NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η γραφειοκρατία να μην σκοτώνει την ανάπτυξη του Real Estate

Η γραφειοκρατία  να μην σκοτώνει την ανάπτυξη του Real Estate

Ποιες περιοχές ανέκαμψαν κατασκευαστικά τα τελευταία 5 χρόνια και σε ποιες θα δούμε ανάπτυξη στο real estate στο μέλλον.

Η γραφειοκρατία στα ακίνητα αυξάνεται και αυτό είναι πολύ αρνητικό για την ανάπτυξη. Για λόγους ψηφοθηρικούς και αμιγώς ευνοιοκρατικούς για συγκεκριμένα επαγγέλματα και κλάδους, η οικιστική ανάπτυξη περνά μέσα σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα αντί να γίνεται πιο ευέλικτη. Το ελληνικό πρόβλημα είναι ότι από την πολεοδομική αναρχία έχουμε πάει μέσα σε 10 χρόνια στην οικοδομική γραφειοκρατία. Τακτοποιήσεις, ηλεκτρονικοί φάκελοι ακινήτων, φορολογικές ενημερότητες, παρακρατήσεις κυριοτήτων και άλλα πολλά αποτελούν έναν εφιάλτη για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν κάποιο ακίνητό τους είτε για μικροεπιδιορθώσεις είτε κτίσιμο κατοικίας είτε και πολύ περισσότερο για κτίσιμο και αξιοποίηση του ακινήτου (real estate).

To project του Ελληνικού αποτελεί ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα. Ένα project εκατομμυρίων που φρενάρισε για χρόνια επειδή κάποιοι είδαν δασικές εκτάσεις μέσα, κάποιοι άλλοι είδαν ως ιστορικά κτήρια μερικές αποθήκες του 1950. Και όλα αυτά επειδή ούτε υπάρχει άμεση δικαστική επίλυση του θέματος και κυρίως δεν υπάρχει κάποια κάλυψη από το θεσμικό πλαίσιο στις αποφάσεις. Το ίδιο συνέβη και το γήπεδο του ΠΑΟ στο Βοτανικό όπου φρενάρισε η επένδυση για 15 χρόνια επειδή κάποιοι 'οικολόγοι' κατέθεσαν ενστάσεις για τους κορμοράνους στην περιοχή. Μίας επένδυσης που ουσιαστικά θα έδινε νέα ζωή και ανάπτυξη σε μία περιοχή που υπάρχουν μόνο αλάνες με σκουπίδια και κάτι παμπάλαια φαναρτζίδικα.

Μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας

Οι κατασκευές και το real estate αποτελούν μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας. Υπολογίζεται ότι για:

  • Κάθε 1 θέση εργασίας στο κυρίως πυρήνα του κλάδου των κατασκευών, δημιουργεί άλλες 2 θέσεις στο σύνολο της οικονομίας
  • Με επένδυση 1 ευρώ στις κατασκευές, τα 0,4 ευρώ καταλήγουν στα δημόσια ταμεία.
  • Τη 10ετια 2007 - 2017 προέκυψε μείωση 25 δισ. ευρώ επενδύσεων στον κλάδο και χάθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας

Νέο κλίμα στο real estate τα τελευταία 5 χρόνια για Αθήνα και Προάστια

Εκτός από τους παμπάλαιους πολεοδομικούς κανονισμούς, υπάρχουν και οι νομικές φραγές από περιοίκους που εμποδίζουν την σωστή και αρμονική οικοδόμηση στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα περίχωρα. Ωστόσο τον τελευταίο χρόνο (2020-2021) πολλές περιοχές πέριξ του Κέντρου μοιάζουν να μπαίνουν σε διαδικασίες ανοικοδόμησης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νέου Ψυχικού και του Παπάγου που πλέον οι λιγοστές μονοκατοικίες δίνουν την θέση τους σε πολυκατοικίες με σύγχρονη αρχιτεκτονική που θα αυξήσουν σημαντικά και την οικιστική αξία των περιοχών αλλά και τα ιδιωτικά εισοδήματα. Στο Κέντρο της Αθήνας, ο εμπλουτισμός με boutique hotels και κέντρα εστίασης υπερδιπλασίασε την αξία των παλαιών ακινήτων μέσα σε διάστημα 5 ετών. Αντίστοιχες αναπλάσεις και εκμεταλλεύσεις έγιναν στην Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στα Χανιά και αλλού στην Ελλάδα. Στις μελλοντικές περιοχές που θα δούμε ανάπτυξη στο real estate θα είναι ο Πειραιάς και οι γύρω περιοχές του, ενώ θα συνεχιστεί η οικοδόμηση στο κέντρο, αλλά με πιο οικολογικά χαρακτηριστικά.

ΤτΕ: Δείκτες τιμών οικιστικών ακινήτων - α΄ τρίμηνο 2021

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας και με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το α΄ τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Για το σύνολο του 2020 και με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3%, έναντι αύξησης 7,2% το 2019.

Δείκτες τιμών διαμερισμάτων κατά παλαιότητα και γεωγραφική περιοχή

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 2,9% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 3,4% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2020, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μέση ετήσια αύξηση των τιμών ήταν 4,7% για τα νέα διαμερίσματα, έναντι αύξησης 7,7% το 2019, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 4,0% το 2020, έναντι αύξησης 6,9% το 2019.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 5,4% στην Αθήνα, 3,7% στη Θεσσαλονίκη, 1,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 0,5% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το 2020, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές ήταν 7,6%, 4,8%, 0,1% και 1,6% αντίστοιχα. Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α΄ τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 3,3% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2020, ενώ, για το σύνολο του 2020, η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 4,6%, έναντι αύξησης κατά 7,4% το 2019.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr