ClioMuse: H εφαρμογή που ξεναγήσει τους επισκέπτες σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους [video]
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Μούσα Κλειώ ήταν η προστάτιδα της ιστορίας. Σήμερα, δίνει το όνομά της στην ClioMuse, μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και tablets, η οποία αναλαμβάνει να ξεναγήσει τους επισκέπτες σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους, αναδεικνύοντας ιστορίες για επιλεγμένα εκθέματα.
Τι είναι εκείνο που τη διαφοροποιεί από άλλες εφαρμογές ξενάγησης; Ότι δεν περιορίζεται στις τυπικές εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, αλλά φέρνει στο φως οτιδήποτε μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον του θεατή και να τον βοηθήσει με φιλικό και εύληπτο τρόπο να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα γι' αυτό που βλέπει.
Η ClioMuse δημιουργήθηκε από τον Ανδρέα Φατούρο, συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τον Γιάννη Νικολόπουλο, τελειόφοιτο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, και τη Δάφνη Τσεβρένη, απόφοιτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι τρεις τους γνωρίστηκαν στο StartupWeekendNext, ένα σεμινάριο για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, κι αποφάσισαν να συνεργαστούν παρακινημένοι από την ιδέα του Ανδρέα για τη δημιουργία ενός δικτύου προώθησης της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.
Προκειμένου η αρχική σύλληψη να τεθεί σε σωστές βάσεις και να αποκτήσει συγκεκριμένο προσανατολισμό, η ομάδα της ClioMuse έκανε εκτεταμένη έρευνα εστιάζοντας από τη μια στα μουσεία κι από την άλλη στους επισκέπτες τους. Η εφαρμογή που προέκυψε δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να επιλέξει πόσες πληροφορίες θα διαβάσει για καθετί, να ψηφίσει τα αγαπημένα του εκθέματα και τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες, και να μοιραστεί την εμπειρία με φίλους μέσα από εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Τα πολιτιστικά ιδρύματα μπορούν να επεξεργάζονται τα στοιχεία που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τα εκθέματα, να τα αξιολογούν και να σχεδιάζουν μελλοντικές δράσεις σύμφωνα με αυτά, ή να αναδιοργανώνουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες ώστε να καλούν το κοινό σε νέες επισκέψεις.
Η ClioMuse μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο κατά την επίσκεψη στους χώρους που παρουσιάζονται, αλλά και πριν ή μετά από αυτήν, προκειμένου να προετοιμαστεί κανείς ή να ξαναδεί αργότερα τα εκθέματα. Το περιεχόμενο μπορεί να ανανεώνεται από το εκάστοτε μουσείο, ενώ στο μέλλον οι διαδρομές των χρηστών θα δημιουργούν το προσωπικό τους «μονοπάτι», το οποίο θα τους οδηγεί σε άλλα μουσεία που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους.
Από το λανσάρισμά της μέχρι σήμερα, η εφαρμογή εμπλουτίζεται με νέους χώρους και αναβαθμίζεται λειτουργικά. Ο Γιάννης Νικολόπουλος χειρίζεται ό,τι αφορά τον προγραμματισμό, ο Ανδρέας Φατούρος το περιεχόμενο, και η Δάφνη Τσεβρένη την επιχειρηματική διαχείριση. Η ClioMuse διατίθεται δωρεάν στους χρήστες, ενώ η χρέωση για τα μουσεία που θέλουν να την αξιοποιήσουν ρυθμίζεται κατά περίπτωση.
Ενημέρωση: Τον Ιανουάριο του 2015 η Clio Muse κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «professional winner» του πρώτου Europeana Food and Drink Open Innovation Challenge, ενός διαγωνισμού για δημιουργικές ιδέες και λύσεις όσον αφορά καινοτόμες μεθόδους για την αξιοποίηση και επανάχρηση υπάρχοντος αρχειακού υλικού για τρόφιμα και ποτά.
Σχόλια