Ένα εργαστήριο καινοτομίας, μία θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, ένα τοπικό δίκτυο ανθρώπων είναι μερικές από τις περιγραφές που μπορεί να δώσει κάποιος στο Impact Hub Athens.
«Η ιδέα του Impact Hub γεννήθηκε το 2008 όταν συζητούσαμε με φίλους και συνεργάτες για τη δύναμη των κοινοτήτων και πως γίνεται άνθρωποι από διαφορετικά backgrounds και industries να ενώνονται για ένα κοινό σκοπό, στον οποίο ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει με τον δικό του μοναδικό τρόπο» εξιστορήθηκαν στο επιχειρώ, οι ιδρυτές του Impact Hub Athens, Δημήτρης Κοκκινάκης και Σόφη Λάμπρου.
Στο όμορφο νεοκλασικό κτήριο της οδού Καραϊσκάκη, όπου στεγάζεται εδώ και δύο χρόνια το Impact Hub Athens, ο Δημήτρης και η Σόφη μοιράστηκαν μαζί μας τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την πρωτοβουλία, τη διαδρομή τους μέχρι να πραγματοποιηθεί και σαφώς τα προγράμματα τα οποία τρέχουν αυτή την περίοδο σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Impact Hub, στην Ευρώπη.
Το 2010 όταν οι δύο ιδρυτές γύρισαν στην Αθήνα με σκοπό να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, είχαν ήδη στο μυαλό τους, ότι ένα concept σαν αυτό του Impact Hub ήταν απαραίτητο στην Αθήνα.
«Πάντα βλέπαμε πόσοι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το καλό αλλά επειδή ήταν ασύνδετοι μεταξύ τους, μειωνόταν και η δύναμη τους» σχολίασε η Σόφη, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ανάπτυξη ενός τοπικού δικτύου, το οποίο να δίνει πρόσβαση σε ένα μοναδικό οικοσύστημα, γεμάτο πόρους, έμπνευση, και ευκαιρίες συνεργασίας.
Με στόχο τη δημιουργία του Impact Hub, ο Δημήτρης και η Σόφη, χρησιμοποίησαν τη τελευταία τους χρονιά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιου Αθηνών, ως incubation year, δηλαδή μέσα από τα μαθήματα τους δημιούργησαν το business plan και το χρηματοοικονομικό πρόγραμμα, που τους ήταν απαραίτητα. «Ο Δημήτρης πήγε στο Impact Hub στη Βιέννη και εγώ στης Μαδρίτης για να μαθητεύσουμε, να μάθουμε από μέσα πως γίνεται η όλη διαδικασία, γίναμε μέλη του δικτύου, γνωρίσαμε τον υπόλοιπο κόσμο και από τις αρχές του 2013 πιο εμπεριστατωμένοι επιστρέψαμε ξανά στην Αθήνα για να κτίσουμε το συγκεκριμένο» κατέληξε η Σόφη.
Ποια θα ήταν μία ιδανική όμως η ιδανική κοινότητα; Ποιο το περιεχόμενο και οι εκδηλώσεις που θα τρέχουν; που θα είναι τοποθετημένο;
«Από τα πρώτα μας βήματα με το που γυρίσαμε, ήταν να κάνουμε συνεντέυξεις με κόσμο που είτε είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν είτε με ανθρώπους που θέλαμε να συνεργαστούμε. Με αυτόν τον τρόπο χτίσαμε την ιδανική εικόνα του πως θέλαμε να δείχνει το Ιmpact Ηub Athens, πώς να μοιάζει ο χώρος, αναφορικά με το τι θέλαμε εμείς αλλά και η πρώτη κοινότητα των 13 ατόμων που δημιουργήθηκε. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε το πρώτο μοντέλο και στη συνέχεια βρέθηκε το κτήριο μετά από πολύ ψάξιμο. Τον Απρίλιο κάναμε την πρώτη μας «αναγνωριστική» εκδήλωση και στη συνέχεια άρχισαν να τρέχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα» τόνισε ο Δημήτρης, σε μία προσπάθεια σύντομης περιγραφής της διαδικασίας.
