Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει γίνει πολύ ανταγωνιστική τα τελευταία χρόνια. Για να ξεχωρίσει ένας υποψήφιος για μία θέση εργασίας, απαιτούνται πολλές δεξιότητες αλλά και χάρισμα στην επικοινωνία.
Από το βιογραφικό μέχρι και την τελική συνέντευξη, ένας υποψήφιος περνά από πολλά στάδια αξιολόγησης. Για να καταφέρει να βρεθεί στην τελική ευθεία της επιλογής και να κερδίσει τη θέση τελικά, πρέπει σίγουρα να έχει ένα σωστό, συνοπτικό και περιεκτικό βιογραφικό, αλλά και άνεση στην επικοινωνία κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων.
Ας δούμε όμως πώς γίνεται σωστά η σύνταξη βιογραφικού και πώς διαχειριζόμαστε μια συνέντευξη για δουλειά.
Πώς θα συντάξετε ένα σωστό βιογραφικό
Πολλές εταιρίες το αναφέρουν ήδη από την αγγελία εργασίας, ότι στο βιογραφικό πρέπει να περιέχεται μια πρόσφατη φωτογραφία του υποψηφίου. Αυτό γίνεται ώστε να ταυτοποιηθεί το πρόσωπο που θα κληθεί τελικά σε συνέντευξη. Με λίγα λόγια οι εταιρείες θέλουν να γνωρίζουν εκ των προτέρων με ποιον πρόκειται να μιλήσουν.
Φροντίστε η φωτογραφία σας να δείχνει επαγγελματισμό. Προτιμήστε μια φωτογραφία πορτρέτου όπου έχετε φωτογραφηθεί με κατάλληλη ενδυμασία. Ένα απλό πουκάμισο είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή.
Επίσης, αφιερώστε λίγο χώρο στο βιογραφικό σας για να παρουσιάσετε τον εαυτό σας. Ο λόγος για τα πολυσυζητημένα soft skills. Για παράδειγμα η ομαδικότητα, η λήψη πρωτοβουλίας και το καλό time management μπορούν να αναφερθούν σε αυτό το σημείο.
Σχετικά με την εκπαίδευση, καταχωρήστε πτυχία και πιστοποιήσεις με χρονική σειρά, ξεκινώντας από τον πιο πρόσφατο τίτλο σπουδών σας και προχωρήστε προς τους παλαιότερους.
Αν βρίσκεστε κατά τη διάρκεια κτήσης ενός τίτλου μπορείτε να το αναφέρετε, βάζοντας δίπλα την ημερομηνία εκτιμώμενης κτήσης του τίτλου αυτού.
Όσον αφορά την επαγγελματική σας εμπειρία, ακολουθήστε πάλι τη χρονική καταγραφή, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη εργασία σας. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ημερομηνίες έναρξης και λήξης της συνεργασίας, καθώς και τον τίτλο που είχατε.
Τέλος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και συχνά παραλείπεται όταν κάποιος κάνει αίτηση ενδιαφέροντος για μια θέση, είναι η συνοδευτική επιστολή. Η πρότασή μας ως Izipen είναι να υπάρχει πάντα μαζί με το βιογραφικό σας μια συστατική επιστολή. Δείχνει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη θέση.
Πώς θα τα πάτε καλά σε μια συνέντευξη
Αρχικά να πούμε ότι λόγω των πρόσφατων δυσκολιών για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων, πολλές από αυτές γίνονται διαδικτυακά με video conference tools.
Αυτό σημαίνει πως αν δεν έχετε άνεση με εφαρμογές video conferencing καλό θα ήταν να επενδύσετε λίγο χρόνο, ώστε να εξοικειωθείτε περισσότερο.
Φυσικά, η αίσθηση και η μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των δύο ειδών συνέντευξης διαφέρει σημαντικά.
Στην κατ’ ιδίαν συνέντευξη μεγάλο ρόλο παίζουν η γλώσσα του σώματος, το παρουσιαστικό και η άνεση στην προφορική επικοινωνία. Η ευθύτητα και η ειλικρίνεια είναι πιο εύκολα αντιληπτές αξίες, ενώ πολλές φορές θα χρειαστεί να κρίνετε το χιούμορ και τα όριά του, όταν βρίσκεστε πρόσωπο με πρόσωπο με τα στελέχη που κάνουν τη συνέντευξη.
Στην virtual συνέντευξη έχει μεγαλύτερη σημασία να έχετε άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό (κάμερα, μικρόφωνο, καλή σύνδεση στο Internet), ώστε η συνέντευξη να λάβει χώρα χωρίς τεχνικά προβλήματα.
Κάτι που είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι να περιορίσετε τους αντιπερισπασμούς, ειδικά αν κάνετε τη συνέντευξη από το σπίτι σας. Βάλτε το κινητό στο αθόρυβο, κλείστε παράθυρα για να ελαττώσετε τον εξωτερικό θόρυβο και ενημερώστε τους υπόλοιπους ενοίκους του σπιτιού να μη σας ενοχλήσουν την ώρα εκείνη.
Κρατήστε μια ήρεμη και καθαρή ομιλία για όλη τη διάρκεια της συνέντευξης και ακούστε προσεκτικά τις ερωτήσεις που θα σας τεθούν.
Οι εξειδικευμένοι writers της iziPen είναι διαθέσιμοι να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό βιογραφικό αλλά και ένα σωστά δομημένο υπόδειγμα στατικής επιστολής για να αναδείξετε τον εαυτό σας στις θέσεις εργασίας που προσφέρονται στον κλάδο σας. Αν η σύνταξη βιογραφικού σας δυσκολεύει, λάβετε απευθείας προσφορές από τους επαγγελματίες συντάκτες μας για να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο στην αναζήτηση κατάλληλης εργασίας.
Σχόλια