To ISO 22000 είναι ένα διεθνές πρότυπο το οποίο εκπονήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) και προδιαγράφει τις απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούν οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα των τροφίμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των προϊόντων τους από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.
Το πρότυπο αυτό, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2005, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένα διεθνές πρότυπο που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως, αντικαθιστώντας τα διάφορα εθνικά πρότυπα που υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Ημερομηνίες Μετάβασης στην Νέα Έκδοση του προτύπου
Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με όλα τα πρότυπα που αναθεωρούνται, δίνεται μια τριετής προθεσμία στην αγορά για να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στα υπάρχοντα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων. Η αρχική προθεσμία (Ιούνιος 2021), μετατοπίστηκε λόγω της πανδημίας COVID-19, κατά 6 μήνες, και πλέον η τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης της μετάβασης στην νέα έκδοση είναι η 31η Δεκεμβρίου 2021. Συνηθίζεται, 6 μήνες πριν αυτή την καταληκτική ημερομηνία, να σταματούν οι όποιες δραστηριότητες επιθεώρησης με βάση την παλαιότερη έκδοση (2005).
Αλλαγές Νέας Έκδοσης στη Δομή και τις Απαιτήσεις
Οι απαιτήσεις του νέου προτύπου αναπτύσσονται πλέον σε 10 Κεφάλαια, ακολουθώντας την High Level Structure (HLS). Η HLS είναι ένα σύνολο από 10 παραγράφους που όλα τα ISO πρότυπα για συστήματα διαχείρισης απαιτείται να ακολουθήσουν εφεξής. Έτσι όλα τα πρότυπα συστημάτων διαχείρισης θα έχουν την ίδια όψη και δομή, και θα επιτρέπεται μεγαλύτερη ενοποίηση μεταξύ συστημάτων, που αφορούν διαφορετικά αντικείμενα. Επιπλέον στην HLS, χρησιμοποιείται ένα βασικό κείμενο για όλα τα πρότυπα που συμπληρώνεται από τις επιπλέον απαιτήσεις ανάλογα το αντικείμενο του συστήματος διαχείρισης (π.χ. Ποιότητα, Ασφάλεια Τροφίμων, Περιβάλλον κλπ).
Διαδικασία μετάβασης
Αν δε διαθέτετε πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων κατά ISO 22000, τότε θα πρέπει να μας αποστείλετε μια αίτηση αρχικής πιστοποίησης η οποία θα πραγματοποιηθεί σε 2 στάδια βάσει του ISO/IEC 17021-1 και ISO/TS 22003 (2013). Ένας ήδη πιστοποιημένος με την παλαιά έκδοση πελάτης, μπορεί να πραγματοποιήσει την επιθεώρηση μετάβασης σε συνδυασμό με την επιθεώρηση επιτήρησης/επαναπιστοποίησης ή μεταξύ αυτών με τη διενέργεια έκτακτης επιθεώρησης.
Η επιθεώρηση μετάβασης περιλαμβάνει 2 στάδια:
- Το στάδιο της απομακρυσμένης ανασκόπησης εγγράφων του αναθεωρημένου ΣΔΑΤ, όπου θα εντοπίζονται και αναλύονται οι κύριες αλλαγές που έχουν γίνει, και,
- το στάδιο της επιτόπου επιθεώρησης (στην εγκατάσταση του πελάτη) για την επαλήθευση της πληρότητας του Συστήματος Διαχείρισης και αποτελεσματικής εφαρμογής των απαιτήσεων της αναθεωρημένης έκδοσης.
Πιθανά αποτελέσματα της επιθεώρησης μετάβασης:
- Θετικό Αποτέλεσμα: Έκδοση πιστοποιητικού συμμόρφωσης με το αναθεωρημένο πρότυπο.
- Αρνητικό Αποτέλεσμα: Αν η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 22000:2005 υπάρχει ακόμα, τότε ο Οργανισμός μπορεί να διατηρήσει την παλαιά του πιστοποίηση με ημερομηνία λήξης πιστοποίησης την καταληκτική ημερομηνία της μεταβατικής περιόδου.
Επικοινωνήστε με την BQC αν θέλετε να πιστοποιήσετε την επιχείρησή σας με βάση το Πρότυπο ISO 22000 ή αν επιθυμείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τη διαδικασία μετάβασης. Info: info@bqc.gr/2112213726
Σχόλια