Ποτέ άλλοτε η Πληροφορική και ειδικά ότι αφορά τις web based λύσεις (όχι δεν είναι μόνο τα websites) δεν ήταν πιο αναγκαία σε μια επιχείρηση (ανεξαρτήτως μεγέθους) από τώρα. Και ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο προσιτή από σήμερα.
Είμαστε στο 2016. Ποια είναι η πραγματική δύναμη μιας επιχείρησης που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στα συμπιεζόμενα κέρδη αλλά και στις προκλήσεις για νέες πηγές τζίρου, μαζί με τη μείωση του κόστους λειτουργίας;
Η ικανότητα να συνδυάζονται διαφορετικές λύσεις πληροφορικής σε μία
Ενδεχομένως να το έχετε εντοπίσει ήδη στο πως κινούνται παγκοσμίως μεγάλες επιχειρήσεις πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού που τα «ανοίγουν όλα» στο κοινό. Ξέρουν και έχουν δει ότι «δεν τους παίρνει» να πουλάνε σκέτο license. Ότι αυτό σαν λογική έχει πεθάνει. Αυτό κρύβει μια πληροφορία μέσα του. Ότι όλα είναι διαθέσιμα και ότι η ικανότητα να τα χρησιμοποιήσεις έγκειται στην ικανότητα να τα συνδυάσεις.
Σήμερα πάνω από το 91% (έρευνα της Vision Mobile) των IoT Developers χρησιμοποιούν Open Source εργαλεία και στρατηγικές. Και ναι, δεν είναι μόνο για να «στηθεί το εταιρικό website».
Έχουμε φτάσει πλέον στο “Internet of Things” όπου και εκεί το Open Source είναι ακόμη πιο εκτενές.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι πλέον υπάρχει –και πρακτικά και δοκιμασμένα- άλλος τρόπος που «γίνονται τα πράγματα».
Σήμερα, η γνώση του πως να συνδυάζονται είτε licensed, είτε open source/platform εργαλεία σε 1 λύση είναι κυριολεκτικά «χρυσάφι». Γιατί; Επειδή για την επιχείρηση-πελάτη που θέλει μια τέτοια λύση, οδηγεί σε:
- Μείωση κόστους απόκτηση ή/και ανάπτυξης
- Ευελιξία στη συντήρηση και στο κόστος αυτής
- Scalability κάθε λύσης χωρίς κάποιο ιδιαίτερο περιορισμό
- Ελευθερία από γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τα παραπάνω.
Ακόμη και το κριτήριο «security/safety» που είναι βασικό για την υλοποίηση τέτοιων λύσεων έχει... λυθεί.
Εκατοντάδες εκατομμύρια επιχειρήσεις βασίζονται σε τέτοιες λύσεις παγκοσμίως. Ένας γνώστης και αναλυτής του πως μπορούν ιδανικά να συνδυαστούν, μπορεί να συνθέσει ένα απλό website, μια mobile λύση/υπηρεσία, ένα e-learning σύστημα, ένα eshop με ERP/CRM, ένα σύνθετο content site, ένα Extranet/Intranet, ένα μηχανισμό φιλτραρίσματος και αξιολόγησης big data και –σχεδόν- ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.
Όταν πλέον κολοσσοί ενημέρωσης χρησιμοποιούν πλατφόρμες ανοικτού λογισμικού, όταν παίρνουν έτοιμο ανοικτό λογισμικό και πρόσθετα σε αυτό και τα παραμετροποιούν αντί να τα φτιάξουν από την αρχή, τότε το μέλλον είναι ήδη εδώ. Το έχουν δοκιμάσει και τεστάρει άλλοι ήδη.
Δεν είναι κάτι καινούριο σαν λογική. Υπάρχει εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα υπάρχει όντως μια καθυστέρηση στην υιοθέτηση αυτών των λύσεων. Όμως στο εξωτερικό όλα αυτά έχουν λυθεί και θεωρούνται αυτονόητα εδώ και χρόνια. Για αυτό και υιοθετούνται.
Γιατί όχι από το μηδέν;
Η επιτυχία είναι η ικανότητα συνδυασμού και παροχή λύσης σκεπτόμενοι πάντα την επόμενη μέρα, το support και το recovery support. Παίρνεις το σύστημα Α και το σύστημα Β και το σύστημα Γ και φτιάχνεις ένα ενιαίο σύστημα που δουλεύει προς όφελος της τελικής επιχείρησης και των πελατών αυτής ή για να της φέρει πελάτες.
