Advent Technologies: Από τα ελληνικά ακαδημαϊκά εργαστήρια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Ο Βασίλης Γρηγορίου, Chairman και CEO της Advent Technologies, της εταιρείας που ξεκίνησε από την Πάτρα για να φτάσει μέχρι τον Nasdaq και τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, με πελάτες σε Ευρώπη, Κίνα και Αμερική, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τις κυψέλες καυσίμου και το μέλλον της συγκεκριμένης τεχνολογίας - που αφορά στην μετατροπή υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμων καυσίμων σε ηλεκτρική ενέργεια.
Ποιο είναι το αντικείμενο της Advent Technologies και πώς προέκυψε η δημιουργία της; Υπάρχουν σημεία στην πορεία της που θα ξεχωρίζατε για τη σημασία τους;
Η Advent ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2005 από παγκοσμίου φήμης επιστήμονες και ηγέτες της βιομηχανίας που οραματίστηκαν έναν κόσμο με καθαρή, ασφαλή, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια. Σήμερα αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Advent Technologies Holdings, Inc. (NASDAQ: ADN), μιας αμερικάνικης εταιρείας η οποία αναπτύσσει, κατασκευάζει και προωθεί θεμελιώδη υλικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών για κυψέλες καυσίμου και προηγμένα ενεργειακά συστήματα. Η βασική αποστολή της Advent είναι να εισάγει στην αγορά την τεχνολογία κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς. Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, η Advent έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη προηγμένων υλικών, εξαρτημάτων και διεργασιών για εφαρμογές των κυψελών καυσίμου στην ενέργεια, στην άμυνα, στην ασφάλεια και στην αεροναυπηγική, με πελάτες στην Ευρώπη, την Κίνα και την Αμερική.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Advent είναι το ότι οι κυψέλες της μπορούν να λειτουργήσουν και με άλλα καύσιμα (μεθανόλη, αιθανόλη, φυσικό αέριο) και όχι μόνο με υδρογόνο.
H Advent αποτελεί μια εταιρεία – τεχνοβλαστό του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Η πορεία της είναι συνεχώς ανοδική καθώς έχει καταφέρει μέσα από την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων να βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» των εξελίξεων.
Παράγετε τεχνολογία κυψελών καυσίμου, που μετατρέπουν υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα σε ηλεκτρική ενέργεια. Ποια τα οφέλη αυτής της διαδικασίας; Ποιες οι εφαρμογές και για ποιους κλάδους;
Η τεχνολογία της Advent αποτελεί το μέλλον. Όσο και αν αυτό ακούγεται βαρύγδουπο είναι η αλήθεια. Το κύριο πλεονέκτημά της είναι το ότι είναι κλιματικά ουδέτερη, αφού εκπέμπει σχεδόν μηδενικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους. Οι δυνητικές εφαρμογές της είναι πρακτικά αναρίθμητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας των μεταφορών, της ενέργειας και των κτιρίων. Η πρόθεση είναι η αντικατάσταση του κινητήρα diesel αποτελώντας ένα σημαντικό τμήμα της λύσης για την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Ποιο το μέγεθος της οικονομίας του υδρογόνου αυτή τη στιγμή και σε τι βαθμό αναμένεται πως θα αναπτυχθεί στο μέλλον; Θα λέγατε πως βαδίζουμε προς ένα μέλλον όπου όλα θα κινούνται με υδρογόνο;
Το υδρογόνο (και κυρίως το πράσινο υδρογόνο που παράγεται μέσω της διαδικασίας της ηλεκτρόλυσης) θεωρείται η πιο υποσχόμενη εναλλακτική λύση που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Για να επιτευχθεί αυτό, όμως, θα χρειαστεί να γίνουν γενναίες επενδύσεις. Οι σωρευτικές επενδύσεις σε ανανεώσιμο υδρογόνο στην Ευρώπη θα ανέλθουν σε 180-470 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2050, δημιουργώντας μια αλυσίδα αξίας η οποία θα εξυπηρετήσει πλήθος βιομηχανικών τομέων και άλλων τελικών χρήσεων και θα απασχολήσει εκατομμύρια άτομα, άμεσα και έμμεσα. Τέλος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το καθαρό υδρογόνο θα μπορούσε να καλύψει το 24% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας έως το 2050, με ετήσιες πωλήσεις στο εύρος των 630 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όπως ήδη προαναφέραμε, το σημαντικότερο πλεονέκτημα του υδρογόνου είναι το ότι δεν εκπέμπει CO2 και κατά τη χρήση του προκαλεί σχεδόν μηδενική ατμοσφαιρική ρύπανση. Το γεγονός αυτό καθιστά το υδρογόνο αναγκαίο για τη στήριξη της δέσμευσης της ΕΕ να επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
Η Advent Technologies βρέθηκε τους τελευταίους μήνες στους τίτλους των ειδήσεων για την είσοδο στον Nasdaq και τις επενδύσεις στις ΗΠΑ. Μιλήστε μας για αυτές τις διαδικασίες. Πώς προχωρούν, ποια τα επόμενα βήματα;
Πετύχαμε την είσοδό μας στο Nasdaq και είμαστε πραγματικά πολύ περήφανοι για αυτή την εξέλιξη. Καταλάβαμε ότι είναι η σωστή στιγμή να γίνει αυτό, αφού η αγορά είναι στο σωστό σημείο για να γίνουν οι επόμενες κινήσεις. Άλλωστε, τον τελευταίο χρόνο έχουν ανέβει πολύ οι εταιρείες υδρογόνου και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις.
