NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η έξυπνη διαχείριση των αθλητικών ακινήτων μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη

Η έξυπνη διαχείριση των αθλητικών ακινήτων μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη

Πώς η επαγγελματική διαχείριση τεράστιων εγκαταστάσεων μπορεί να φέρει έσοδα στο Κράτος, σε επιχειρηματίες - funds και πρόσβαση στους πολίτες

H επιτυχία των δύο Ελλήνων αθλητών στο Roland Garros συνέπεσε με ειδήσεις που σχετίζονται όχι μόνο με επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χώρο του τένις αλλά με ευρύτερες επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την αξιοποίηση παλιών αθλητικών χώρων (των Ολυμπιακών Αγώνων) που πλέον δεν χρησιμοποιούνται από τις Ομοσπονδίες.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, πρόσφατα μέλος της γνωστής οικογένειας Στασινόπουλου απέκτησε μαζί με επιχειρηματικό συνεργάτη του το γήπεδο Τένις στο Ολυμπιακό Στάδιο με στόχο την αξιοποίησή του και την εκμετάλλευσή του. Η αξιοποίησή του θα αποφέρει και σημαντικά κέρδη στον επιχειρηματία, έσοδα για το Δημόσιο και -κυρίως- θα σταματήσει το ρήμαγμα από την αχρησία.

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στις περιβάλλουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, εκ των οποίων μόνο τα κολυμβητήρια αξιοποιούνται επαρκώς για το Ελληνικό Δημόσιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι το ίδιο το Ολυμπιακό Στάδιο, το οποίο μετά την αποχώρηση της ΑΕΚ και του ΠΑΟ δεν θα αποφέρει έσοδα. Εκεί απαιτείται μία μεγάλη προσπάθεια από το κράτος και τους υπευθύνους για την εξεύρεση εξειδικευμένων funds και εταιρειών real estate που θα αναλάβουν είτε την συνολική διαχείριση του Σταδίου είτε την κατάτμηση της διαχείρισης σε επιμέρους χώρους.

Το Κράτος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να φροντίσει, εκτός από τα εισπραχθέντα έσοδα, να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Δυστυχώς, σήμερα, ούτε οι εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων αξιοποιούνται από τους αθλητές, ούτε το κοινό έχει πρόσβαση , ούτε υπάρχει επιχειρηματική αξιοποίηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά, το οποίο ουσιαστικά προσφέρει μία τεράστια ευκαιρία αξιοποίησής του και από επιχειρηματίες και το Κράτος να βγάλει λεφτά από έναν χώρο που έχει κτιριακά καταρρεύσει και οι πολίτες έχουν αποκλειστεί από κάθε αθλητική δραστηριότητα. Εάν, για παράδειγμα, υπήρχε ένα ελάχιστο εισιτήριο για την ημερήσια είσοδο (για αθλητικές δραστηριότητες ή και για πικ νικ), ο χώρος του Κωπηλατοδρομίου θα μπορούσε να είχε γίνει ένα εξαιρετικό κέντρο. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια, πάνω από 1.000 άτομα το επισκέπτονταν τα Σαββατοκύριακα.

Το ίδιο συμβαίνει με τον χώρο του Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο. Θα μπορούσε να γίνει ένα εξαιρετικό συνεδριακό κέντρο με ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Ο χώρος του Ελληνικού επίσης έχει τεράστια αξία την οποία, ούτε οι πολίτες απολαμβάνουν, ούτε αποφέρει έσοδα στο Κράτος. Το Κέντρο Πάλης στη Νίκαια νομίζω ότι υπολειτουργεί και αυτό, ενώ θα μπορούσε να έχει μία εξειδικευμένη διαχείριση.

Παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι το Sport Management μπορεί να αποφέρει εκατομμύρια ευρώ (ή δολάρια) στους αθλητικούς οργανισμούς και στην περίπτωσή μας, στο ελληνικό κράτος. Όμως όταν ο στόχος του Κράτους είναι μόνο να βολέψει κόσμο ως φύλακες ερειπίων (όπως είναι πλέον οι αθλητικές εγκαταστάσεις) τότε δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για ορθολογική διαχείριση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr