Ο τίτλος δίνει την εικόνα που κρατάμε από την περασμένη εβδομάδα και τα διάφορα θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Έχουμε περισσότερα smartphone, έχουμε ταχύτερες συνδέσεις με το internet, ξοδεύουμε μεγαλύτερα ποσά στα διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών. Εμείς, μάλλον χαιρόμαστε για αυτό. Εσείς, έχετε και όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, στον σημερινό TechReporter.
Σε μια ιστορική εξέλιξη και σύμφωνα με έρευνα της Strategy Analytics, ο μισός πληθυσμός του κόσμου διαθέτει στα χέρια του τουλάχιστον ένα smartphone, καθώς περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, ενώ χρειάστηκαν 27 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το ορόσημο. Η εταιρεία προβλέπει ότι 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα χρησιμοποιούν smartphone παγκοσμίως μέχρι το 2030. Άλλωστε, η αύξηση είναι δραματική: από μόλις 30 χιλιάδες άτομα το 1994, σε 1 δισ. το 2012 και 3,95 δισ. τον Ιούνιο του 2021.
Και αφού ο μισός πληθυσμός διαθέτει smartphone, είναι φυσικό πως θα έχουν αυξηθεί και τα χρήματα που δαπανώνται στα διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών. Έτσι, οι δαπάνες σε εφαρμογές για κινητά σημείωσαν ρεκόρ 64,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από την Sensor Tower. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει αύξηση 24,8% στις δαπάνες που παρατηρήθηκαν τόσο στο App Store όσο και στο Google Play, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Στην Ελλάδα, άνοδος παρατηρείται στην ευρυζωνική αγορά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η ΕΕΤΤ. Οι ευρυζωνικές συνδέσεις στο τέλος του 2020 ανήλθαν σε 4.270.473, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 4%, ενώ η ευρυζωνική διείσδυση στον πληθυσμό ανήλθε σε 39,8% έναντι 38,1% στο τέλος του 2019. Σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού των γραμμών υψηλών ταχυτήτων (από 30 έως 100 Mbps), οι οποίες συνιστούν πλέον το 32,8% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας, ενώ οι γραμμές υπερ-υψηλών ταχυτήτων (από 100 Mbps και άνω), αποτελούν το 5,8% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας.
Την ίδια στιγμή, η συμφωνία των 130 χωρών, που εκπροσωπούν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για μια νέα παγκόσμια φορολογική αρχιτεκτονική, επιβεβαιώθηκε στην Ολομέλεια του Περιεκτικού Πλαισίου του ΟΟΣΑ στις 1 Ιουλίου. Αυτό αφορά στο νέο πλαίσιο παγκόσμιας φορολογικής αρχιτεκτονικής, κάτι που σχετίζεται άμεσα και με τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Η συμφωνία-πακέτο περιλαμβάνει και την επιβολή κατώτατου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων τουλάχιστον 15%.
Στην ΕΕ, σε εφαρμογή τέθηκαν οι νέοι κανόνες για τον ΦΠΑ στις διαδικτυακές αγορές, «στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξασφάλιση πιο ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις, για την απλούστευση του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου και για την καθιέρωση μεγαλύτερης διαφάνειας για τους αγοραστές στην ΕΕ όσον αφορά την τιμολόγηση και τις επιλογές των καταναλωτών», όπως τονίζει η Κομισιόν. Οι νέοι κανόνες θα επηρεάσουν τους διαδικτυακούς πωλητές και τις διαδικτυακές αγορές/πλατφόρμες τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.
Στους υπερυπολογιστές, το TOP500 κυκλοφόρησε την 57η λίστα του top 10 των υπερυπολογιστών, όπου τους κατατάσσει με βάση την απόδοση τους. Λίγα έχουν αλλάξει από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής Fugaku κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση. Ο Fugaku αναπτύχθηκε από τις Riken και Fujitsu και έχει βαθμολογία αναφοράς HPL 442 Pflop/s, κάτι που είναι περισσότερο από τρεις φορές από εκείνη του IBM Summit που ήρθε στη δεύτερη θέση. Η μόνη νέα καταχώριση σε αυτήν τη λίστα είναι ένας υπερυπολογιστής που ονομάζεται Perlmutter από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στα θέματα κυβερνοασφάλειας, μια νέα μελέτη από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) κατατάσσει τις χώρες βάσει του φάσματος δυνατοτήτων που κατέχουν στον κυβερνοχώρο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην «κορυφαία βαθμίδα», ενώ η Κίνα, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία και το Ισραήλ εντοπίζονται στη δεύτερη βαθμίδα. Η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Μαλαισία, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Βιετνάμ βρίσκονται στην τρίτη βαθμίδα.
Κλείνουμε με μια σειρά εξελίξεων από την ελληνική αγορά: η πλατφόρμα online trading Freedom Finance έφτασε στην Ελλάδα, Συμμετοχές 5G - ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος συνεργάζονται για την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών νέας γενιάς, Grid Telecom - Vodafone καταλήγουν σε συμφωνία για αμοιβαία εξυπηρέτηση του οπτικού δικτύου, η Space Hellas απέκτησε το 32,49% της Epsilon Singularlogic, η αμερικανική F5 «ψάχνει» το ελληνικό οικοσύστημα των startups και η Vodafone προχωρά σε στρατηγική επένδυση στη Χάλκη.
Σχόλια