Μέσω της συγχώνευσης με την AMCI Acquisition Corp., πετύχαμε να αντλήσουμε 158,3 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για την υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου που περιλαμβάνει επενδύσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και παραγωγής καινοτόμων προϊόντων και επέκταση δραστηριοτήτων σε ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Στοχεύουμε να αναπτύξουμε πρωτότυπες κάθετες λύσεις κυψελίδων καυσίμου (fuel cells) για τις βιομηχανίες των drones, heavy-duty automotive, marine, οff-grid σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες. Και βέβαια να συνεχίσουμε τη δραστηριοποίηση στην ανάπτυξη υλικών με εφαρμογές στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε μεγάλες μπαταρίες αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας (flow batteries).
Διατηρούμε ήδη συνεργασίες με κορυφαίες εταιρίες και οργανισμούς παγκοσμίως τις οποίες σκοπεύουμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε. Ενδεικτικά θα αναφέρω, τη συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE), το Los Alamos National Labs, University of Texas at Austin (UT Austin), Rensselaer Polytechnic Institute (RPI), University of New Mexico και την Toyota Motor North America R&D (TMNA R&D) και την εταιρία BASF.
Προβλέπονται, στο πλάνο σας, νέες επενδύσεις ή προσλήψεις στην Ελλάδα; Ποιο το σχέδιο, τι αναζητάτε και από τι θα εξαρτηθεί;
Η Ελλάδα αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί το εφαλτήριο των επιχειρηματικών μας πρωτοβουλιών και προσπαθειών. Η πεποίθηση μας είναι πως η χώρα μπορεί και πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της βιομηχανικής και ενεργειακής «επανάστασης» που θα επιφέρει το υδρογόνο και να αποτελέσει παράδειγμα για το πως μια μικρή χώρα μπορεί να είναι παραγωγός γνώσης και όχι ένας απλός καταναλωτής αυτής.
Κάνοντας πράξη αυτή μας την πεποίθηση στις 5 Μαΐου του 2021 συμμετείχαμε μέσω του προγράμματος Green HiPo στην εθνική πρόταση για τις τεχνολογίες υδρογόνου, η οποία ονομάζεται «White Dragon» και αποτελείται από ένα εταιρικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.
Συντονιστής του έργου είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι εταιρείες που θα συμμετέχουν σε αυτό είναι η Advent Technologies, η Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), η ΔΕΗ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, ο TAP και η Τέρνα Ενεργειακή. Το συνολικό ύψος της επενδυτικής πρότασης ξεπερνάει τα 8 δισ. Ευρώ. Ο πυρήνας του έργου βασίζεται στην σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και στη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) «Υδρογόνο».
Ως μέρος του έργου, η Advent θα αναπτύξει, θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει την καλύτερη κυψέλη καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας (HT) για στατικές εφαρμογές στην αγορά. Η παραγωγή θα πραγματοποιηθεί στη γραμμή παραγωγής της εταιρείας, που πρόκειται να εγκατασταθεί στη Δυτική Μακεδονία και θα ξεκινήσει για συστήματα κυψελών καυσίμου από 15kW έως 100kW και σταδιακά μεμονωμένες μονάδες κλίμακας 1MW σε ενσωματωμένες πλατφόρμες πολλών MWs. Επιπλέον, η Advent θα δημιουργήσει μια γραμμή παραγωγής μονάδων ηλεκτρόλυσης με ισχύ 4,65GW σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία DeNora.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου απαιτεί την ύπαρξη ενός υψηλά κατηρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού δημιουργώντας τεράστιες νέες ευκαιρίες απασχόλησης σε μια μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων.
