Ισραηλινοί αναπτύσσουν εμφύτευμα για την αποκατάσταση της αίσθησης της αφής
Όταν κάποιος τραυματίζει ένα νεύρο σε ένα μέρος του σώματος, όπως το δάχτυλο, δεν είναι ασυνήθιστο για αυτό το μέρος να καταλήγει με μειωμένη αίσθηση αφής. Ένας αυτοκινούμενος εμφυτεύσιμος αισθητήρας, ωστόσο, θα μπορούσε μια μέρα να αποκαταστήσει την ευαισθησία σε αυτές τις τραυματισμένες περιοχές.
Έχοντας δημιουργηθεί από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, η πειραματική συσκευή προορίζεται να εμφυτεύεται χειρουργικά κάτω από το δέρμα σε ένα μέρος του σώματος, όπως η άκρη του δακτύλου, στο οποίο απουσιάζει η αίσθηση της αφής. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιοχές.
Ενσωματώνει αυτό που είναι γνωστό ως τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια ή TENG για συντομία. Με απλά λόγια, τα TENG δημιουργούν ηλεκτρικό φορτίο μέσω του τριψίματος δύο διαφορετικών διηλεκτρικών υλικών - το στατικό φορτίο που δημιουργείται με το τρίψιμο της κάλτσας στο χαλί είναι ένα παράδειγμα.
Το TENG αποτελείται από δύο τετράγωνα ελάσματα τοποθετημένα το ένα πάνω από το άλλο, με ένα μικρό κενό μεταξύ τους. Κάθε πλάκα είναι κατασκευασμένη από ένα διαφορετικό εύκαμπτο υλικό, με διαστάσεις μικρότερες από μισό εκατοστό σε κάθε πλευρά.
Όταν η άκρη του δακτύλου έρχεται σε επαφή με μια επιφάνεια, εφαρμόζεται πίεση στο TENG. Αυτό αναγκάζει τις δύο πλάκες να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, δημιουργώντας ηλεκτρικό φορτίο. Το ρεύμα μεταφέρεται κατά μήκος ενός καλωδίου σε ένα ηλεκτρόδιο που τυλίγεται γύρω από το άκρο ενός παρακείμενου νεκρού νεύρου.
Αυτό το νεύρο με τη σειρά του μεταδίδει το ηλεκτρικό σήμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να καταγράφει αίσθηση αφής στην άκρη του δακτύλου. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα πίεσης που εφαρμόζεται στο TENG, τόσο υψηλότερο είναι το ηλεκτρικό φορτίο που απελευθερώνεται και έτσι τόσο πιο έντονη είναι η αίσθηση.
Σε εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους, ο αισθητήρας ήταν σε θέση να αποκαταστήσει την αίσθηση αφής στα πίσω πόδια στα οποία είχε προηγουμένως κοπεί ένα νεύρο, επιτρέποντας στα ζώα να περπατήσουν κανονικά.
«Στη συνέχεια, θέλουμε να δοκιμάσουμε το εμφύτευμα σε μεγαλύτερα μοντέλα και σε μεταγενέστερο στάδιο να εμφυτεύσουμε τους αισθητήρες μας στα δάχτυλα των ανθρώπων που έχουν χάσει την ικανότητα να αισθανθούν την αφή», λέει ο επικεφαλής επιστήμονας, Δρ. Ben M. Maoz. «Η αποκατάσταση αυτής της ικανότητας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, και το πιο σημαντικό, να τους προστατεύσει από τον κίνδυνο. Τα άτομα που δεν έχουν αίσθηση αφής δεν μπορούν να αισθανθούν εάν το δάχτυλό τους πιέζεται, καίγεται ή παγώνει».
Σχόλια