Έχετε ασφαλίσει το αυτοκίνητο σας σε εταιρεία ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ) ή σε Ασφαλιστική; Ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Αλλεπάλληλα είναι τα φαινόμενα ανάκλησης αδειών των εταιρειών ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ) που πουλάνε ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια. Τα μερίδια τους στο αυτοκίνητο κυριολεκτικά έχουν κάνει άλματα, γιατί πουλάνε φτηνά, παρά ταύτα δεν πρέπει να λησμονάμε ότι οι ανακλήσεις αδειών και λουκέτα πέφτουν βροχή και οι ασφαλισμένοι τι άλλο από το να κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα τους, αν δεν βρεθούν ασφαλιστικές που να πάρουν τα χαρτοφυλάκια των ΕΠΥ, για να μην βρεθούν οι ασφαλισμένοι στον αέρα.
Αυτή είναι η μία περίπτωση, υπάρχει και το χειρότερο. Ποιος πληρώνει σε περίπτωση ατυχήματος την ζημιά; Η ΕΠΥ με λουκέτο πολύ δύσκολα, το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου υπό προϋποθέσεις. Η τσέπη μας μάλλον και αν η ζημιά είναι μεγάλη και υπάρχουν συγκρούσεις και διαφωνίες, οι υποθέσεις ακολουθούν ακόμα και την δικαστική οδό, και στην καλύτερη περίπτωση ας σκεφτούμε και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Όποιος βγει από τον λαβύρινθο αυτό θα είναι θέμα τύχης.
Στην Ελλάδα οι ΕΠΥ κατέχουν μερίδιο 17%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το 2020, το μερίδιο των ΕΠΥ στην αγορά ασφάλισης αυτοκινήτου έφτασε στο 17,32% το πρώτο εννεάμηνο του 2020 από 16,99% το 2019.
10 Ιουνίου 2020, 10 Ιουνίου 2021 – όλες οι εξελίξεις
Τα τελευταία χρόνια κάθε χρόνο έχουμε να διηγούμαστε πάντα ένα ατυχές συμβάν εταιρείας ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Σαν και χτες 10 Ιουνίου 2020 η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή για τις Ασφάλειες και τα Επαγγελματικά Ταμεία (EIOPA) ανακοίνωσε την χρεοκοπία της Gefion Finans A / S. Το ταμείο εγγυήσεων της Δανίας θα κάλυπτε τα ασφαλιστήρια συμβόλαια εντός της χώρας. Η Gefion Insurance A/S είχε πάρει από την εποπτική αρχή της Δανίας άδεια για να λειτουργεί στην Ελλάδα με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ). Στις 29 Ιουνίου του 2020 η εποπτική αρχή της Δανίας Finanstilsynet (Danish Financial Supervisory Authority) μας ανακοίνωνε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης Gefion Insurance A/S, με έδρα στη Δανία.
Ακριβώς ένα χρόνο μετά, χτες 10 Ιουνίου 2021 η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει ότι το εγγυητικό σχήμα Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), τοποθετήθηκε προσωρινός διαχειριστής στην ασφαλιστική επιχείρηση Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., με έδρα στη Ρουμανία. Σύμφωνα με ενημέρωση της εποπτικής αρχής της Ρουμανίας Financial Supervisory Authority, το εγγυητικό σχήμα έχει περιθώριο 4 μηνών για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής κατάστασης και τη διασφάλιση της συνετής και χρηστής διαχείρισης της επιχείρησης.
Ποιος έχει στην Ελλάδα τη City Insurance - τι διαπίστωσε ο Επόπτης
Στην Ελλάδα, η εν λόγω ασφαλιστική επιχείρηση δραστηριοποιείται με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), εκπροσωπούμενη από την εταιρεία N. Bourgazas & Associates E.E.
Το χρονικό της ιστορίας αυτής ξεκίνησε όταν λίγες ημέρες πριν ο Ρουμάνος επόπτης εισέβαλε στην εταιρεία για έλεγχο και ανακάλυψε κενό περίπου 170 εκατομμυρίων ευρώ στα κεφάλαια της. Ο δείκτης ρευστότητας βρέθηκε να είναι στο 0,16 αντί για ένα που ήταν υποχρεωμένη να έχει η Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. Κατά τους ελέγχους βρέθηκαν και άλλα σοβαρά θέματα, ενώ η ασφαλιστική χρησιμοποιούσε καταστάσεις για να διαβεβαιώσει για την φερεγγυότητά της οι οποίες δεν είχαν ποτέ πάρει την έγκριση της τράπεζας που φέρονταν ότι τις εξέδιδε.
Πώς λειτουργεί στην Ελλάδα η City Insurance
Στην Ελλάδα η City Insurance λειτουργεί υπό το καθεστώς ΕΠΥ και έχει ασφαλίσει περίπου 180.000 οχήματα, πολύ μεγάλος αριθμός για τα δεδομένα της. Απεύχονται οι ασφαλιστικές και οι εποπτικές αρχές εδώ στην Ελλάδα το χειρότερο ωστόσο οι ασφαλισμένοι στην Ρουμανική ΕΠΥ θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις για να προλάβουν τυχόν απρόσμενες συνέπειες.
Πριν το 2019 ανακλήσεις αδειών σημειώθηκαν με την Enterprise Insurance Company Plc το 2016, με την Elite Insurance Company Limited το 2017, με την Qudos το 2018, την Alpha Insurance Α/S το 2018.
Πώς λειτουργεί η ελληνική αγορά ιδιωτικής ασφάλισης
Στην ελληνική αγορά λειτουργούν ανώνυμες ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα, αντασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα, υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων με έδρα σε τρίτη χώρα (εκτός της ΕΕ),ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα σε κράτος-μέλος της ΕΕ υπό καθεστώς εγκατάστασης (μέσω υποκαταστήματος) ή υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ), και αλληλασφαλιστικοί συνεταιρισμοί.
Τι δεν ελέγχει η ΤτΕ
Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ασκεί προληπτική εποπτεία επί των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων με έδρα στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων που αυτές ασκούν είτε με ελεύθερη εγκατάσταση (μέσω υποκαταστημάτων) είτε με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών (ΕΠΥ) στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι ΕΠΥ εποπτεύονται από την εποπτική αρχής της χώρας που εδρεύουν ενώ στην Ελλάδα λειτουργούν βάσει Ν.Ν. 4364/2016 (ΦΕΚ Α 13) είτε από μόνες τους μέσω δικών τους γραφείων είτε με συμφωνίες άλλων γραφείων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Τι έχει προτείνει η EIOPA
H EIOPA για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει προτείνει την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού δικτύου εθνικών συστημάτων εγγύησης των ασφαλίσεων. Το σύστημα αυτό θα πληροί κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις που θα διασφαλίζουν των προστασία των ασφαλισμένων στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Σχόλια