Hiro Nishiguchi, JIN: Υπάρχει μια ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ καινοτομίας και εφεύρεσης
Ο Hiro Nishiguchi, Chief Executive Officer του Japan Innovation Network (JIN), μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την καινοτομία και για το όραμα μετατροπής της Ιαπωνίας σε «Innovation Nation», με αφορμή την παρουσία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που ξεκινάει σήμερα.
Τι ακριβώς είναι το Japan Innovation Network (JIN), ποιοι οι στόχοι του και τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα;
Είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός επιταχυντής καινοτομίας. Η αποστολή μας είναι να μετατρέψουμε την Ιαπωνία σε Έθνος Καινοτομίας. Εργαζόμαστε ακόμα σκληρά για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο και έχουμε φτάσει στα μισά της συγκεκριμένης διαδρομής.
Τι είναι, τελικά, η καινοτομία; Ποια η σημασία της για τις σημερινές επιχειρήσεις και πώς τις βοηθά να εξελιχθούν;
Η καινοτομία έχει να κάνει με το σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας αλλαγής εμπειριών σε διάφορα επίπεδα. Η καινοτομία ενίοτε περιλαμβάνει εφεύρεση, αλλά όχι πάντα. Οι εταιρείες χρειάζονται σίγουρα καινοτομία για να αναπτυχθούν, παρέχοντας αξία στην κοινωνία και τους πελάτες.
Πώς μπορεί μια επιχείρηση να εφαρμόσει με αποτελεσματικότητα ένα σύστημα διαχείρισης καινοτομίας και ποιος ο ρόλος του ISO 56002, στην ανάπτυξη του οποίου έχει συμμετάσχει και η JIN;
Το ISO 56002 είναι το πρώτο παγκόσμιο πρότυπο σύστημα διαχείρισης για την καινοτομία σε μια επιχείρηση. Το πρότυπο θα πρέπει να είναι πυξίδα για οποιονδήποτε οργανισμό, ώστε να αυξήσει τις δυνατότητες καινοτομίας του. Η JIN είναι εθνικός εκπρόσωπος στο TC 279 ώστε να σχεδιάσει, να διαπραγματευτεί και να αποφασίσει το περιεχόμενο του προτύπου.
Με το όραμα σας να αποτελεί η μετατροπή της Ιαπωνίας σε ένα «Innovation Nation», πώς προχωρά αυτή η διαδικασία; Τι θα ξεχωρίζατε και ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις στην επίτευξη του στόχου;
Προχωρά καθημερινά, ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την επίτευξη του στόχου. Βλέπουμε τώρα σημαντική πρόοδο σε πολλούς οργανισμούς. Η πρόκληση που υπάρχει είναι ότι έχουμε την τάση να συνδυάζουμε την καινοτομία και την εφεύρεση. Η καινοτομία αφορά στη δημιουργία και τη διανομή αξίας. Η εφεύρεση αφορά σε νέα οντότητα. Υπάρχει μια ξεκάθαρη διάκριση, αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι τα συνδυάζουν.
Όσον αφορά στο επιχειρείν αλλά και το οικοσύστημα των startups στην Ιαπωνία, ποια η γνώμη σας για αυτό; Πέρα από ένα «Innovation Nation», θα λέγατε πως η χώρα μπορεί να αποτελέσει και ένα «startup nation»;
Όσον αφορά στο οικοσύστημα των startup, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να αποκτήσουμε ένα τέτοιο status. Υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα «Startup Nations» σε όλο τον κόσμο.
Με αφορμή και την παρουσία σας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ποια η γνώμη σας για το επιχειρείν και την καινοτομία που αναπτύσσεται εδώ στην Ελλάδα;
Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στο εγγύς μέλλον. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψουμε ο ένας τον άλλον.
H έναρξη του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου, στο Ζάππειο Μέγαρο και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 15 Μαΐου, 2021. Για μία ακόμη χρονιά, και εφαρμόζοντας όλους τους ενδεδειγμένους κανόνες λειτουργίας και τα πρωτόκολλα ασφαλείας, το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή, καθώς περισσότεροι από 1000 καλεσμένοι ομιλητές από 42 χώρες θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις με φυσική και διαδικτυακή συμμετοχή.
Σχόλια