Σε 10 ευρωπαϊκές περιοχές, μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το 1ο CASSINI Hackathon, με στόχο την «ψηφιοποίηση των πράσινων χώρων». Φυσικά, έλαβε χώρα και στην Ελλάδα, με το Corallia και το ESA BIC Greece να οργανώνουν το CASSINI Hackathon Greece, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σήμερα, οι τρείς ομάδες που διακρίθηκαν μιλούν στο epixeiro.gr.
Η διοργάνωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος CASSINI Hackathons & Mentoring, μιας δυναμικής πρωτοβουλίας με σκοπό να συνδέσει «hackers» στον τομέα του διαστήματος χρησιμοποιώντας δεδομένα Copernicus και τα σήματα Galileo και EGNOS, για την επίλυση σημαντικών καθημερινών προκλήσεων Ευρωπαίων πολιτών.
Στόχος του Hackathon ήταν η «ψηφιοποίηση» χώρων πρασίνου με τρεις συγκεκριμένες προκλήσεις: «Ανακαλύψτε την πόλη σας», «Παραμείνετε σε φόρμα & υγιείς», «Προστατεύοντας τις αγροτικές μας περιοχές». Στην Ελλάδα, 150 άτομα δήλωσαν συμμετοχή, και τελικά σχηματίστηκαν 10 ομάδες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις παραπάνω προκλήσεις.
Η νικητήρια ομάδα σχεδίασε εφαρμογή που δίνει κίνητρο στο χρήστη να αθλείται στις πιο πράσινες διαδρομές της περιοχής που τον ενδιαφέρει. Η εφαρμογή θα εξατομικεύει την διαδρομή ανάλογα με τον χρήστη (ένταση άσκησης, θερμοκρασία, επίπεδο UV ακτινοβολίας, κ.λπ.). Η Citathlon σχεδίασε εφαρμογή που δείχνει διαδρομές άθλησης σε αστικές περιοχές καθώς εμφανίζει παράλληλα χρήσιμα στατιστικά δεδομένα, και η Gen XYZ σχεδίασε εφαρμογή που βοηθά τους πολίτες να παραμείνουν υγιείς και σε φόρμα.
Αναλυτικά, οι ομάδες που διακρίθηκαν στην Ελλάδα είναι οι:
- Gree(n)k team (1η Θέση), με μέλη τους: Δ. Γαλανόπουλο, Δ. Καλογεροπούλου, Ν. Λαμπρινίδη, Θ. Μαριόγλου, Μ. Μπέντο, Δ. Φαρμάκη, η οποία κέρδισε το έπαθλο των 2.500 ευρώ.
- Citathlon (2η Θέση), με μέλη τους: Ι. Ζαχαράκη, Π. Κοκμοτό, Ι. Ρουγγέρη, η οποία κέρδισε το έπαθλο των 1.500 ευρώ.
- Gen XYZ (3η Θέση), με μέλη τους: Ε. Κότση, Λ. Κυροπούλου, Λ. Μουσελίμη, Α. Τρίτας, η οποία κέρδισε το έπαθλο των 1.000 ευρώ.
Το epixeiro.gr συζήτησε με τις τρεις ομάδες, για τις προτάσεις που παρουσίασαν, το Hackathon και τα επόμενα βήματα τους.
Σε ποια πρόκληση συμμετείχε η ομάδα σας και ποια η πρόταση που παρουσιάσατε;
Gree(n)k team: Η ομάδα μας ξεκίνησε με την προοπτική να συμμετάσχει στην πρώτη πρόκληση, αλλά τελικά καταλήξαμε στη δεύτερη πρόκληση (staying fit). Ο λόγος που η ομάδα μας άλλαξε κατεύθυνση είναι εξαιτίας των ποικίλων χαρακτηριστικών των μελών μας, αλλά και της ανάγκης να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή η οποία είναι δωρεάν και παράλληλα και κατά κύριο λόγο δημιουργεί μια προσωποποιημένη διαδρομή του χρήστη, συλλέγοντας παραμέτρους όπως την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, τον δείκτη μάζας σώματος, την κλίση του εδάφους κτλ, έτσι ώστε η διαδρομή του χρήστη να είναι μια εμπειρία πάρα μια απλή διαδρομή.
