Ο TechReporter επιστρέφει και αυτήν την εβδομάδα, για να μας μεταφέρει στον θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας. Εκεί όπου, πέρα από τις τεχνολογικές εξελίξεις που έρχονται για να αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε, υπάρχουν και οι πιο «σκοτεινές» πτυχές. Όπως οι κυβερνοεπιθέσεις.
Βάσει νέων στοιχείων που ήρθαν στη δημοσιότητα, οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον κρίσιμων στόχων στην Ευρώπη διπλασιάστηκαν το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τον ENISA (που εδρεύει στην Ελλάδα), υπήρχαν 304 σημαντικές, κακόβουλες επιθέσεις εναντίον «κρίσιμων τομέων» το 2020, υπερδιπλασιασμένες από τις 146 που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του τμήματος έρευνας της Check Point Software Technologies, την Check Point Research (CPR), περίπου 1.000 οργανισμοί επηρεάζονται από το ransomware κάθε εβδομάδα - κατά μέσο όρο - το 2ο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με αυτά, οι επιθέσεις τύπου ransomware σε οργανισμούς παρουσιάζουν παγκόσμια αύξηση 102% σε σύγκριση με τις αρχές του 2020.
Στον τομέα των κυβερνοεπιθέσεων, ξεχώρισε την περασμένη εβδομάδα και εκείνη στον κολοσσό των video games, την EA. Οι hackers φέρονται να έκλεψαν τον πηγαίο κώδικα του FIFA 21, την μηχανή Frostbite (που βρίσκεται πίσω από τη σειρά ποδοσφαίρου αλλά και το Battlefield) και άλλα εργαλεία ανάπτυξης. Ο πηγαίος κώδικας είναι μεγάλη υπόθεση στον προγραμματισμό, οπότε είναι σοβαρό θέμα όταν οι εταιρείες χάνουν τον έλεγχό του.
Άλλωστε, το Ευρωκοινοβούλιο ζητά πιο αυστηρά πρότυπα ασφάλειας για συνδεδεμένες συσκευές, εφαρμογές και λειτουργικά συστήματα, μετά τις από κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές στην ΕΕ. Σε ψήφισμα, ζητά τα συνδεδεμένα προϊόντα και οι συναφείς υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού, να καταστούν ασφαλή εκ σχεδιασμού, και συμβάντα στον κυβερνοχώρο να θωρακίζονται γρήγορα όταν εντοπίζονται τρωτά σημεία.
Σε μια Ευρώπη όπου τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες για την αντιμετώπιση της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, σε μια εξέλιξη που θεωρείται ορόσημο. Οι πλατφόρμες θα οφείλουν να αφαιρούν το τρομοκρατικό περιεχόμενο που θα αναφέρουν οι αρχές των κρατών μελών εντός μίας ώρας. Οι κανόνες, επίσης, όπως τονίζεται, θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της διάδοσης των εξτρεμιστικών ιδεολογιών στο διαδίκτυο.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Γερουσία των ΗΠΑ έδωσε την έγκριση της σε ένα εκτεταμένο «πακέτο» που στόχο έχει να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας να ανταγωνιστεί με την κινεζική τεχνολογία. Το μέτρο εγκρίνει περίπου 190 δισεκατομμύρια για την ενίσχυση της τεχνολογίας και της έρευνας - και θα εγκρίνει χωριστά δαπάνη 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της παραγωγής και της έρευνας σε ημιαγωγούς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά άλλων, σχετικών με την Κίνα, διατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της λήψης της εφαρμογής κοινωνικών μέσων TikTok από κυβερνητικές συσκευές. Το κοινοβούλιο της Κίνας εξέφρασε «έντονη αγανάκτηση και αποφασιστική αντίθεση» στο νομοσχέδιο. Ανέφερε, σε δήλωση, ότι το νομοσχέδιο των ΗΠΑ δείχνει μια «παρανοϊκή ψευδαίσθηση ότι θέλει να είναι ο μόνος νικητής» και διαστρεβλώνει το αρχικό πνεύμα της καινοτομίας και του ανταγωνισμού.
Στην αγορά της κινητής, ενδιαφέρον είχε μια έρευνα που δημοσίευσε η realme, σύμφωνα με την οποία το 2020, τα τηλέφωνα 5G στα τμήματα τιμών χαμηλού έως μεσαίου εύρους αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% όλων των συσκευών 5G. Με τον μέσο όρο στις τιμές πώλησης πιθανότατα να συνεχίσει να σημειώνει διψήφια κάμψη στο εγγύς μέλλον, αναμένεται ότι έως το τέλος του 2022, ένα στα δύο smartphones που θα πωλούνται παγκοσμίως, θα υποστηρίξει το 5G.
Επιστρέφοντας στον τομέα των video games, είδαμε την Microsoft να ανακοινώνει πως θα λανσάρει μια ειδική συσκευή για streaming παιχνιδιών. Συνεργάζεται, επίσης, με έναν αριθμό κατασκευαστών τηλεοράσεων για να ενσωματώσει την εμπειρία Xbox απευθείας στις οθόνες που διαθέτουν σύνδεση με το Διαδίκτυο, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να φέρει gaming cloud στην εφαρμογή Xbox για PC αργότερα φέτος. Επί της ουσίας, η εταιρεία θέλει να μεταφέρει το brand Xbox, παντού.
Κλείνουμε με την ελληνική αγορά, όπου ο ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος) ανακοίνωσε τα σχέδια και τους στόχους του για την επόμενη διετία - ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με φορείς, όπως το Elevate Greece, το Enterprise Europe Network και το Hellenic Innovation Network - η Epsilon Net προχώρησε στην εξαγορά του 60% της TECHNOlife έναντι 425.000 ευρώ, και το γνωστό marketplace παρουσίασε το Skroutz Plus, mia συνδρομητική υπηρεσία με δωρεάν μεταφορικά.
Σχόλια