Είδαμε, πρόσφατα, να ανακοινώνετε μια συνεργασία με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας. Θα μπορούσε κάτι παρόμοιο να γίνει στην Ελλάδα; Υπάρχουν επαφές ή συνεργασίες με την ελληνική πολιτεία ή άλλους φορείς στην χώρα μας, για αξιοποίηση της τεχνολογίας σας;
Η Advent φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως «κόμβος» για την ελληνική βιομηχανία υδρογόνου και κυψελών καυσίμου. Υπό αυτό το πρίσμα, η Advent φιλοδοξεί να αξιοποιήσει το ουσιαστικό πνευματικό και κοινωνικό της κεφάλαιο, λειτουργώντας ως «τεχνολογικός θεματοφύλακας» για τη βιομηχανία υδρογόνου και κυψελών καυσίμου της χώρας. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η δημιουργία μιας σταθερής και ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ του ακαδημαϊκού, του κυβερνητικού και του βιομηχανικού τομέα της χώρας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Advent συνεχώς δημιουργεί συνέργειες με εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και άλλους φορείς της χώρας με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος.
Αποτελώντας μια εταιρεία - τεχνοβλαστό, είναι εύκολη στην Ελλάδα η μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας από το εργαστήριο στην αγορά, με στόχο την εμπορική αξιοποίηση τους; Ποιες οι προτάσεις σας επί του θέματος;
Η Advent έχει δείξει το δρόμο για το πως μια εταιρεία μπορεί να φτάσει από ελληνικά ακαδημαϊκά εργαστήρια στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Με την σωστή ηγεσία και με όραμα η Advent πέτυχε σταδιακά να κεφαλαιοποιήσει την τεχνολογική της γνώση και να την μεταφέρει από το εργαστήριο στην αγορά. Μέσα σε αυτή την πορεία έχει καταφέρει να ολοκληρώσει περισσότερα από 20 ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτούμενα έργα με συνολική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο πνευματικών δικαιωμάτων, με 120 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν την τεχνολογία των κυψελών καυσίμου. Με σταθερά και συνεχώς επιταχυνόμενα βήματα κατάφερε μέσα από την σκληρή δουλειά των επιστημόνων/ερευνητών που αποτέλεσαν τον αρχικό της πυρήνα, να μπολιαστεί από το επιχειρηματικό πνεύμα που καλλιεργήθηκε σταδιακά στην εταιρεία και να καταφέρει την δημιουργία μιας εμπορικά αξιοποιήσιμης τεχνολογίας.
Επηρεάστηκε η λειτουργία της Advent Technologies από την πανδημία και τα lockdown; Ποιος ο σχεδιασμός που υπάρχει για το 2021, ποιοι οι επόμενοι στόχοι;
Όπως ήδη προαναφέραμε ο Φεβρουάριος του 2021 αποτέλεσε ορόσημο για την εταιρεία, αφού αποτελεί τον μήνα κατά τον οποίο η εταιρεία εισήλθε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NASDAQ). Τούτου λεχθέντος, θα μπορούσε κάποιος να αντιληφθεί πως η εταιρεία δεν επηρεάστηκε άμεσα από την πανδημία. Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η οικονομία του υδρογόνου θα βγει πιο δυνατή μέσα από αυτή την παγκόσμια δοκιμασία, επειδή ένας καθαρός και βιώσιμος κόσμος χωρίς CO2 σημαίνει επίσης έναν κόσμο χωρίς πανδημία. Η κλιματική αλλαγή είναι ένας λόγος πίσω από την εμφάνιση και εξάπλωση ζωονοσογόνων ασθενειών, όπως ο COVID-19, και το υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψή του.
Επιπλέον, στην Advent έχουμε αναπτύξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που βασίζεται σε μια μεταβλητή δομή κόστους και μπορούμε να ανταποκριθούμε σε διαφορετικά οικονομικά σενάρια. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας μετάβασης ενέργειας, έχουμε καλή προβολή των εσόδων από τους υπάρχοντες πελάτες μας. Θεωρούμε τους πελάτες μας ως συνεργάτες και οι στενές μας σχέσεις μαζί τους μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τις μελλοντικές τους ανάγκες, και να τις συνδιαμορφώσουμε.
Σχόλια