TechReporter: Αποσύρσεις, παραιτήσεις και στο βάθος κρυπτονομίσματα
Τι έφερε η προηγούμενη εβδομάδα για την παγκόσμια τεχνολογική αγορά; ο TechReporter ξεκινάει και σήμερα το «ταξίδι» του στον κόσμο της τεχνολογίας.
Κυβερνοεπιθέσεων συνέχεια και την περασμένη εβδομάδα. Αυτήν την φορά, όμως, μάθαμε για τα λύτρα που πλήρωσαν δύο εταιρείες, ώστε να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στα δεδομένα τους. Στην πρώτη περίπτωση, στην υπόθεση της Colonial Pipeline που μας απασχόλησε τις τελευταίες εβδομάδες, η εταιρεία αναγκάστηκε να δώσει 4,4 εκατ. δολάρια. Στη δεύτερη, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η CNA Financial, μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές στις ΗΠΑ, πλήρωσε 40 εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει επίθεση ransomware που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο.
Στο μέτωπο των κρυπτονομισμάτων, σε μια εξέλιξη που επηρέασε την παγκόσμια αγορά του Bitcoin, η Κίνα απαγόρευσε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες πληρωμών της χώρας να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και προειδοποίησε τους επενδυτές για κερδοσκοπικές συναλλαγές. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τις ΗΠΑ, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα που βάζουν στο στόχαστρο την αγορά των κρυπτονομισμάτων, απαιτώντας οποιαδήποτε μεταφορά αξίας 10.000 δολαρίων ή περισσότερο να αναφέρεται στην Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων.
Στη Γηραιά ήπειρο, οι ευρωβουλευτές θέλουν να σταματήσει η παράνομη αναμετάδοση αθλητικών εκδηλώσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των διοργανωτών. Με αυτή τη στόχευση, παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την πάταξη του αυξανόμενου φαινομένου. Παραμένοντας στην Ευρώπη, μάθαμε πως η IFA 2021, η γνωστή τεχνολογική έκθεση που πραγματοποιείται κάθε χρονιά στο Βερολίνο, για φέτος ακυρώνεται λόγω κορονοϊού. Οι διοργανωτές ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να διοργανώσουν ένα φυσικό γεγονός υπό κανονικές συνθήκες, αλλά αυτό δεν φαίνεται πλέον δυνατό λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια.
Διάφορες τεχνολογικές εξελίξεις και από την Google, μετά και το φετινό Google I/O. Για αρχή, μάθαμε πως το Android βρίσκεται πλέον σε τρία δισεκατομμύρια συσκευές και πως η εταιρεία θέλει να δημιουργήσει έναν «χρήσιμο κβαντικό υπολογιστή» έως το 2029. Από την άλλη, ο τεχνολογικός κολοσσός αναπτύσσει και ένα εργαλείο AI για την διάγνωση παθήσεων του δέρματος - που θα μπορεί να αναγνωρίσει 288 παθήσεις. Τέλος, ετοιμάζει και το πρώτο της φυσικό κατάστημα, το οποίο θα λειτουργήσει στη Νέα Υόρκη. Θα βρίσκεται κάτω από τα γραφεία της στο Chelsea, όπου απασχολεί τους περισσότερους από τους 11.000 υπαλλήλους της στην πόλη.
Ένας άλλος τεχνολογικός κολοσσός, η Microsoft, ανακοίνωσε πως αποσύρει - επιτέλους - τον Internet Explorer, μετά από περισσότερα από 25 χρόνια. «Ανακοινώνουμε ότι το μέλλον του Internet Explorer στα Windows 10 βρίσκεται στο Microsoft Edge», είπε ο Sean Lyndersay, διαχειριστής προγράμματος του Microsoft Edge. «Η εφαρμογή του Internet Explorer 11 θα αποσυρθεί από την υποστήριξη στις 15 Ιουνίου 2022, για ορισμένες εκδόσεις των Windows 10». Η Microsoft δεν το καθιστά σαφές, αλλά είναι πιθανό ότι θα δούμε το τέλος της ύπαρξης του Internet Explorer σε κάθε εγκατάσταση των Windows είτε τον Ιούνιο του 2022 είτε λίγο μετά.
Το ενδιαφέρον της τεχνολογικής αγοράς «τράβηξε», την περασμένη εβδομάδα, και η παραίτηση του CEO της γνωστή εφαρμογής TikTok. Ο Zhang Yiming, ο οποίος ίδρυσε την ByteDance το 2012, θα μεταβεί σε άλλη θέση στην εταιρεία και ο συνιδρυτής Liang Rubo θα γίνει ο νέος CEO. Ο Liang είναι επί του παρόντος επικεφαλής HR στην ByteDance. Σε μια εσωτερική επιστολή που η ByteDance δημοσίευσε αργότερα, ο Zhang εξέφρασε τη θέση του και ότι αισθάνεται πως θα είναι πιο αποτελεσματικός σε έναν άλλο ρόλο. Ο Zhang είπε: «ανησυχώ ότι εξακολουθώ να βασίζομαι πάρα πολύ στις ιδέες που είχα πριν ξεκινήσω την εταιρεία και δεν έχω αμφισβητήσει τον εαυτό μου ενημερώνοντας αυτές τις έννοιες».
Τέλος, στην Ελλάδα, η Συμμετοχές 5G Α.Ε. και η Vantage Towers Greece ανακοίνωσαν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την υποστήριξη επιχειρήσεων, οι οποίες αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δικτύων 5G και, γενικότερα, των ψηφιακών υπηρεσιών νέας γενιάς. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, επιλεγμένες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός θα έχουν πρόσβαση σε ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 5.200 παθητικές υποδομές που διαχειρίζεται η Vantage Towers Greece στην Ελλάδα - συμπεριλαμβανομένων ιστών επί εδάφους και ιστών οροφής - για την ανάπτυξη και δοκιμή των τεχνολογικών τους λύσεων. Παράλληλα, ξεκίνησε και η δημόσια διαβούλευση για την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης στην Καθολική Υπηρεσία.
Σχόλια