Citathlon: Η ομάδα μας επέλεξε να συμμετάσχει στην 2η πρόκληση (Staying fit and healthy) η οποία είχε ως θεματολογία την προώθηση της άθλησης και της ανθρώπινης υγείας στο αστικό περιβάλλον. Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς χαραγμένες διαδρομές για περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο και γενικότερα για άθληση μέσα στην πόλη, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος από την κίνηση των αυτοκινήτων καθώς και της ρύπανσης και του θορύβου, η ομάδα μας αποφάσισε να σχεδιάσει την ιδέα μιας εφαρμογής, για κινητά τηλέφωνα, που προσφέρει μεταξύ άλλων στους χρήστες τρεις βασικές λειτουργίες: αθλητικές διαδρομές εντός του αστικού ιστού βάσει κριτηρίων που θέτει ο χρήστης (όπως χώροι πρασίνου, καθαρή ατμόσφαιρα κ.ά), κοινωνική δικτύωση και στατιστικά στοιχεία.
Gen XYZ: Συμμετείχαμε στη δεύτερη πρόταση. Αυτό που μας ενέπνευσε ήταν οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι hikers, με στόχο να αναδείξουμε και το όμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας μας. Θέλαμε στην ουσία να δούμε με τα δικά τους μάτια και αυτοί να δουν στη συνέχεια με τα δικά μας. Συνδυάσαμε με απόλυτο σεβασμό τα διεπιστημονικά πεδία και αποφασίσαμε για το project: GO GREEN. Η συμβολή τόσο του κ. Ορφέα Βουτυρά, όσο και του κ. Τσαραβόπουλου Φοίβου μας έφεραν στο σωστό σημείο. To μυαλό της ομάδας μας, ο Λάμπρος μας, ήταν αυτός που ανέλαβε το τεχνικό κομμάτι και οι υπόλοιποι τρέξαμε τις άλλες κατηγορίες. Κάναμε διάφορες τηλεδιασκέψεις κατά το χρονικό διάστημα αυτών των 48 ωρών και ομολογώ ότι αν είχαμε περισσότερο χρόνο θα πηγαίναμε ακόμη πιο στοχευμένη προσέγγιση!
Τι ξεχωρίζετε από αυτό το Hackathon;
Gree(n)k team: Το γεγονός ότι, μέσα σε λίγες μέρες, άτομα από διάφορα μέρη του κόσμου και με διαφορετικές σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία συνδέθηκαν για έναν κοινό σκοπό, να κάνουν τον τόπο μας πιο πράσινο με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Αυτό προφανώς δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς το mentorship από τους ιθύνοντες και τους υπευθύνους του διαγωνισμού, μέσα στο πλαίσιο του CASSINI Hackathon Greece.
Citathlon: Στο Hackathon αυτό, καταρχάς, είχαμε την μοναδική ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας και να συγκροτήσουμε την ομάδα μας. Επίσης, είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε τις παρουσιάσεις και τα δρώμενα της διοργάνωσης –σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο– αλλά και να ενημερωθούμε για τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τεχνολογίες στον χώρο του διαστήματος που προωθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαντική ήταν και η καθοδήγηση που λάβαμε από τους τοπικούς διοργανωτές. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα μας θεώρησε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επίκαιρη τη θεματολογία του Hackathon, η οποία μας ενέπνευσε στην ανάπτυξη της ιδέας μας.
