Στον ρυθμό των «λύκων» και των ισχυρών ασφαλιστικών λόμπι χορεύει η ασφαλιστική αγορά της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η αρχιτεκτονική δουλειά που έγινε για να στηρίξει το οικοδόμημα του Solvency II που αντικατοπτρίζει τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών, σήμερα προβληματίζει έντονα.
Οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να ασφαλίσουν, καταργούν τα εγγυημένα ασφαλιστήρια τους, δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα. Οι Ευρωπαίοι Επόπτες, ωστόσο εμμένουν στις θέσεις τους, στοχεύοντας στα κεφαλαιακά αποθέματα. Τα λόμπι διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Το ποιος θα επικρατήσει και θα σύρει τον χορό στις προσεχείς χορό-συνεδριάσεις.
Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και τι διέδιδαν οι αρχιτέκτονες
Η αρχιτεκτονική των εποπτικών κανονισμών οδηγούν τις οικονομικές κρίσεις και τις εξελίξεις ή οι εξελίξεις την αρχιτεκτονική των εποπτικών κανονισμών;
Η ερώτηση αυτή δεν απαντάται με σιγουριά, ξέρουμε όμως ότι η οικονομική κρίση του 2008 προκλήθηκε από τους πολύ μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, όπως η ΑIG η οποία σώθηκε από το λουκέτο χάρη στο κρατικό πακέτο διάσωσης. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα και αποφεύγεται να λέγεται ότι τα πακέτα τα χρηματοδότησαν οι φορολογούμενοι με αυξήσεις φόρων.
Έτσι φτάσαμε στην εποχή των «παγετώνων» και στο Solvency II. Πολύπλοκο και με υπερβολικές απαιτήσεις για αυξήσεις κεφαλαίων. Χρήσιμο, γιατί αποτρέπει τις πτωχεύσεις των ασφαλιστικών, υπερβολικό δε, μία και λόγω των κεφαλαιακών απαιτήσεων οι ασφαλιστικές παύουν, μεταξύ άλλων, τα εγγυημένα ασφαλιστήρια ζωής. Ως οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη η οικονομία.
Το σίγουρο μεγάλο πλεονέκτημα και η αντιστάθμιση απωλειών από τα παλιά
Ανεβάζοντας τόσο ψηλά τον πήχυ, οι αρχιτέκτονες - γραφειοκράτες του Solvency II έβαλαν την Ευρώπη σε ένα καλούπι, προσδοκώντας να αυξήσουν την αξιοπιστία του θεσμού της ασφάλισης.
Μπορεί το Solvency II να θωρακίζει την ασφαλιστική αγορά, όπως παπαγαλίζουν οι επόπτες της EIOPA, απέτυχε όμως να ενισχύει την κοινωνική συνείδηση. Απέτυχε στο βαθμό που «φώναζαν» να αντισταθμίσει το κόστος εφαρμογής με την αντίστοιχη αύξηση της αξιοπιστίας του.
Ο αυτοκαλούμενος τόσο εύκολα «περήφανος» Κανονισμός, κατάφερε πολύ εύκολα να αφανίσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ΜμΕ επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να σηκώσουν το κόστος της αλλαγής και της υιοθέτησης νέων, μεταξύ άλλων, τεχνολογιών, έμπειρων εξειδικευμένων αναλογιστών, ΙΤ που ήταν υπέρογκο για τα μεγέθη τους. Το Solvency II δυσκόλεψε και την εργασιακή πραγματικότητα, ενώ αύξησε το κόστος των προϊόντων, περιορίζοντας την γκάμα τους.
Το Solvency II ξεκίνησε να εφαρμόζεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς στην πραγματικότητα τα ισχυρά ασφαλιστικά ευρωπαϊκά λόμπι προσπαθούσαν να μοιράσουν την πίτα και να μετρούν τα συμφέροντα του κλάδου.
Κίνδυνος της χρεοκοπίας, πού βρίσκονται σήμερα οι ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές εκτίθενται στον κίνδυνο αγοράς, ρευστότητας, στον πιστωτικό κίνδυνο, στον ασφαλιστικό κίνδυνο, στον λειτουργικό κίνδυνο, στον κίνδυνο συγκέντρωσης, στον κίνδυνο φήμης, ο κίνδυνος αντιστοίχισης ενεργητικού - παθητικού. H επαρκής αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών καθορίζει και την πιθανότητα χρεοκοπίας τους. Οι έλεγχοι φερεγγυότητας διαφέρουν από τις λογιστικές καταστάσεις, καθώς χρησιμοποιούν χρηματοοικονομικούς δείκτες και στατιστικές προβολές για να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι προετοιμασμένες οι ασφαλιστικές να αντιμετωπίσουν τωρινούς ή μελλοντικούς κινδύνους.
Η φερεγγυότητα των ασφαλιστικών στην Ελλάδα
Το 2021 η Φερεγγυότητα ΙΙ (Solvency II) των περισσοτέρων ασφαλιστικών στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε, παρά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Εκθέσεων Φερεγγυότητας που δημοσίευσε πρόσφατα τη ΤτΕ με τα ίδια κεφάλαια ενισχυμένα με ή χωρίς τα μεταβατικά μέτρα.
