Αύξηση δανειοδοτήσεων στο β' εξάμηνο - Πάνω από 500 εκατ. η ζήτηση για το καλοκαίρι
Θα αυξηθούν οι δανειοδοτήσεις των τραπεζών από το β’ εξάμηνο 2021, ενώ η ζήτηση για το καλοκαίρι εκτιμάται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Μεγαλώνουν οι αιτήσεις για δάνεια κίνησης από επιχειρήσεις που είχαν κλείσει λόγω πανδημίας. Πάνω από 500 εκατ. ευρώ ζητούν επιχειρήσεις σε Αθήνα και περιφέρεια για να άμεσες ανάγκες και έξοδα κίνησης.
Απελευθέρωση δανείων μέσα στο β’ εξάμηνο 2021 ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την τραπεζική αγορά.
Το άνοιγμα του τουρισμού θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για την επιστροφή στην τραπεζική κανονικότητα μετά και τις τελευταίες τιτλοποιήσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Πειραιώς) που ουσιαστικά ξεκαθάρισαν τον ορίζοντα στις ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Σε ότι αφορά την ζήτηση δανείων, το άνοιγμα της οικονομίας αναμένεται να εκτοξεύσει τις αιτήσεις ειδικά για λειτουργικό δανεισμό δηλαδή για δάνεια που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανοίξουν.
Οι ανάγκες για άμεσο δανεισμό από τις επιχειρήσεις που είχαν κλείσει τον τελευταίο χρόνο είναι μεγάλες και οι επιχειρήσεις αυτές θα πάρουν προτεραιότητα σε σχέση με άλλους επιχειρηματικούς πελάτες. Υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις για άμεσα δάνεια για κεφάλαια κίνησης έχουν αυξηθεί στα 500 εκατ. Ευρώ τους δύο τελευταίους μήνες.
Υπό ποιες προϋποθέσεις θα αυξηθούν οι χορηγήσεις
Όπως αναφέρουν κατά καιρούς τα στελέχη τους σε διάφορες τηλεδιασκέψεις, η αύξηση των χορηγήσεων είναι σε άμεση συνάρτηση με την τόνωση της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και το μεγάλο επιτοκιακό περιθώριο.
Έτσι, η τόνωση της κεφαλαιακής επάρκειας και των 4 συστημικών τραπεζών θα είναι έντονη μέχρι το τέλος του 2021 ενώ το επιτοκιακό περιθώριο επίσης βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά αφού πλέον τα επιτόκια καταθέσεων έχουν μηδενιστεί.
Αν μάλιστα πάνε καλά και οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου των τραπεζών το 2021, τότε θα έχει δημιουργηθεί μία σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια που θα επιτρέψει την θεαματική αύξηση χορηγήσεων όχι μόνο σε σχέση με το προβληματικό 2020 (λόγω πανδημίας) όσο και όλων των τελευταίων 10 ετών.
Διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση
Οι τράπεζες αυτή την περίοδο έχουν δώσει έμφαση στην ρύθμιση δανείων σε καθυστέρηση. Είναι δάνεια που δεν εντάσσονται στα μη εξυπηρετούμενα (NPL’s) γιατί εξυπηρετούνται όμως χωρίς χρονική συνέπεια και με δυσκολίες. Κάθε τραπεζικό κατάστημα καλεί τους πελάτες τους να ρυθμίσουν όσα δάνεια βρίσκονται σε ολιγοήμερη καθυστέρηση και να καθορίσουν το νέο modus vivendi για την εξυπηρέτησή τους.
Όλες οι διοικήσεις τραπεζών κατευθύνουν τις διευθύνσεις των καταστημάτων να ρυθμίζουν άμεσα τα μικρά δάνεια πελατών τους που καθυστερούν και να μην περιμένουν να δημιουργηθεί μεγάλο μη εξυπηρετούμενο υπόλοιπο.
Σχόλια