Η καινοτομία σήμερα έγκειται στην ικανότητα συνδυασμού υφιστάμενων «προϊόντων» με τη δημιουργία επιπλέον λογισμικού επιλεκτικά και όχι αναγκαστικά.
Έτσι μια επιχείρηση-πελάτης έχει μια λύση λογισμικού που συντηρείται πολύ πιο εύκολα, που μπορείς να έχει support πολύ πιο απλά και ολοκληρωμένα. Επιπλέον -αν και θα ακουστεί ως «αντιεμπορικό» παράδοξο- σήμερα υπάρχουν λύσεις ώστε μια επιχείρηση-πελάτης να μην αναγκάζεται να «παντρευτεί» κανέναν προμηθευτή για πάντα. Ναι, ακούγεται «αντί-εμπορικό» αλλά αυτή είναι η κατεύθυνση. Η σχέση πελάτη-προμηθευτή έγκειται στον μεταξύ τους επαγγελματισμό, τη γνώση του αντικειμένου, την καλή συνεργασία, την υποστήριξη και φυσικά στο κόστος.
Το «πληρώνω χιλιάδες ευρώ μόνο για να αποκτήσω ένα license λογισμικού» έχει πεθάνει στο 85% των περιπτώσεων. Σε πιο εξειδικευμένες λύσεις –ειδικά στις λύσεις ERP– θα φτάσει το 95% όταν απλοποιηθούν τα λογιστικά πρότυπα (στην Ελλάδα). Στο εξωτερικό είναι ήδη απλοποιημένα για αυτό και βλέπουμε ERP με τη μορφή SaaS.
Για αυτό και βλέπουμε επιτυχημένα μοντέλα επιχειρήσεων-προμηθευτών που παρέχουν τέτοιες λύσεις και αποτελούνται από μικρές και καλά οργανωμένες ομάδες, εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία προς όφελός τους και όχι απλά για να υπάρχει.
Για αυτό και υπάρχουν επιχειρήσεις-προμηθευτές που παρέχουν υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο ενώ είναι γεωγραφικά διάσπαρτοι με το «λογιστή» τους να είναι στη χώρα Α, το τμήμα support στη χώρα Β, το τμήμα ανάπτυξης στη χώρα Γ και το client service στη χώρα Δ. Η τεχνολογία έχει δώσει τη λύση εδώ και χρόνια και οι βελτιστοποιήσεις έχουν γίνει.
Ότι έχει εφαρμογή σε μια τέτοια ομάδα δείχνει τον δρόμο για εφαρμογή προς οποιαδήποτε σχεδόν επιχείρηση.
Ποιους αφορά;
Οι εφαρμογές του σκεπτικού αυτού; Για να μην θεωρηθεί υπερβολή ότι άπτεται όλων των τομέων της αγοράς και υπηρεσιών (το οποίο ισχύει), αναφέρω επιγραμματικά μερικά:
- E-commerce/e-shops
- Memberships/Subscriptions to Magazines/Systems/Services
- E-learning
- Content distribution, content tracking & evaluation
- Travel & Bookings
- Food & Beverage
- (Big) Data Analysis
- Online support/help desk services & Online Collaboration systems
- Management/Decision support systems
- Position tracking
- Metrics & Analytics σχεδόν στα πάντα, και συνδυαστικά
Εκατομμύρια έχουν ξοδευτεί (αθροιστικά) και ξοδεύονται σε τέτοια συστήματα μέχρι να ανακαλύψει έκπληκτη η επιχείρηση-πελάτης που τα χρησιμοποιεί ότι θα μπορούσε να κάνει αλλιώς τη δουλειά της και να διαθέσει το υπόλοιπο budget στο marketing ή στην έρευνα.
Τόσο απλά;
Πολύ απλά απαιτείται ένας ενορχηστρωτής. Μια ομάδα που κατέχει τις διαφορετικές τεχνολογικές λύσεις και αντιλαμβάνεται πως να «δέσει» διαφορετικές λύσεις σε μία. Ειδικά όταν εμπλέκεται open source λογισμικό, η γνώση αυτή είναι χρυσάφι για τον τελικό «αγοραστή/πελάτη».
Ποτέ άλλοτε ο πραγματικός γνώστης του τι υφίσταται σε επίπεδο τεχνολογίας και λογισμικού δεν ήταν πιο απαραίτητος σε μια επιχείρηση-πελάτη και αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση ειδικά για την Ελληνική αγορά.
Οι λύσεις είναι ήδη έτοιμες και είναι εδώ.
Σχόλια