίσης στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και την τεχνολογική ανάπτυξη. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το 2021 περίπου το 67% των online αγορών θα πραγματοποιείται μέσω smartphone.
Κλείνουμε με δύο εξελίξεις από την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, οι επικεφαλής των Digital Realty & Lamda Hellix παρουσίασαν το στρατηγικό πλάνο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης επενδύσεων, η έναρξη των οποίων έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο, με ένα αποτύπωμα σε βάθος δεκαετίας που θα ξεπεράσει το 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Παράλληλα, ο ΣΕΚΕΕ και το Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του ΕΚΠΑ προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.
Σχόλια