Unconference 2015: Το μέλλον των βιβλιοθηκών βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη
Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το Unconference 2015, η μεγάλη γιορτή των βιβλιοθηκών που διοργανώνεται από το Future Library.
Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος άνθρωποι των βιβλιοθηκών από όλο τον κόσμο, με σκοπό να μιλήσουν για ότι πιο σύγχρονο συμβαίνει αυτό τον καιρό στις βιβλιοθήκες, καθώς και τον τρόπο που οι βιβλιοθήκες μπορούν να παρέμβουν στην κοινωνία, διαμορφώνοντάς τη.
Με την παραπάνω αφορμή, το epixeiro.gr μίλησε με τις δύο κεντρικές ομιλήτριες της διοργάνωσης, την Jasmina Ninkov και τη Marjan Marinkovic, από τη Belgrade City Library της Σερβίας, οι οποίες θα μιλήσουν για τις καινοτόμες υπηρεσίες τους και ιδιαίτερα την υπηρεσία Novcici (Coin) που επικεντρώνεται στην οικονομική παιδεία του κοινού και έλαβε το Βραβείο EIFL-PLIP Καινοτομίας το 2012.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία ταξιδεύει τον επισκέπτη στον κόσμο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και προϊόντων. Η βασική δομή της ιστοσελίδας είναι χωρισμένη ανά ηλικία - υπάρχουν ειδικά τμήματα για εφήβους, φοιτητές, για την άνεργη νεολαία, οικογένειες και συνταξιούχους. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν διάφορες αριθμομηχανές - κατάθεσης χρόνου, καταθέσεων, δόσεων δανείου, πιστωτικής κάρτας . Αυτές οι αριθμομηχανές είναι χρήσιμα εργαλεία που παρέχουν συγκεκριμένες βοήθειες για διάφορους οικονομικούς υπολογισμούς.
Με ποιον τρόπο μπορούν οι βιβλιοθήκες να υποστηρίξουν τις τοπικές κοινότητες;
Jasmina Ninkov: Οι δημόσιες βιβλιοθήκες μπορούν να δράσουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κοινωνικού αποκλεισμού που επηρεάζουν διάφορες ομάδες χρηστών. Διάφοροι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρώπη περιλαμβάνουν: μακροχρόνια ανεργία, χαμηλό εισόδημα, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, αναπηρία, προβλήματα υγείας. Αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να φτάσουν τους ανεπαρκώς ενημερωμένους κάτοικους της περιοχής τους, οι δημόσιες βιβλιοθήκες μπορούν να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή της περιοχής τους.
Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται μέρος της κοινότητάς τους. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης, με τρόπους που εμποδίζουν τη δημιουργία μειονεκτημάτων μέσω της ανάπτυξης προσωπικών και κοινοτικών ταυτοτήτων και ενδυνάμωσης.
Υπάρχει ανάγκη για μια πολιτιστική αλλαγή. Οι βιβλιοθήκες να υιοθετήσουν θετικά μέτρα για την κοινωνική ένταξη. Σ 'αυτό συγκαταλέγεται η αμφισβήτηση κάποιων παραδοσιακών αξίων και των πρακτικών τους.
Marjan Marinkovic: Εν συντομία:
- Ως πολιτιστικά και εκπαιδευτικά (μη τυπικής και άτυπης μάθησης) κέντρα
- Ως μέρος κοινωνικοποιήσεως, επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών
- Με τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών των πολιτών και εν συνεχεία με τη δημιουργία υπηρεσιών που ανταποκρίνονται σ' αυτές τις ανάγκες.
- Με την ανάπτυξη υπηρεσιών που θα βοηθήσουν τους μελλοντικούς ηγέτες να βελτιώσουν τις τοπικές και ευρύτερες κοινότητές τους.
Τι είναι το πρόγραμμα INELI-Balkans;
Jasmina Ninkov: Το International Network of Emerging Library Innovators συγκεντρώνει κοινότητες βιβλιοθηκών από 11 χώρες της περιοχής των Βαλκανίων (INELIBalkans) με σκοπό την ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου, το οποίο ενθαρρύνει τη συνεργατική καινοτομία, την ηλεκτρονική μάθηση και τον πειραματισμό νέων ιδεών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Bill Gates & Melinda και βασίζεται στην Global Libraries' initiative INELI (International Network of Emerging Library Innovators). Στην πραγματικότητα αυτό αφορά το πως μπορεί κάποιος να γίνει πρωτοπόρος και το τι πρέπει να γνωρίζει ώστε να γίνει. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον τομέα αυτό, έτσι η απλή μάθηση είναι και αυτή καινοτομία.
