Sektor30: Οι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης στην Ελλάδα είναι ελάχιστες για μια εταιρεία στο ξεκίνημά της
Η Μαρία Ευσταθίου και ο Ηλίας Κοέν, απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και εικαστικοί, ανακάλυψαν πως οι καλλιτέχνες και οι χειροτέχνες της Ελλάδας αντιμετωπίζουν μια μεγάλη έλλειψη στην Ελλάδα του 2021. Δεν υπήρχε - ως τώρα - ένα εργαστήριο εξοπλισμένο με επαγγελματικές υποδομές για ποικίλες τεχνικές, ανοιχτό στον πειραματισμό και την έρευνα. Αυτό το κενό θέλησαν να καλύψουν δημιουργώντας το Sektor30.
- Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε στη δημιουργία του Sektor30;
Το Sektor30 προέκυψε οργανικά σαν ιδέα, «γεννήθηκε» μέσα από την ανάγκη μας για ένα χώρο με πρότυπο τις σχολές που έχουμε σπουδάσει αλλά και αντίστοιχα εργαστήρια που έχουμε γνωρίσει σε άλλες χώρες. Ψάχναμε έναν τέτοιο χώρο αρχικά για να δουλέψουμε εμείς και μας φάνηκε παράξενο πως τόσα χρόνια δεν έχει ήδη υπάρξει κάτι τέτοιο, ειδικά μετά από 10 χρόνια κρίση. Όταν αποφοιτά κάποιος/α για παράδειγμα από την Σχολή Καλών Τεχνών, χάνει και την πρόσβαση στις εργαστηριακές υποδομές που είχε στη διάθεσή του μέχρι τότε, όπως τις εγκαταστάσεις γλυπτικής και κεραμικής, εγκαταστάσεις χαρακτικής κ.α. Όλα αυτά τα εργαλεία είναι βασικά για τη δημιουργία νέου εικαστικού έργου.
Τόσο κατά τα χρόνια των σπουδών μας όσο και μετά, όντας στο εξωτερικό, ήρθαμε σε επαφή με ανοιχτούς εργαστηριακούς χώρους για καλλιτέχνες. Όλες οι σχολές καλών τεχνών λειτουργούν με ένα τέτοιο μοντέλο, αλλά έχουμε χρησιμοποιήσει και επισκεφθεί πολλούς τέτοιους χώρους σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού. Παρόλο που δεν είχαμε κάποια επιχειρηματική εμπειρία στην διαχείριση ενός τέτοιου χώρου, και οι δύο είμαστε ενεργοί εικαστικοί, μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τα υλικά, την έρευνα και τις διάφορες τεχνικές.
- Πώς θα περιγράφατε το Sektor30;
Είναι ένα εξοπλισμένο εργαστήριο, ανοιχτό στον πειραματισμό και την έρευνα, όπου παρέχεται υλικο-τεχνική υποστήριξη για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου και εξειδικευμένα σεμινάρια για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Όραμά μας είναι μία κοινότητα εικαστικών που συν-εργάζονται χωρίς διαμεσολάβηση με το υλικό και το έργο τους.
- Ποιες υπηρεσίες προσφέρει η επιχείρηση;
Ξεκινήσαμε αρχικά με το εργαστήριο γλυπτικής και κεραμικής που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις κεραμικής, γύψου και χυτών υλικών, καθώς και βοηθητικές υποδομές για την επεξεργασία ξύλου και μετάλλου. Το εργαστήριο Χαρακτικής είναι το πιο πρόσφατο και παρέχει μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις για τυπογραφία, μεταξοτυπία, χαλκογραφία, λινοτυπία και ξυλογραφία. Η συμμετοχή και χρήση του εργαστηρίου γίνεται με μηνιαία συνδρομή που προσφέρει πρόσβαση σε κοινόχρηστο χώρο εργασίας και εξοπλισμό, σε σεμινάρια βελτίωσης τεχνικής, σε τεχνογνωσία και σε τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση ειδικών projects. Προσφέρουμε επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες, όπως τακτικά σεμινάρια εισαγωγής σε τεχνικές και ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων. Πρόσφατα το εργαστήριο ξεκίνησε κι ένα πρόγραμμα residency για καλλιτέχνες με τη μορφή δωρεάς της συνδρομής χρήσης των υποδομών και προσωπικού χώρου εργασίας.
Όπως μας λένε οι Μαρία και ο Ηλίας, το εργαστήριο συγκεντρώνει ένα μεικτό προφίλ δημιουργών: νέοι απόφοιτοι σχολών Καλών Τεχνών και τεχνικών σχολών, καλλιτέχνες και χειροτέχνες που δεν είχαν ποτέ δικό τους χώρο / εγκαταστάσεις και εύκολη πρόσβαση σε υλικά, επαγγελματίες που χρειάζονται κάποιες από τις υποδομές και τις υπηρεσίες του εργαστηρίου για να ολοκληρώσουν την παραγωγή τους, ξένοι καλλιτέχνες που διαμένουν στην Αθήνα και αναζητούν χώρο δημιουργίας, κ.ά. Μεγάλο μέρος των ωφελούμενων είναι γυναίκες δημιουργοί, που μέσα από το εργαστήριο έχουν βρει τη μοναδική ευκαιρία να επιστρέψουν ή να ενεργοποιηθούν στο χώρο της τέχνης με συστηματικό τρόπο και με προοπτικές ανάπτυξης, καλλιτεχνικής και επαγγελματικής. Αποκτώντας πρόσβαση σε ολοκληρωμένη εργαστηριακή πρακτική, δικτύωση και περαιτέρω εκπαίδευση, το εργαστήριο καταφέρνει να ενδυναμώσει τους δημιουργούς και να ενισχύσει σημαντικά τις ευκαιρίες προβολής του έργου τους, αλλά και της επαγγελματικής τους βιωσιμότητας.
