Πλήγμα από τον αυτοματισμό στους μισθούς των εργαζομένων χαμηλής εκπαίδευσης
Η τεχνολογία του αυτοματισμού υπήρξε ο πρωταρχικός μοχλός στην ανισότητα εισοδήματος των ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από δύο οικονομολόγους.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, ο αυτοματισμός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας επί του θέματος και πιθανότατα θα γίνει ακόμη πιο σημαντικός τα επόμενα χρόνια.
Οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων χαμηλής εκπαίδευσης έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με τα πραγματικά εισοδήματα ανδρών που δεν έχουν πτυχίο λυκείου να είναι τώρα 15% χαμηλότερα από ό, τι ήταν το 1980.
Ταυτόχρονα, οι πραγματικοί μισθοί για τους εργαζόμενους με μεταπτυχιακό - και σε πολύ μικρότερο βαθμό, εκείνους με πτυχίο - αυξήθηκαν απότομα.
Στην έρευνα τους, ο Daron Acemoglu του MIT και ο Pascual Restrepo του Πανεπιστημίου της Βοστώνης υπολογίζουν ότι το 50 έως 70% των αλλαγών στη μισθολογική δομή των ΗΠΑ από το 1980 μπορεί να αποδοθεί σε μειώσεις μισθών μεταξύ των εργαζομένων που ειδικεύονται σε εργασίες ρουτίνας στις βιομηχανίες που υιοθετούν αυτοματισμούς.
Οι εργαζόμενοι που εκτελούν εργασίες οι οποίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν ολοένα και περισσότερο - όπως η κατασκευαστική εργασία που γίνεται από ρομπότ ή η γραφική εργασία που εκτελείται από λογισμικό - χάνουν μερίδια.
Στη συνέχεια, αυτοί οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ανταγωνιστούν με άλλους για λιγότερες εναπομένουσες θέσεις εργασίας, «ρίχνοντας» τους μισθούς που προσφέρονται.
Οι εργαζόμενοι με υψηλότερη ειδίκευση έχουν ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό από αυτό, όχι τόσο λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για αυτές τις δεξιότητες, αλλά επειδή εκτελούν εργασίες που δεν μπορούν - ή δεν έχουν ακόμη - αυτοματοποιηθεί.
Η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση του αυτοματισμού και οι νεότερες μορφές τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αυτοματοποιήσουν ολοένα και περισσότερο εργασίες με υψηλότερες δεξιότητες.
Όπως έγραψε ο Acemoglu, «η μόνη διέξοδος από την τρέχουσα κατάσταση μας απαιτεί τόσο ισχυρή ρύθμιση όσο και θεμελιώδη μεταμόρφωση των κοινωνικών κανόνων και προτεραιοτήτων».
Σχόλια