Πιστεύετε ότι η βιβλιοθήκη σας (Belgrade City Library) είναι καινοτόμος; Με ποιον τρόπο;
Jasmina Ninkov: Εδώ και έξι χρόνια που είμαι διευθύντρια της Belgrade City Library δουλεύω για τη δημιουργία μίας ατμόσφαιρας που ενθαρρύνει την καινοτομία. Ήμουν και μέλος της Cohort 2 για καινοτόμους, INELI group, που χρηματοδοτήθηκε από το Bill and Melinda Gates. Όποτε η δουλειά μου είναι αφιερωμένη στην αλλαγή και στο καινούργιο, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να πείσω τους άλλους, ότι οι υπηρεσίες μας και η φιλοσοφία της εργασίας μας πρέπει να καινοτομεί. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι το Belgrade City library είναι μία καινοτόμος βιβλιοθήκη και αυτό είναι γεγονός. Λάβαμε το Βραβείο Καινοτομίας 2012 για το έργο μας για την οικονομική υπηρεσία COIN.
Marjan Marinkovic: Για τα δεδομένα της Σερβίας είναι καινοτόμα, αλλά για τα δεδομένα των ευρωπαϊκών δημόσιων βιβλιοθηκών, δεν μπορούμε να το ισχυριστούμε. Πρέπει να μάθουμε να αναπτύσσουμε μια σειρά από υπηρεσίες που να βελτιώνουν διάφορες πτυχές της ζωής των πολιτών.
Μιλήστε μας για την υπηρεσία σας Novcici (Coin) και πως επικεντρώνεται στην οικονομική παιδεία.
Jasmina Ninkov: Το πρόγραμμα για την ενίσχυση της οικονομικής παιδείας των πολιτών αποτελείται από δύο τμήματα: την ανάπτυξη ενός διαδικτυακού τόπου για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση των πολιτών, καθώς και την κατάρτιση των βιβλιοθηκονόμων στη διοργάνωση εργαστήριων χρηματοοικονομικών γνώσεων. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με την USAID / Serbia Economic Growth Activity Project (SEGA). Δεκαπέντε βιβλιοθηκονόμοι από το BCL πέρασαν την εκπαίδευση βασικών χρηματοοικονομικών γνώσεων και μεθοδολογίας για επιμόρφωση μαθητών γυμνασίου. Η εκπαίδευση οδηγήθηκε από τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της SEGA. Μετά από αυτή την επιμόρφωση, οι βιβλιοθηκονόμοι έχουν αρχίσει εργαστήρια για να διδάξουν τους μαθητές γυμνασίου τις βασικές οικονομικές αρχές. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται με επιτυχία εδώ και δύο χρόνια σε 10 δημοτικές βιβλιοθήκες του δικτύου BCL.
Ο δικτυακός τόπος Novcici /Coins ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010, με σκοπό να παρουσιαστούν, με απλουστευμένο τρόπο, οι βασικές αρχές της διαχείρισης προσωπικής και οικογενειακής οικονομίας και να δοθούν οι βασικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα λειτουργούν, αλλά και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά. Έχοντας εμπλακεί σε αυτόν τον τομέα, η BCL έγινε η πρώτη βιβλιοθήκη της χώρας και της περιοχής που συμμετέχει στην οικονομική εκπαίδευση του κοινού.
Marjan Marinkovic: Θέλω μόνο να προσθέσω ότι το έργο αυτό έχει συντελέσει στην ευαισθητοποίηση των Σέρβων βιβλιοθηκονόμων σχετικά με το ποιες υπηρεσίες μπορεί/πρέπει να παρέχει μια σύγχρονη βιβλιοθήκη.
Ποιο είναι το μέλλον των βιβλιοθηκών στην περιοχή των Βαλκανίων;
Jasmina Ninkov: Το μέλλον δεν είναι τόσο αισιόδοξο, λόγω της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης η οποία ακολουθεί την οικονομική. Αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε μόνο εάν δουλέψουμε μαζί σε συνεργασία για τις δημόσιες βιβλιοθήκες, με τη γνώση και την εκπαίδευση και ειδικότερα με την καινοτομία και την ικανότητα να μαθαίνουμε και να αλλάζουμε ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών μας. Αλλιώς θα γίνουμε σύντομα σαν τους δεινόσαυρους και θα εξαφανιστούμε.
Marjan Marinkovic: Ειλικρινά, το μέλλον των βιβλιοθηκών στην περιοχή των Βαλκανίων είναι, κατά τη γνώμη μου, παρόμοια με το μέλλον των Βαλκανικών χωρών: αβέβαιο (όσον αφορά την ανάπτυξη και την πρόοδό τους). Ωστόσο, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να δημιουργήσουμε ένα λαμπρό και ευτυχισμένο μέλλον.
Σχόλια