Οι φόροι που πληρώνουν οι πολυεθνικές - άρα και πολλές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες - αλλά και ολόκληρο το φορολογικό σύστημα σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων την περασμένη εβδομάδα. Αυτά, μαζί με πολλά ακόμα, στον Techreporter αυτής της εβδομάδας.
Σε μια συμφωνία που ενδέχεται να σημαίνει περισσότερους φόρους για τις μεγάλες πολυεθνικές τεχνολογικές εταιρείες, οι υπουργοί Οικονομικών των πιο προηγμένων οικονομιών, γνωστοί ως G7, υποστήριξαν μια πρόταση των ΗΠΑ που καλεί τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο να καταβάλουν φόρο τουλάχιστον 15% επί των κερδών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden και η κυβέρνησή του είχαν αρχικά προτείνει έναν ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 21%.
Η κυβέρνηση Biden που αποφάσισε να επεκτείνει τη λίστα με τις κινεζικές εταιρείες στις οποίες απαγορεύονται οι επενδύσεις από τις ΗΠΑ, μια λίστα που είχε τεθεί σε εφαρμογή την εποχή της προεδρίας του Donald Trump. Παράλληλα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε να δώσει στις έρευνες για επιθέσεις ransomware παρόμοια προτεραιότητα με εκείνες για την τρομοκρατία, μετά την παραβίαση στην Colonial Pipeline, που έβγαλε εκτός λειτουργίας έναν ολόκληρο αγωγό.
Σε μια άλλη εξέλιξη γύρω από τη φορολόγηση των εταιρειών, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες υπέγραψαν συμφωνία που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές να δηλώνουν δημοσίως τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα της ΕΕ. Μέσω αυτής, θεσπίζονται κανόνες που απαιτούν από τις πολυεθνικές και τις θυγατρικές τους με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ, και οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες, να δημοσιεύσουν το ποσό των φόρων που πληρώνουν σε κάθε κράτος - μέλος.
Την ίδια στιγμή, στο ελληνικό φορολογικό σύστημα φαίνεται πως θα μπει, πολύ σύντομα, η τεχνητή νοημοσύνη. Την αξιοποίηση της από την ΑΑΔΕ προανήγγειλε ο Διοικητής της Αρχής, Γεώργιος Πιτσιλής, τονίζοντας πως αυτό θα βασίζεται σε δομές και «εργαλεία» AI, ώστε να είναι δυνατή η εξατομικευμένη αντιμετώπιση των επιχειρήσεων και των φορολογουμένων με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά τους και όχι με «οριζόντιες» πρακτικές.
Πάντως, πέρα από τη φορολογία και τα πόσα κερδίζουν οι εταιρείες, υπάρχει και το πόσα έσοδα έχουν εκείνοι που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους. Για παράδειγμα, η Apple γνωστοποίησε ότι το App Store της διευκόλυνε πωλήσεις ύψους 643 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2020. Ο αριθμός παρουσιάζει αύξηση 24% από πέρυσι, καθώς η πανδημία Covid-19 ώθησε πολλούς καταναλωτές στα smartphones και τα tablet τους.
Επιστρέφοντας στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων, είδαμε τον μεγαλύτερο προμηθευτή κρέατος στον κόσμο - την JBS, μια βραζιλιάνικη εταιρεία που προμηθεύει το ένα πέμπτο όλου του κρέατος - να αναφέρει πως μπήκε στο στόχαστρο κυβερνοεγκληματιών, αλλά και την Kaspersky να υποστηρίζει, σε έρευνα της, πως η Ελλάδα υπήρξε μία από τις χώρες της ΕΕ όπου οι χρήστες του Διαδικτύου εκτέθηκαν περισσότερο σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού από τον Μάιο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021.
Στην Ελλάδα όπου, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ανακοινώθηκε η μεταφορά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των στελεχών που σχετίζονται με τη λειτουργία παθητικών υποδομών από την VICTUS Networks S.A. στην Vantage Towers Greece (ενώ μάθαμε και για τις συνεργασίες με startups αλλά και για μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον Elon Musk). Την ίδια στιγμή, η Wind έθεσε 25 στόχους περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης για το 2025.
Μένοντας στην Ελλάδα, μάθαμε, μέσω του Υπουργού Ανάπτυξης, πως η επένδυση της Microsoft «προχωρά κανονικά» (με την εταιρεία να είναι έτοιμη να παρουσιάσει και την επόμενη γενιά των Windows). Παράλληλα, κυρώθηκε στην Βουλή η Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ σε επιστήμη και τεχνολογία, ενώ παρουσιάζονται νέες προοπτικές για την προώθηση του STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς ξεκινά η δημιουργία του ESA ESERO.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα πλαίσιο για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους πολίτες, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Μέσω αυτής, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες με την εθνική τους ψηφιακή ταυτοποίηση, η οποία θα αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΕ η οποίο έβαλε στο στόχαστρο (την ίδια στιγμή με την Βρετανία) την Facebook, με αντιμονοπωλιακές έρευνες.
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην έρευνα της Accenture που υποστηρίζει πως οι αυξανόμενες επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες και βιωσιμότητα θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 5,7 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη έως το 2030. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, η Ευρώπη είναι σε θέση να αξιοποιήσει μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, στηριζόμενη στη δύναμή της σε βασικούς κλάδους. Αυτή η δύναμη θα μπορούσε να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2030.
Σε άλλες εξελίξεις, η Huawei παρουσίασε, με κάθε επισημότητα, το δικό της λειτουργικό σύστημα, το HarmonyOS, η FoQus, μια νέα εταιρεία από τον όμιλο Quest, φέρνει τα smartphones POCO στην ελληνική αγορά, το Twitter ξεκινά τη σταδιακή διάθεση της υπηρεσίας Blue, η Xiaomi λέει ότι μπορεί τώρα να φορτίσει πλήρως ένα smartphone σε οκτώ λεπτά, η Etsy εξαγοράζει την Depop για 1,63 δισεκατομμύρια, η Honor γίνεται μέλος του GSMA, η realme θέλει να φτιάξει επτά κέντρα R&D σε όλο τον κόσμο, ξεκινά πρωτοβουλία για «πράσινο» λογισμικό και, τέλος, η εταιρεία πίσω από την IDC και διάσημα περιοδικά αλλάζει χέρια έναντι 1,3 δισ.
Σχόλια