Εκτίναξη των εισροών προς μετοχικά και μεικτά αμοιβαία κεφάλαια τον Μάρτιο 2021
Στα 19,96 τρισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ενεργητικό των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη τον Μάρτιο.
Η μαζική στροφή των ιδιωτών και νομικών προσώπων προς μετοχικές τοποθετήσεις για αναζήτηση καλύτερων αποδόσεων φαίνεται ότι κορυφώθηκε στο α' τρίμηνο στην Ευρώπη με τις συλλογικές επενδύσεις (αμοιβαία κεφάλαια και επενδυτικά χαρτοφυλάκια) να καταγράφουν μηνιαίες εισροές ύψους 78 δισ. ευρώ έναντι 38 δισ. ευρώ που είχαν τον Φεβρουάριο. Ο υπερδιπλασιασμός των εισροών αποδίδεται και στην στροφή των επενδυτών από τις ομολογιακές τοποθετήσεις προς τις μετοχικές και μεικτές (μετοχές-ομόλογα-διαθέσιμα).
Ενδεικτικά:
- τα μετοχικά α/κ είχαν εισροές ύψους 56 δισ. ευρώ από 52 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο,
- τα ομολογιακά α/κ δεν είχαν εισροές
- τα μεικτά α/κ είχαν εισροές 13 δισ. ευρώ από 10 δισ. ευρώ
- τα α/κ διαχείρισης διαθεσίμων είχαν εκροές ύψους 2 δισ. ευρώ
Όπως αναφέρει στην παρουσίαση της η EFAMA (Οργανισμός Ευρωπαϊκών Αμοιβαίων Κεφαλαίων) «οι καθαρές πωλήσεις των Μετοχικών ΟΣΕΚΑ παρέμειναν εξαιρετικά υψηλές το Μάρτιο, ενώ η ζήτηση για τους Ομολογιακούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020, λόγω των προσδοκιών για αύξηση του πληθωρισμού η οποία θα έχει αντίκτυπο στις αποδόσεις των Ομολόγων». Τα κεφάλαια που εισέρρευσαν στα μετοχικά και μεικτά αμοιβαία κεφάλαια επανεπενδύθηκαν στις χρηματιστηριακές αγορές με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε νέα ανοδική κίνηση τις μετοχικές αγορές εκείνη την περίοδο.
Σταδιακές πωλήσεις μετοχών τον Μάιο
Σύμφωνα με πληροφορίες από την εγχώρια αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, πολλοί διαχειριστές προχώρησαν σε πωλήσεις μετοχών τον Μάιο είτε γιατί ήθελαν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank είτε γιατί είχαν σημαντικά κέρδη από μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Οι πωλήσεις αυτές επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και την πλαγιοκαθοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Το ίδιο συνέβη και σε ξένα αμοιβαία κεφάλαια σε μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές γι' αυτό υπάρχει μία σταθεροποιητική εικόνα και στα ξένα χρηματιστήρια.
Πτώση στις αποδόσεις των ομολογιακών α/κ
Οι αποδόσεις των ομολογιακών α/κ τον Μάρτιο - Απρίλιο σημείωσαν σημαντική υποχώρηση μέχρι και 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Αιτία ήταν βέβαια οι μαζικές πωλήσεις ομολόγων λόγω αναζωπύρωσης του πληθωρισμού που οδήγησαν και σε σημαντική αύξηση αποδόσεων (όταν υπάρχει ζήτηση για ομόλογα πέφτουν οι αποδόσεις τους, όταν πουλάνε αυξάνονται).
Ενδεικτικά, η μέση απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε από το 0,65% στο 0,92% στο διάστημα Μαρτίου - Απριλίου οδηγώντας τα περισσότερα ελληνικά ομολογιακά α/κ σε αρνητικές αποδόσεις από την αρχή του χρόνου. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα ομολογιακά α/κ κατά τα 3 προηγούμενα έτη (2018-2020) κατέγραψαν πολύ μεγάλες αποδόσεις λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος που είχε δημιουργηθεί από την πολιτική της ΕΚΤ και ειδικά το 2020 από τα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP).
Σχόλια