Οι χώρες του G7 πέτυχαν ιστορική συμφωνία για την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση
Οι υπουργοί Οικονομικών των πιο προηγμένων οικονομιών, γνωστοί ως G7, υποστήριξαν μια πρόταση των ΗΠΑ που καλεί τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο να καταβάλουν φόρο τουλάχιστον 15% επί των κερδών.
«Οι υπουργοί Οικονομικών του G7 σήμερα, μετά από χρόνια συζητήσεων, κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, για να το καταστήσει κατάλληλο για την παγκόσμια ψηφιακή εποχή - και βασικά για να βεβαιωθεί ότι είναι δίκαιο, ώστε οι σωστές εταιρείες να πληρώσουν σωστό φόρο στα σωστά μέρη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak.
Εάν οριστικοποιηθεί, θα αποτελέσει μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στην παγκόσμια φορολογία. Τα μέλη του G7, που περιλαμβάνουν τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, θα συγκαλέσουν μια σύνοδο κορυφής στην Κορνουάλη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την επόμενη εβδομάδα.
«Δεσμευόμαστε να επιτύχουμε μια δίκαιη λύση για την κατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων, με τις χώρες - αγορές να λαμβάνουν φορολογικά δικαιώματα σε τουλάχιστον 20% του κέρδους που υπερβαίνει το περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές επιχειρήσεις», σύμφωνα με δήλωση του G7.
«Θα προχωρήσουμε στον κατάλληλο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανόνων και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών, και άλλων σχετικών παρόμοιων μέτρων, σε όλες τις εταιρείες», ανέφερε.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο, χαιρέτισε την κίνηση ως σημαντική και άνευ προηγουμένου.
«Αυτός ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος θα τερματίσει τον ανταγωνισμό στη φορολογία των εταιρειών και θα διασφαλίσει τη δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο», ανέφερε μέσω του Twitter.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden και η κυβέρνησή του είχαν αρχικά προτείνει έναν ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή 21%. Ωστόσο, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός για να τεθεί το όριο στο 15%.
Σχόλια