Gen XYZ: Το γεγονός της συνεύρεσης «αγνώστων» ανθρώπων μεταξύ τους από διαφορετικά επαγγελματικά backgrounds, που όμως καλούνται να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν γνώση και βιώματα. Ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι η νευροπλαστικότητα της εγκεφαλικής δομής ενός data-scientist είναι πολύ διαφορετική από τον τρόπο προσέγγισης ενός καλλιτέχνη, ενός business administrative και μίας Geo-Informatics scientist, αλλά εφόσον οφείλαμε να συνεργαστούμε για ένα έργο κοινής ωφελείας, δημιουργήσαμε τις ανάλογες συνθήκες, για την επίτευξη του στόχου. Κληθήκαμε μέσα σε 48 ώρες να δημιουργήσουμε ένα χρηστικό app που θα έχει εφαρμογή και θα προτείνει λύσεις στην καθημερινότητα ενός hiker. Είχε σαφέστατα και προεκτάσεις με κοινωνικό και καλλιτεχνικό πρόσημο, αλλά λόγω χρόνου δεν μπορέσαμε να τις αναπτύξουμε.
Μετά τη διάκριση σας, ποια είναι τα επόμενα βήματα για την ομάδα σας;
Gree(n)k team: Όπως αναφέρθηκε πολλές φορές μέσα στην ομάδα μας για τη δημιουργία της εφαρμογής, η προσπάθεια μας δεν θα σταματήσει εδώ. Στόχος της Run4Life είναι να υλοποιηθεί πλήρως η εφαρμογή. Με αυτό το γνώμονα έχουμε θέσει μερικούς στόχους που πρέπει να επιτυγχάνονται κάθε εβδομάδα.
Citathlon: Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η υλοποίηση της ιδέας μας και η ένταξη αυτής στον επιχειρηματικό κόσμο. Το πρώτο βήμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ωστόσο στο εξής απαιτείται οργάνωση και εντατική δουλειά, ούτως ώστε η εφαρμογή μας να καταστεί λειτουργική και ελκυστική. Ευελπιστούμε να κυκλοφορήσει στο επόμενο εξάμηνο. Στους μελλοντικούς μας στόχους, είναι η βελτίωση και η ενσωμάτωση νέων λειτουργιών στην εφαρμογή – συμβαδίζοντας με τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Gen XYZ: Όλα τα μέλη της ομάδας διψάνε στην κυριολεξία για το επόμενο βήμα. Ήδη έχουμε κάνει επαφές με το network μας, που περιλαμβάνει ένα τεράστιο δίκτυο επιχειρηματιών, οργανώσεων, καλλιτεχνών, αλλά και δημοσιογραφικών Μ.Μ.Ε., όπως και εθελοντών που θα ήθελαν να συνδράμουν σε μία προσπάθεια συλλογικής κοινωνικής συνειδητότητας. Μπορούν να δημιουργηθούν cluster που θα ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο το ρόλο και την υπόσταση του Hackathlon Greece σε διεθνές επίπεδο.
Ποια θα είναι η συνεισφορά του CASSINI Hackathon Greece και του ESA BIC Greece σε αυτά;
Gree(n)k team: Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητη. Χρησιμοποιώντας το Copernicus θα μπορέσουμε να σκιαγραφήσουμε τη διαδρομή του χρήστη με τα ανάλογα δεδομένα. Με τη σειρά του το ESA BIC Greece μας παρέχει τις υποδομές, πρόσβαση, εκπαίδευση και στήριξη για να φτάσουμε στο επόμενο στάδιο.
