TechReporter: Το Facebook και τα κρυπτονομίσματα «κλέβουν» την παράσταση
Με κάποιον περίεργο τρόπο, το Facebook καταφέρνει να φιλοξενείται στον TechReporter κάθε εβδομάδα. Αυτήν την φορά, για μια σειρά διαφορετικών θεμάτων.
Ξεκινώντας από το πρώτο, μάθαμε πως ετοιμάζει τη δική του υλοποίηση υπηρεσιών που θυμίζουν το Clubhouse, σε μια εποχή που οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες επιθυμούν να υιοθετήσουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Άλλωστε, όπως έχουμε πει, ξαφνικά όλοι θέλουν να ακούσουν και να μιλήσουν στο Clubhouse. Την ίδια στιγμή, είναι εύκολο, για οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, να αντιγράψει αυτό που κάνει η συγκεκριμένη εφαρμογή, προσθέτοντας τα δικά της χαρακτηριστικά και ικανοποιώντας τις δικές της ανάγκες και απαιτήσεις.
Στη συνέχεια, είδαμε την εταιρεία να υποβαθμίζει, με τον τρόπο της, την πρόσφατα δημοσιευμένη διαρροή των προσωπικών δεδομένων από 533 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας της και να λέει πως αναμένει περισσότερα τέτοια περιστατικά, σχεδιάζοντας να τα θεωρήσει ως ένα πρόβλημα της τεχνολογικής βιομηχανίας που αποτελεί «φυσιολογικό περιστατικό». Για αυτό και οι διαρροές έχουν έρθει για να μείνουν. Τέλος, μην ξεχάσουμε πως ζητά από τους χρήστες να της πουν τι τους αρέσει στο News Feed της.
Ένα άλλο θέμα που καταφέρνει πάντα να ξεχωρίζει είναι εκείνο των κρυπτονομισμάτων και του Bitcoin. Έτσι, από τη μια η Τουρκία απαγόρευσε τη χρήση τους για πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών, αναφερόμενη σε πιθανές «ανεπανόρθωτες» ζημιές και κινδύνους συναλλαγών, ενώ από την άλλη η Κίνα αποφάσισε να «μαλακώσει» τη στάση της, χαρακτηρίζοντας το Bitcoin ως «εναλλακτική επένδυση» - σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στον τόνο του Πεκίνου μετά από μια καταστολή προς τα κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια.
Η Facebook «χτυπά» και σε αυτό το θέμα, αφού αναμένεται πως εντός του έτους θα κάνει την εμφάνιση του το ψηφιακό νόμισα που υποστηρίζεται (και) από την ίδια. Παρά το ότι ξεκίνησε ως libra, αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ως diem και αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα φέτος, αν και σε πολύ πιο περιορισμένη μορφή, σε σύγκριση με τα αρχικά σχέδια. Την ίδια στιγμή, στην κοντινή μας Τουρκία, ο ιδιοκτήτης ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων έγινε... καπνός με 2 δισεκατομμύρια δολάρια στα χέρια του.
Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε, επίσης, και τους νέους κανόνες και δράσεις «για την αριστεία και την εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη» που προτείνει η Κομισιόν, με στόχο να καταστεί η Ευρώπη παγκόσμιος κόμβος αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης. Αυτοί χωρίζουν τις εφαρμογές AI σε μια σειρά κατηγοριών, με βάση τον κίνδυνο. Στην «κορυφαία» κατηγορία, ο «μη αποδεκτός κίνδυνος», τα συστήματα, δηλαδή, που θεωρείται ότι συνιστούν σαφή απειλή για την ασφάλεια, τον βιοπορισμό και τα δικαιώματα των ατόμων.
Πλούσιο το τεχνολογικό δελτίο και από την ελληνική αγορά. Για αρχή, η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμο 70.000 ευρώ σε eshop κινητών τηλεφώνων για σειρά παραβάσεων (προσοχή στις ηλεκτρονικές αγορές σας), ενώ η ΑΑΔΕ έβαλε στο «μικροσκόπιο» τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, ξεκινώντας μπαράζ ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων προκειμένου να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα.
Στην χώρα μας δημιουργείται και οικοσύστημα για το χώρο του VR/AR, στόχος του οποίου είναι να περιλαμβάνει όσους ασχολούνται με τον τομέα της επαυξημένης/εικονικής πραγματικότητας, ενώ, σε μια απόφαση - έκπληξη, η Nannuka γνωστοποίησε την παύση των social media καναλιών της, με κοινή απόφαση των Ιδρυτικών μελών της και μετά από σχετική έρευνα και μελέτη των αντίστοιχων marketing και επικοινωνιακών τμημάτων της. «Για εμάς, το Social Media Detox, για λίγο ή περισσότερο καιρό, ήρθε ως φυσικό επόμενο» σημειώνει σχετικά.
ΟΑΕΔ και Amazon Web Services προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, με την πρώτη κοινή δράση - σε πιλοτικό επίπεδο - να αναμένεται πως θα αφορά στη δωρεάν κατάρτιση ανέργων σε τεχνολογίες ψηφιακού νέφους μέσω σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, κλείνοντας από τις εντός συνόρων εξελίξεις, η ΕΕΤΤ έκανε γνωστό πως ξεπέρασαν τις 500.000 τα domain name με κατάληξη [.gr] που είναι καταχωρημένα στο μητρώο που διαχειρίζεται η ίδια. Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των εκχωρημένων ονομάτων αυξήθηκε κατά 50% περίπου.
Κλείνουμε με μια δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς έφυγε από την ζωή ο άνθρωπος «πίσω» από το PDF. Ο Charles «Chuck» Geschke, ο συνιδρυτής της Adobe που βοήθησε στην ανάπτυξη του προτύπου PDF, πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Εκτός από τις συνεισφορές του στη βιομηχανία τεχνολογίας, ο Geschke ήταν επίσης γνωστός για το ότι επέζησε από μια απαγωγή το 1992. Δύο άνδρες τον απήγαγαν καθώς έφτανε στη δουλειά του ένα πρωί και τον κράτησαν για τέσσερις ημέρες, απαιτώντας λύτρα. Τελικά διασώθηκε από το FBI.
Σχόλια