Μεγάλος κίνδυνος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους
Η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους που έχει ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και τους επιχειρηματικούς που βλέπουν το λειτουργικό κόστος να αυξάνεται πάνω από 10% στις επιχειρήσεις.
Το κόστος της ενέργειας είναι γεωμετρικά αυξανόμενο, καθώς ξεκινά να επιβαρύνει τις πρώτες ύλες και μετά περνά σταδιακά και στα υπόλοιπα πάγια κόστη. Συνεπώς μία μέση αύξηση της τάξης του 3% φτάνει ως αύξηση της τιμής του προϊόντος κατά 10% ή 15% στον τελικό καταναλωτή με τεράστιες επιπτώσεις στη ζήτηση. Στελέχη της εστίασης και του λιανικού εμπορίου επισημαίνουν ότι οι δρομολογημένες αυξήσεις θα βυθίσουν τις πωλήσεις σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και για τους επαγγελματίες και για τους καταναλωτές. Η κατάσταση σηματοδοτεί την ανάγκη άμεσων μέτρων για την μείωση των επιπτώσεων από τις αυξήσεις του ρεύματος προς τους επαγγελματίες. Τα μέτρα που προτείνονται (αλλά συνήθως δεν εισακούονται) είναι οι εκπτώσεις στις κιλοβατώρες για τους επαγγελματίες εστίασης, υπηρεσιών και λιανικού εμπορίου (αποτελούν το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) ή η επιχορήγηση των ΜμΕ σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Οι μικρές επιχειρήσεις θεωρούν ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να προστατευθούν από την αύξηση του πάγιου κόστους αλλιώς τα «λουκέτα» θα πολλαπλασιαστούν.
Πώς επιβαρύνονται οι μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις
Πιο συγκεκριμένα οι χρεώσεις αυξάνονται για τους πελάτες Μέσης Τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6% και για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις κατά 6,5%. Οι αυξήσεις αυτές που έρχονται να προστεθούν στο κύμα ανατιμήσεων μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών, που έκαναν την εμφάνιση τους το τελευταίο τρίμηνο, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες κάνοντας αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες παλεύουν να σταθούν ζωντανές.
Την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στον «αναπνευστήρα» οι αυξήσεις στην ενέργεια το λιγότερο ως άκαιρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, καθώς είναι αδύνατο να απορροφηθούν από το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων και θα περάσουν στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας θεωρεί ότι η αγορά δεν αντέχει καμία νέα ανατίμηση στο ενεργειακό κόστος και μάλιστα την ώρα που απλήρωτους, λογαριασμούς ενέργειας λόγω οικονομικής αδυναμίας, εμφανίζει, σύμφωνα με το τελευταίο εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 26,3% των ΜμΕ.
Σχόλια