Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα αποσυνδέσει το υλικό από το λογισμικό
Η πανδημία και τα lockdown έφεραν στο προσκήνιο μεθόδους εργασίας που κάποτε θα εφαρμόζονταν εξαιρετικά συντηρητικά. Λέξεις όπως τηλεργασία και υβριδική εργασία μπήκαν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και τα άλλαξαν όλα. Αυτό είδε και η Microsoft, οπότε αποφάσισε να πάρει τα Windows και να τα πετάξει στα σύννεφα.
Πριν από μερικά 24ωρα, η εταιρεία παρουσίασε τα Windows 365. Φυσικά, αυτά δεν είναι 354 εκδόσεις μετά τα Windows 11 (...), που είδαμε πριν από μερικές ημέρες - και τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε νέους υπολογιστές και μέσω δωρεάν αναβάθμισης για PC με Windows 10 από αυτό το καλοκαίρι. Είναι η προσπάθεια της εταιρείας να ακολουθήσει το μοντέλο υλοποιήσεων όπως το Microsoft 365 (βλ. Office 365) και να μεταφέρει το λειτουργικό της σύστημα στο cloud.
Τι σημαίνει αυτό, με απλά λόγια; Οι χρήστες των Windows 365 θα αποκτούν πρόσβαση σε μια εικονική εγκατάσταση των Windows 10 (και αργότερα και των Windows 11), που θα τρέχει από τους servers της, με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επιλογής τους. Με έναν απλό browser θα μπορούν να μπουν σε αυτήν την εγκατάσταση από οποιαδήποτε συσκευή, ακόμη και από Mac ή Linux, με συνέχιση των εργασιών τους ανεξαρτήτως συσκευής.
Αν και η Microsoft διαθέτει ήδη μια παρόμοια υλοποίηση, που ακούει στην ονομασία Azure Virtual Desktop, τα Windows 365 φαίνεται πως θα αποτελέσουν μια προσπάθεια απλοποίησης της όλης διαδικασίας, όπως και του μοντέλου κοστολόγησης των επιχειρήσεων, βάσει των χρηστών τους. Έτσι, η επιχείρηση που θα επιλέξει τη συγκεκριμένη λύση, θα μπορεί να δημιουργήσει -και να κοστολογηθεί- για εικονικές εγκαταστάσεις ανά χρήστη.
Σε μια εποχή που οι μεγάλες εταιρείες, όπως είδαμε πρόσφατα, αναφέρονται ολοένα και περισσότερο στην υιοθέτηση της υβριδικής εργασίας, ενώ και οι συνεργατικοί χώροι έρχονται να καλύψουν ολοένα και περισσότερο τις σχετικές ανάγκες, τα οφέλη από την υπηρεσία Windows 365, για μια επιχείρηση, είναι εμφανή: όχι μόνο απλοποιείται η διαδικασία του onboarding για νέους υπαλλήλους, αλλά αυτοί μπορούν να δουλέψουν στο ίδιο περιβάλλον είτε βρίσκονται στο γραφείο, είτε στο σπίτι, είτε στο δρόμο.
Φυσικά, η εταιρεία δεν σταματάει να αναφέρει πως όλη αυτή η υλοποίηση, η οποία αναμένεται να κάνει τα πρώτα της βήματα από τις αρχές Αυγούστου (με τα αναλυτικά κόστη να μην έχουν γίνει γνωστά), απευθύνεται στις επιχειρήσεις. Ας μην γελιόμαστε όμως. Η ιδέα του Cloud PC είναι κάτι που ενδιαφέρει την Microsoft εδώ και καιρό και που έχουμε δει σε πολλές υλοποιήσεις, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο πως, αργά ή γρήγορα, όλο αυτό θα φτάσει με κάποιον τρόπο και στους καταναλωτές.
Άλλωστε, όχι μόνο το cloud έχει αποκτήσει βασικό ρόλο στις εργασίες των περισσοτέρων, αλλά η ίδια η εταιρεία έχει ουσιαστικά ξεφύγει, σε μεγάλο βαθμό, από τη διαδικασία «πήγαινε στο κατάστημα να αγοράσεις ένα κουτί με τα Windows». Πολύ πιο απλά, όλο αυτό γίνεται σήμερα μέσω του internet, με αγορά και μεταφόρτωση του λειτουργικού. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, μια μελλοντική έκδοση των Windows για καταναλωτές να τρέχει εξ ολοκλήρου από το cloud.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο τεχνολογικός κολοσσός από το Redmond έχει δείξει την αγάπη του προς το cloud και στον κόσμο των video games. Φυσικά η εταιρεία διαθέτει ένα ολόκληρο ηλεκτρονικό κατάστημα από όπου μπορεί κάποιος να αγοράσει παιχνίδια για Windows και PC -και να τα τρέξει χωρίς φυσικό αντίγραφο- φυσικά και διαθέτει την υπηρεσία Game Pass, προσφέροντας μια συνδρομητική υπηρεσία για το cloud, αλλά έχει και το Xbox Cloud Gaming.
Τι είναι αυτό; Ουσιαστικά παίρνει την εμπειρία του Xbox και την μεταφέρει σε οποιαδήποτε συσκευή, με το hardware του Xbox να τρέχει στους δικούς της servers. Ακολουθώντας και άλλες υλοποιήσεις (όπως το Stadia της Google), το Cloud Gaming είναι μια προσπάθεια να αποσυνδεθεί το λογισμικό από το υλικό - παρά το ότι η MS αναφέρει πως θα υπάρξει και καινούργιο Xbox, μετά τα Series X/S. Κι αν αυτό θυμίζει κάτι, ναι, είναι περίπου τα Windows 365, αλλά για games.
Βάσει των υποδομών που υπάρχουν σήμερα, η μαζική μετατόπιση όλων αυτών των διαδικασιών στο cloud δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ούτε κονσόλες θα σταματήσουν να υπάρχουν, ούτε «φυσικές» εγκαταστάσεις των Windows, ούτε κουτιά υπολογιστών πάνω στα γραφεία μας - που πολλές φορές λειτουργούν βασανιστικά αργά. Δεν είναι δύσκολο, όμως, να φανταστεί κάποιος ένα μέλλον όπου όλα θα είναι στο cloud και που δεν θα έχουν τόση σημασία τα specs του hardware σου.
Σχόλια