- Πού μπορεί να σας βρει κάποιος;
Το Sektor30 στεγάζεται στον Νέο Κόσμο της Αθήνας και είμαστε πάντα χαρούμενοι να γνωρίσουμε και να ξεναγήσουμε στο χώρο μας όποιον θέλει να μας επισκεφτεί. Διαδικτυακά μας βρίσκετε σε Facebook και Instagram.
- Πώς σας επηρέασε ο κορωνοϊός; Τι διαπιστώσεις κάνατε σε αυτό το διάστημα;
Μετά από περίπου ένα χρόνο σε αναστολή, παρατηρούμε ότι αυτό που έχει πληγεί περισσότερο είναι η ίδια η κουλτούρα της κοινής εργασίας. Το εργαστήριο είναι και ένας τόπος κοινωνικός όπου οι δημιουργοί έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, ανταλλάσσουν εμπειρίες και γνώσεις, και δημιουργούν συνέργειες. Αυτή ακριβώς η αλληλεπίδραση είναι αυτό που πλήγηκε περισσότερο. Με χώρους σαν τον δικό μας κλειστούς και τους υφιστάμενους περιορισμούς μετακίνησης, ένα μεγάλο κομμάτι δημιουργών αποκλείστηκαν από την συνέχιση της έρευνας τους και της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Ασύγκριτο πλεονέκτημά των επιχειρηματιών του Sektor30 είναι το γεγονός ότι και οι δύο είναι ενεργοί εικαστικοί καλλιτέχνες, κάτι που τους κάνει να καταλαβαίνουν πολύ καλά τις ανάγκες των δημιουργών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ζουν σε ένα χώρο αρκετά υποχρηματοδοτημένο, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, χτίζοντας όμως παράλληλα και μια κοινότητα δημιουργών που θα βοηθήσει την καλλιτεχνική παραγωγή της χώρας. Ταυτόχρονα, δηλώνουν πάντα ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνέργεια και συνεργασία και πιστεύουν ακράδαντα στο απλόχερο μοίρασμα της γνώσης.
- Πώς έγινε η «γνωριμία» με το The People's Trust;
Το ανακαλύψαμε από πολύ νωρίς, στα πλαίσια έρευνας μας για πηγές χρηματοδότησης του εγχειρήματός μας. Συζητήσαμε με άλλους επαγγελματίες που είχαν οι ίδιοι ξεκινήσει τη διαδικασία χρηματοδότησης και μας ώθησαν να επικοινωνήσουμε με τον οργανισμό. Οπότε έχοντας ήδη στήσει το εργαστήριο κεραμικής, ζητήσαμε να μας βοηθήσουν να εγκαταστήσουμε το εργαστήριο χαρακτικής.
- Με ποιο τρόπο σας βοήθησε ο οργανισμός;
Το The People’s Trust μας έδωσε τη δυνατότητα να εξοπλίσουμε το εργαστήριο χαρακτικής και τυπογραφίας με μηχανήματα και υποδομές. Είχαμε ήδη νοικιάσει το χώρο αλλά οι υποδομές αυτές ήταν ένα σημαντικό έξοδο για τον οργανισμό μας και θα χρειαζόμασταν πολύ χρόνο για να μπορέσουμε να το εξασφαλίσουμε. Η στήριξη του The People’s Trust συνέπεσε με την καραντίνα, πράγμα που βοήθησε κατά πολύ να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας και να καταφέρουμε να στήσουμε το εργαστήριο χαρακτικής σε μία περίοδο που ναι μεν μηδενίστηκαν τα έσοδα στα οποία βασιζόμασταν, αλλά αποκτήσαμε περισσότερο χρόνο. Παράλληλα τα στελέχη και η κοινότητα του The People’s Trust συνεχίζουν να μας βοηθούν με σεμινάρια και υποστηρικτική δράση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά ως επιχειρηματίες στην υλοποίηση του οράματος μας.
- Θα προτείνατε το The People's Trust σε ένα νέο επιχειρηματία και γιατί;
Αναμφισβήτητα, και το έχουμε ήδη κάνει. Το The People’s Trust μοιράστηκε το όραμά μας, το αγκάλιασε και μας στήριξε σε ένα κρίσιμο σημείο της εξέλιξης της επιχείρησής μας. Επιτάχυνε στην ουσία την ανάπτυξή μας κατά πολύ και μας έδωσε γερά θεμέλια για να συνεχίσουμε. Και όλα αυτά με μία διαδικασία φιλική και απλή και άμεση, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Πρέπει να σημειώσουμε επίσης πόσο λίγες είναι οι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης για εταιρείες που βρίσκονται στην αρχή, ειδικά στον τομέα μας. Όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν άλλοι οργανισμοί που να υπηρετούν τον τομέα της επιχειρηματικότητας με μικρού μεγέθους χρηματοδοτήσεις στο στάδιο της επώασης ή της ανάπτυξης. Μακάρι και άλλοι οργανισμοί να δημιουργούσαν παρόμοιες πρωτοβουλίες!
Tο The People’s Trust του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Παρέχει αρωγές έως €15.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης για τους ωφελούμενούς του. Ο οργανισμός έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω άμεσα βιώσιμων επιχειρήσεων για τις οποίες δεν υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Σχόλια