Citathlon: Πρώτα από όλα, το Cassini Hackathon Greece ήταν ο λόγος της δημιουργίας τόσο της ομάδας όσο και της ιδέας μας. Θεωρούμε ότι η γνωριμία μας με τους τοπικούς καθοδηγητές («μέντορες») θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός στενού συνεργατικού πνεύματος, στη βάση του οποίου ευελπιστούμε να «καρποφορήσει» η ιδέα μας. Ακόμη, η εξοικείωση μας κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού με τα εργαλεία για την αξιοποίηση των δεδομένων από τα Copernicus και EGNSS θα μας δώσει το απαραίτητο προβάδισμα για την επιτυχημένη υλοποίηση της εφαρμογής. Σε σχέση με την ESA BIC Greece, η ομάδα μας σκέφτεται την υποβολή αίτησης για την είσοδο σε αυτήν την θερμοκοιτίδα, καθώς η τεχνική και οικονομική υποστήριξη και το ισχυρό brand name αυτής αποτελούν σημαντικά εφόδια στην προσπάθειά μας.
Gen XYZ: Η καθοδήγηση και η εμπειρία των coaches, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μίας θερμοκοιτίδας και δεξαμενής ιδεών σε αυτά, ήταν καθοριστικής σημασίας. Νομίζω ότι θα μας δώσουν τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές, μέσω ορθών πρακτικών, να βρούμε και το επιχειρηματικό μας κέντρο. Πώς να μεταστοιχειώσουμε την ιδέα μας σε project και συνεπακόλουθα σε προϊόν. Επίσης, η πολιτισμικότητα θα μας δώσει μία πιο σφαιρική αντίληψη στο τι αληθινά πρεσβεύει η κάθε χώρα ξεχωριστά και ίσως αντιληφθούμε και την επιχειρηματική σοφία και σχεδιασμό που λαμβάνει χώρα σε αυτές. Μία καινοτομία ως προς τον τρόπο επίλυσης ενός ζητήματος θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως και ο τρόπος προσέγγισης του κοινού, ίσως μέσω πληθοπορισμού ή πολιτοπορισμού που θα καλεστεί να αγκαλιάσει το εκάστοτε εγχείρημα.
Ποια η γνώμη σας για τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που προσφέρει το διάστημα σε καινοτομία, επιχειρηματικότητα και startups;
Gree(n)k team: Είναι γνωστό πως το διάστημα συνεχώς διαστέλλεται. Αυτό συνεπάγεται ότι οι ευκαιρίες είναι άπειρες και πάντα υπάρχει άπλετος χώρος για καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Η ομάδα μας πιστεύει σε αυτό το κομμάτι και στην εισροή νέων ατόμων και ιδεών στο χώρο. Οποιαδήποτε καινοτομική ιδέα είναι ευπρόσδεκτη.
Citathlon: Ο τομέας του διαστήματος συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια τις τελευταίες δεκαετίες. Μερικές από τις πιο καινοτόμες και επικερδείς επιχειρήσεις παγκοσμίως δραστηριοποιούνται στον χώρο του διαστήματος (όπως η Space-X του Elon Musk). Πιστεύουμε ότι και η χώρα μας μπορεί να εισέλθει δυναμικά στον κλάδο αυτόν και να παγιώσει τη θέση της με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Gen XYZ: Σαφέστατα και η δυναμική τους είναι πολύ μεγάλη και αποτελούν τον πυρήνα μίας νέας κοινωνικής αντίληψης του κυριολεκτικού επιχειρείν στην αληθινή διάσταση της ζωής. Και μόνο η σκέψη ότι ενώνονται τόσοι σπουδαίοι φορείς, οργανισμοί για τη δημιουργία ενός eco-humanitarian project, αυτό από μόνο του αποτελεί και τη μεγαλύτερη παραδοχή, ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να αναλάβουμε την ευθύνη του οικοσυστήματος που είμαστε μέρος του. Όπως τα όργανα του ανθρώπινου σώματος συνυπάρχουν, συλλειτουργούν, αλλά το καθένα εκτελεί, μέσα από το δικό του μηχανισμό και διεργασία, την αποστολή του. Έτσι οφείλουμε ίσως να φανταστούμε και τη συνεργασία του ακαδημαϊκού κόσμου, της διαστημικής κοινότητας, του επιχειρείν, των καλλιτεχνών κ.τ.λ.
Σχόλια