Τι μαθήματα μπορούν να προσφέρουν τα video games σε έναν επαγγελματία, όσον αφορά στην καριέρα και την επιτυχία; Παραδόξως, πολλά.
Μην φοβάστε το tutorial
Το tutorial είναι συνήθως η αρχή ενός video game, εκεί όπου ο παίκτης μαθαίνει τα βασικά του σημεία, βλέπει και δοκιμάζει τα πλήκτρα που θα πρέπει να απομνημονεύσει για τον χειρισμό του και μαθαίνει κάποιες σημαντικές κινήσεις, πριν ξεκινήσει το «πραγματικό» game, έτσι ώστε να μην βγει απροετοίμαστος στη μάχη. Ένας επαγγελματίας, μπορεί κάποιες φορές να φοβάται να ρωτήσει κάτι, θεωρώντας πως θα χαρακτηριστεί άπειρος ή ακατάλληλος για την εκάστοτε θέση. Όμως, όταν του ανατίθεται κάτι καινούργιο, δεν είναι ποτέ κακό να κάνει ερωτήσεις και να ζητά καθοδήγηση. Αποφεύγει, έτσι, μια πιθανή μελλοντική ζημιά, τόσο στη δική του επαγγελματική εικόνα όσο και σε εκείνη της επιχείρησης.
Κανείς δεν ξεκινάει από την κορυφή
Δεν υπάρχει κάποιος gamer που να ξεκινάει ένα εντελώς καινούργιο video game και να είναι εξαιρετικός σε αυτό. Θα χάσει, θα προσπαθήσει ξανά, θα αποτύχει ξανά, μπορεί να πάει και από την αρχή, μπορεί και να τα παρατήσει και να επιστρέψει αργότερα. Αν επιμείνει, όμως, είναι σίγουρο πως θα εκμεταλλευτεί πλήρως τις ικανότητες του σε αυτό. Κατά τον ίδιο τρόπο, καμία καριέρα δεν ξεκινάει από την κορυφή. Υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα, δυσκολίες, απογοήτευση, ακόμη και προσωρινή εγκατάλειψη. Το πείσμα, όμως, φέρνει αποτελέσματα. Πιο νωρίς για άλλους, πιο αργά για άλλους, περισσότερα ή λιγότερα. Αλλά σε, κάθε περίπτωση, φέρνει.
Δεν είναι όλα ίδια
Δεν είναι όλα τα video games τα ίδια. Είναι θέμα γούστου, ικανότητας, διάθεσης και πολλών άλλων παραγόντων. Και σίγουρα, δεν μπορεί όλοι να γίνουν κορυφαίοι παίκτες σε κάθε video game. Μπορεί να γίνουν καλοί, μπορεί να γίνουν εξαιρετικοί, μπορεί και κορυφαίοι. Ο gamer καλείται να βρει τι του ταιριάζει, σε τι θέλει και μπορεί να γίνει καλός. Κατά τον ίδιο τρόπο, μια επαγγελματική πορεία μπορεί να βρει το σωστό μονοπάτι της μετά από αναζήτηση. Φυσικά, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στην πορεία, δοκιμές, πειραματισμοί, επιτυχίες και αποτυχίες. Κάτι, όμως, υπάρχει για τον καθένα. Αρκεί να το μπορέσει να το εντοπίσει και να δώσει τις ευκαιρίες στον εαυτό του.
Χρειάζεται ο απαραίτητος εξοπλισμός
Τα video games που αξιοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εκείνα που θέλουν όλοι να δουν στις οθόνες τους και να παίξουν, χρειάζονται και τον απαραίτητο εξοπλισμό, το hardware. Τις περισσότερες φορές, αυτός κοστίζει και χρειάζεται συχνή αναβάθμιση για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του software. Κάπως έτσι, και μια καριέρα χρειάζεται τα απαραίτητα «θεμέλια» για να «τρέξει» και να λειτουργήσει. Χρειάζεται εκείνο το υπόβαθρο, τα skills και γνώσεις που μπορούν να αποκτηθούν, στοχευμένα. Και χρειάζεται και συχνή αναβάθμιση τους, βάσει των αναγκών της αγοράς.
Η βασική αποστολή και τα side quests
Πολλά video games λειτουργούν με τις λεγόμενες «αποστολές». Ο gamer πρέπει να κάνει κάτι συγκεκριμένο για να προχωρήσει στο παιχνίδι. Παράλληλα, υπάρχουν και οι υποαποστολές, τα side quests, που «τρέχουν» ανεξάρτητα. Δεν είναι απαραίτητα, αλλά προσφέρουν ποικιλία και αποσπούν για λίγο την προσοχή από την βασική αποστολή, ώστε να μην γίνεται βαρετή. Η καριέρα είναι η βασική αποστολή, ο στόχος για κάθε επαγγελματία. Τα side quests, σε αυτήν την περίπτωση, είναι ένα χόμπι, μια άλλη ενασχόληση, ένα άλλο ενδιαφέρον, που ο καθένας πρέπει να έχει, παράλληλα με την επαγγελματική του ζωή, για να μην φτάσει σε σημεία burnout, κούρασης και απογοήτευσης.
Το cheating είναι πρόβλημα
Cheating είναι η «ζαβολιά» που χρησιμοποιεί κάποιος, σε ένα video game, ώστε να κερδίσει περισσότερους πόντους, ζωές κτλ. Το πρόβλημα με τα cheats είναι πολύ μεγάλο στα multiplayer, εκεί όπου εκατοντάδες παίκτες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αποκλεισμό, προσωρινό ή μόνιμο. Σε μια επαγγελματική διαδρομή, μπορεί να βρεθούν διάφορα «cheats» που, αν και με μια πρώτη ματιά μπορεί να εμφανιστούν ως σημαντική βοήθεια, σε επόμενο στάδιο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Σε μια ανταγωνιστική αγορά, κανείς δεν θέλει να ανταγωνιστεί κάποιον που έχει ένα τέτοιο «προβάδισμα». Άλλωστε, δεν αποκλείεται αυτό να γυρίσει ακόμη και μπούμερανγκ.
Η σημασία των ανταμοιβών
Σε ένα video game, πόσο μάλλον στα multiplayer games με τον μεγάλο ανταγωνισμό και τους εκατομμύρια παίκτες, κάθε σημαντική διάκριση επιβραβεύεται, με τον παίκτη να λαμβάνει πόντους, σπάνια ψηφιακά αντικείμενα, ενδείξεις που αποδεικνύουν την αξία του, ψηφιακά νομίσματα που μπορεί να αξιοποιήσει κτλ. Με παρόμοια λογική θα πρέπει να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται και κάθε επιτυχία στον επαγγελματικό «στίβο». Για παράδειγμα, ο υπάλληλος μιας επιχείρησης, πέρα από το «μπράβο» από την διοίκηση, θα πρέπει να βλέπει την αναγνώριση και σε άλλους τομείς, όπως σε μια προαγωγή, σε μια αύξηση του μισθού του κτλ.
Σχόλια