Αυτό ερμηνεύεται ως εξής: Οι αποζημιώσεις κυρίως στο αυτοκίνητο μειώθηκαν λόγω των μέτρων που απαγόρευαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, οπότε μειώθηκαν οι δείκτες ζημιών μέχρι και 60% με 70%, αυξάνοντας τα ίδια κεφάλαια και κατ’ επέκταση τους δείκτες Φερεγγυότητας. Ενώ η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2020 υποχώρησε, κάποιοι κλάδοι των γενικών ασφαλίσεων ενίσχυσαν την παραγωγή τους, όπως η υγεία, οι ασθένειες, τα ατυχήματα και οι επιχειρηματικές ασφαλίσεις. Ταυτόχρονα κατά την ίδια χρονική περίοδο εκμεταλλεύθηκαν το θετικό μομέντουμ πουλώντας ομόλογα, οπότε και άντλησαν κεφάλαια ρευστότητας, ενισχύοντας τα αποθέματά τους και τους δείκτες.
Ασφαλιστικές στις πρώτες θέσεις το 2020
Οι πρώτες τρεις Ασφαλιστικές Ζωής
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Intersalonica Ζωής με 392,87%, στην δεύτερη η Metlife AEAZ με 312% στην τρίτη θέση η NN Hellas με 250%.
Οι τρεις πρώτες Ασφαλιστικές Γενικών Ασφαλίσεων
Στην πρώτη θέση η NP Ασφαλιστική με 289,2%, δεύτερη η Personal Insurance με 221% και τρίτη η Ευρώπη Ασφαλιστική με 218 %.
Άλλες ασφαλιστικές
Ατλαντική Ένωση με δείκτη 275,42%, Allianz Ελλάδος με δείκτη 147%, Alpha Life με 219% το 2020 Η Interamerican Zημιών διαμόρφωσε δείκτη φερεγγυότητας (χωρίς προσαρμογή) στο 247. Η Συνεταιριστική Ασφαλιστική με 187,2%, η AXA Ασφαλιστική με 189%. Η Interlife Ασφαλιστική με δείκτη SCR 178%. Η Ευρωπαϊκή Πίστη με 174,61% , η Εθνική Ασφαλιστική είχε δείκτη φερεγγυότητας 172%, η Υδρόγειος με170,3%. Η Eurolife ΑΕΑΖ με δείκτη φερεγγυότητας 169% και η Eurolife ΑΕΓΑ 138%. Η Μινέττα Ασφαλιστική με δείκτη με159,3%. η ERGO με 159,1%, Interasco με δείκτη 130,8%.
Αποθεματοποίηση ζημιών και ενίσχυση του δείκτη Φερεγγυότητας ΙΙ
Η αποθεματοποίηση ζημιών προβλέπει τις ανάγκες των απαιτούμενων κεφαλαίων για μια ασφαλιστική με σκοπό με σκοπό την κάλυψη των μελλοντικών απαιτήσεων έναντι κινδύνων. Η αποθεματοποίηση ζημιών συνδέεται άμεσα με το Εποπτικό Καθεστώς Φερεγγυότητα ΙΙ ( Solvency II).
Όσο οι ζημιές παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών σε εκκρεμότητα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να μειώνονται τα ίδια κεφάλαια και οι δείκτες φερεγγυότητας, καθώς απαιτούνται, μεταξύ άλλων, αυξημένα αποθεματικά, ενώ αυξάνεται ταυτόχρονα το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Τόσο οι λάθος εκτιμήσεις των αποθεματικών, όσο και η παραμονή τους στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών μπορεί να οδηγήσει μία ασφαλιστική ακόμα και σε διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών.
Η εταιρεία στη διαχείριση εκκρεμών ζημιών
Στην εγχώρια αγορά την έκπληξη στο τρόπο διαχείρισης εκκρεμών ζημιών την έκανε η Resolute το 2018, έχοντας μέχρι τώρα συνάψει μεγάλες συνεργασίες, όπως με την Eurolife FFH, την Generali, Interamerican, Am Trust και άλλες, διαχειρίζεται με μεγάλη επιτυχία εκκρεμείς ζημιές από τον κλάδο αυτοκινήτου, έχοντας καταφέρει, μεταξύ άλλων, την επίλυση των ζημιών κατά περίπου 75% εξωδικαστικώς.
Υπό αναθεώρηση η Φερεγγυότητα ΙΙ
Η Φερεγγυότητα ΙΙ απετέλεσε ορόσημο στον κλάδο εντός της ΕΕ. Στην Ευρώπη υιοθετήθηκε το 2016 και στην Ελλάδα με την ψήφιση του Ν.4364/2016. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξετάζοντας με καθυστέρηση τα προβλήματα που προκάλεσε στον κλάδο και τους ασφαλισμένους επιχειρεί να παρέμβει και να το διορθώσει. Τα σημεία και οι διατάξεις του καθεστώτος Φερεγγυότητας ΙΙ βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και εξέταση.
Σχόλια