Στο Impact Hub στοχεύουν σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ένα αντίκτυπο μέσα από τις δράσεις τους είτε αυτός είναι κοινωνικός, περιβαλλοντικός, τεχνολογικός, καθώς όλα ανήκουν στην κατηγορία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τους ιδρυτές. «Κάθε επιχειρηματική δράση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους» σχολίασε ο Δημήτρης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το Scaling Program δημιουργεί μία πλατφόρμα έτσι ώστε οι κοινωνικές επιχειρήσεις από τα 8 Impact Hub της Ευρώπης που συμμετέχουν, να μπορούν να πάνε από τη μία πόλη στην άλλη, δημιουργεί δηλαδή 8 πόρτες. «Σε κάθε πόρτα δημιουργείται ένα σύστημα υποστήριξης, με στόχο η κάθε νέα κοινωνική επιχείρηση, να βρει κάποιον να τον καθοδηγήσει μέσα στην καινούργια αγορά, να του πει για την οικονομική κατάσταση, τους τομείς που ανθίζουν, τους κατάλληλους φορείς, τα φοροτεχνικά-λογιστικά και βέβαια μέσα από το δίκτυο να μπορεί να βρει άτομα για να στελεχώσει την ομάδα του, να βρει πρώτους πελάτες και συνεργάτες» μας είπε η Σόφη για το πρόγραμμα που τρέχει από τις αρχές Μαΐου και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2016.
Για να συμμετέχει κάποιος στο πρόγραμμα πρέπει πέρα από μία καλή πρόταση, να έχει και την ανάλογη εμπειρία, ώστε να περάσει στη διαδικασία του scaling και να επιχειρήσει το εν λόγω άνοιγμα. «Χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση και διαγνωστική διαδικασία για να ξέρουν τι χρειάζεται για να μπουν σε μία καινούργια αγορά, είτε πιο είναι το κατάλληλο μοντέλο scaling για τους ίδιους, είτε πως να μεγαλώσουν εγχώρια μέσα στην αγορά ή να υιοθετήσουν ένα μοντέλο από το εξωτερικό» ανέφερε σχετικά η Σόφη.
Σκοπός είναι να γίνουν 20 διαδρομές scale up στον ένα χρόνο του προγράμματος.
«Θέλουμε από τον Σεπτέμβρη να δουλεύουμε με κόσμο. Το Scaling είναι ένα πρώτο μικρό πείραμα αλλά ο σκοπός είναι, εάν πράγματι λειτουργήσει να εφαρμοστεί σαν μοντέλο και σαν μοτίβο γενικότερα στο πως βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τις επιχειρήσεις. Τα όρια σου δεν είναι μόνο η πόλη σου.»
Από ελληνικές επιχειρήσεις, συμμετέχουν τα Filisia προς το παρόν, μία κοινωνική επιχείρηση που έχει ξεκινήσει από το Impact Hub Athens και έχει βραβευτεί από το Social Impact Award το 2014. Το εν λόγω startup, σχεδιάζει μουσικά όργανα για Αμεα. Συγκεκριμένα οι ιδρυτές του, βασιζόμενοι σε open hardware έχουν δημιουργήσει ένα μουσικό όργανο, το οποίο αντιδρώντας σε κάθε κίνηση βγάζει διάφορους μουσικούς ήχους και διαφορετικά χρώματα, τα οποία περνάνε σε μία εφαρμογή και από την οποία μπορείς να διαβάσεις και να συνθέσεις μουσική. Η ομάδα βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο στη φάση της παραγωγής, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Investment Ready με σκοπό να προσελκύσουν χρηματοδότηση.
Το Social Impact Award, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με στόχο να εκπαιδεύσει, να καθοδηγήσει, να συμβουλέψει και να προετοιμάσει τους νέους που θέλουν να πραγματοποιήσουν τη δικιά τους κοινωνική επιχείρηση. Το πρόγραμμα ξεκινάει με 7 εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνεχίζει με ένα διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όπου θα βραβευτούν οι 3 καλύτερες ιδέες και καταλήγει στην εφαρμογή των τριών αυτών ιδεών.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται φέτος για 2η φορά με τη συμμετοχή 300 ατόμων και η online ψηφοφορία, για την ανάδειξη των νικητών θα είναι ανοιχτή μέχρι και τι 27 Μαΐου.
Το Impact Hub Academy, είναι ένα πρόγραμμα ενίσχυσης κοινωνικών επιχειρήσεων, το οποίο βασίζεται στη δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος με σεμινάρια συμβουλευτικής, peer to peer δυναμικές, εξαιρετικούς ομιλητές από τον χώρο της κοινωνικής οικονομίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τρέχει φέτος για πρώτη φορά μέχρι τα μέσα Ιουνίου, και από τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η δεύτερη ομάδα.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Impact Hub Athens και να ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις και τα προγράμματα αυτού του ξεχωριστού συνεργατικού χώρου!
Σχόλια