5 λόγοι για τους οποίους η επιχειρηματικότητα ίσως δεν είναι για εσάς!
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι φτιαγμένος για μπασκετμπολίστας. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς για τενίστας. Ο Φοίβος Δεληβοριάς για τραγουδοποιός και ο Νίκος Αλιάγας για παρουσιαστής. Όλοι οι παραπάνω δούλεψαν, φυσικά, σκληρά, για να φτάσουν στη κορυφή, αλλά είχαν πάντα ταλέντο στο αντικείμενό τους.
Ακριβώς το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για το επιχειρείν! Και δεν μιλάμε για τα ένα-στο-ένα-δισεκατομμύριο ταλέντα, όπως ο Steve Jobs και ο Elon Musk, αλλά για τον απλό entrepreneur μίας μικρής, μεσαίας ή και μεγάλης επιχείρησης. Το έχετε λοιπόν στο DNA σας; Σας τσεκάρω αμέσως! Δείτε παρακάτω 5 λόγους για τους οποίους - ίσως - η επιχειρηματικότητα δεν είναι για εσάς!
#01. Αναζητάτε την ασφάλεια και τη σταθερότητα
Όλη η φιλοσοφία της ελεύθερης αγοράς, εδώ και αιώνες, βασίζεται στο παρακάτω αξίωμα: Εάν αναζητάτε την ασφάλεια, τη σταθερότητα, γίνετε ή μείνετε μισθωτός. Εάν είστε έτοιμος να ανταλλάξετε την ασφάλεια του μηνιάτικου με την προσδοκία του πολύ μεγαλύτερου μελλοντικού κέρδους, τότε γίνετε επιχειρηματίας. Αλλά ασφάλεια και επιχειρείν δεν μπορούν να συνυπάρξουν.
Οι άνθρωποι που αναζητούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα συνήθως επιθυμούν να επιχειρήσουν σε: café – τυροπιτάδικα, περίπτερα και οτιδήποτε δίνει την (απατηλή) ασφάλεια της “μόνιμης πελατείας”.
#02. Θέλετε να ξεκουράζεστε το Σαββατοκύριακο
Το επιχειρείν σπάνια είχε ωράριο. Ωστόσο, με την έλευση του Internet και το big bang του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο όρος “Σαββατοκύριακο” έχει πλέον καταργηθεί από την καθημερινότητα του σύγχρονου επιχειρηματία. Η Πέμπτη του δεν διαφέρει πολύ από το Σάββατό του, όπως και η Παρασκευή του από την Κυριακή του.
Οι άνθρωποι που θέλουν να ξεκουράζονται το Σαββατοκύριακο συνήθως επιθυμούν σε επιχειρήσουν σε: φαρμακεία, καταστήματα ρούχων και οτιδήποτε κατεβάζει ρολά Παρασκευή ή Σάββατο.
#03. Θεωρείτε ότι έχετε πάντα δίκιο
Ναι, υπήρξαν περιπτώσεις “μοναχικών λύκων” στην ιστορία του επιχειρείν που άλλαξαν τον κόσμο, όπως τον ήθελαν αυτοί. Αλλά, σας έχω νέα: δεν είμαστε όλοι Ωνάσηδες και δεν θα γίνουμε ποτέ. Εάν δεν ακούτε την άλλη πλευρά, αυτή του πελάτη, το επιχειρείν για εσάς θα είναι οδυνηρό, και, κατά πάσα πιθανότητα, σύντομο.
Οι άνθρωποι που θεωρούν ότι έχουν πάντα δίκιο συνήθως επιθυμούν να επιχειρήσουν σε: καλλιτεχνικά επαγγέλματα, στούντιο, μέσα μαζικής ενημέρωσης κλπ. Επίσης, σε πάρα πολλές startups.
#04. Είστε αναποφάσιστοι στη ζωή
Επιχειρείν = αποφασίζειν! Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κυριολεκτικά, κάθε λεπτό, ο επιχειρηματίας καλείται να πάρει μία απόφαση που θα κρίνει μία σχέση, μία παραγγελία, μία πώληση, μία πρόσληψη, μία απόλυση και χιλιάδες ακόμη δράσεις. Εάν είστε αναποφάσιστοι ή χρειάζεστε ένα ολόκληρο κονκλάβιο καρδιναλίων και συγγενών για να πάρετε την απόφασή σας, δεν κάνετε για επιχειρηματίας.
Οι άνθρωποι που είναι αναποφάσιστοι συνήθως επιθυμούν να επιχειρήσουν σε: ηλεκτρονικό εμπόριο και οπουδήποτε αλλού (θεωρούν) ότι τα πράγματα γίνονται, κατά κάποιο τρόπο από μόνα τους, χωρίς πολλές αποφάσεις.
#05. Δεν έχετε γερό στομάχι
Το επιχειρείν δεν είναι βόλτα στο πάρκο. Είναι ένας συνεχής, ασταμάτητος αγώνας όπου οι ανταγωνιστές σας χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό μέσο (και αν δραστηριοποιείστε σε “banana republics” και αθέμιτο) για να σας ξεπεράσουν. Εάν δεν έχετε γερό στομάχι και ιδιαίτερα χοντρό δέρμα, πιστέψτε με, το επιχειρείν δεν είναι για εσάς.
Οι άνθρωποι που δεν έχουν γερό στομάχι συνήθως επιθυμούν να επιχειρήσουν σε: συνέχεια της οικογενειακής επιχείρησης λόγω της (λανθασμένης) αίσθησης σταθερότητα και ασφάλειας.
Επίλογος
Βάλτε ένα τσεκ δίπλα στο καθένα:
- #01. Αναζητάτε την ασφάλεια και τη σταθερότητα
- #02. Θέλετε να ξεκουράζεστε το Σαββατοκύριακο
- #03. Θεωρείτε ότι έχετε πάντα δίκιο
- #04. Είστε αναποφάσιστοι στη ζωή
- #05. Δεν έχετε γερό στομάχι
Αν τσεκάρετε, έστω και 1 κουτί, το επιχειρείν είναι δύσκολο, αλλά ίσως όχι αδιανόητο, αν προσπαθήσετε. Από 2 και πάνω; Μην το επιχειρήσετε!
Σχόλια