Βασίλης Αξιώτης: Για να αλλάξει ο χάρτης της επιχειρηματικότητας χρειάζεται βούληση από την πολιτεία
Με στόχο να μεταφέρει την εμπειρία του για τη νεανική επιχειρηματικότητα, συμμετέχει στον πολιτικό στίβο, ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Αθηνών Βασίλης Φοίβος Αξιώτης, υποστηρίζοντας ότι οι υγιείς επιχειρήσεις αποτελούν κύριο παράγοντα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Για την ανάγκη της χώρας από νέα άτομα με τολμηρές ιδέες και τις προτάσεις του στον τομέα της επιχειρηματικότητας, μιλάει ο υποψήφιος βουλευτής, στο επιχειρώ μία ανάσα πριν τις εκλογές.
Γιατί ένας νέος να επιλέξει αυτή την περίοδο να κατέλθει στον πολιτικό στίβο;
Γιατί αν οι νέοι άνθρωποι δεν επιλέξουν να ασχοληθούν με τα κοινά, τότε δεν θα αλλάξει τίποτα σε αυτό τον τόπο. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε συνεχώς για το πόσο πλήγωσε τη χώρα μας το πολιτικό της προσωπικό και από την άλλη να μην βγαίνουν μπροστά φρέσκα -άφθαρτα πρόσωπα, με ανοιχτές ιδέες, τολμηρές προτάσεις, αποφασισμένα να συγκρουστούν με τα κακώς κείμενα της μεταπολιτευτικής νοοτροπίας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επέλεξα να είμαι υποψήφιος σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση με τη ΝΔ στην Α' Αθήνας. Γιατί θεωρώ ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να αλλάξει, ξεκινώντας από τα πρόσωπα. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν χρειάζονται «νέα» μόνο σε ηλικία πρόσωπα, που θα κουβαλούν τις ίδιες λογικές και νοοτροπίες με αυτές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν κατά το παρελθόν.
Συνδυάζεται η επαγγελματική σας ενασχόληση με την πολιτική. Αν δεν κάνω λάθος έχετε δύο εταιρείες. Τι θα γίνουν αν εκλεγείτε βουλευτής;
Ναι όντως, διατηρώ, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, δύο εταιρείες, μία κατασκευαστική και μία παροχής υπηρεσιών ενέργειας. Το «επαγγελματίας πολιτικός» δεν με εκφράζει. Στόχος μου είναι να μεταφέρω τις όποιες εμπειρίες μου από το πεδίο της νεανικής επιχειρηματικότητας στη Βουλή και κατ' επέκταση στην πολιτική ζωή της χώρας μας. Χωρίς υγιείς επιχειρήσεις η πολυπόθητη ανάπτυξη θεωρώ πως θα αργήσει πολύ να έρθει. Και δεν μιλάω σαφώς για την ανάπτυξη στα χαρτιά. Αναφέρομαι στην ανάπτυξη που θα φέρει έστω και ένα ευρώ στην τσέπη των πολιτών. Για να αλλάξει ο χάρτης της επιχειρηματικότητας χρειάζεται βούληση από την πολιτεία, η οποία οφείλει να ακούσει τους ανθρώπους της αγοράς.
Γιατί να σας στηρίξει ένας νέος άνθρωπος για να μπείτε στη Βουλή; Τι θα κάνετε για αυτόν διαφορετικό από ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα;
Σε αυτή την εκλογική μάχη κατέρχομαι με αίσθημα ευθύνης και επίγνωσης της κρισιμότητας των στιγμών. Με προτάσεις σε τομείς που θα παλέψω με όλες τις δυνάμεις μου για να αλλάξουν τα πράγματα. Σας αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, προτάσεων που έχω αναφέρει και κατά το παρελθόν:
- Αξιοποίηση της έννοιας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και την εισαγωγή της έννοιας των Πιστωτικών Μονάδων Φοροελάφρυνσης ή Πιστωτικών Μονάδων Κίνησης.
- Διαχωρισμός του γενικού συντελεστή φορολόγησης 15% ως εξής: Πάγιο 10% για όλες τις εταιρείες και ανάλογα με τα κέρδη κλιμακούμενο έως 12-13%. Το υπόλοιπο 2-3% να διαμορφώνεται ανάλογα με το πόσες Πιστωτικές Μονάδες Φοροελάφρυνσης συγκέντρωσε η οποιαδήποτε εταιρία, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της.
- Κατάργηση πάγιων για ελεύθερους επαγγελματίες και φορολόγηση αποκλειστικά στη βάση εισοδημάτων.
- Μείωση της μηνιαίας γραφειοκρατίας για τις μικρές επιχειρήσεις με την πολιτική του ενός φορέα.
Και αυτά είναι μόνο μερικά απ' όσα είναι αναγκαία να γίνουν για να δοθεί ώθηση στον κλάδο του επιχειρείν.
Η ανεργία εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών καλπάζει. Υπάρχει λύση ή θα ζήσουμε μια από τα ίδια;
Η ανεργία αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους νέους ανέργους αλλά και για εκείνους μεγαλύτερης ηλικίας που, λόγω της οικονομικής κρίσης, έκλεισαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν και δυσκολεύονται να βρουν επαγγελματική στέγη. Θεωρώ απαραίτητη την παροχή φορολογικών κινήτρων για τις εταιρίες που προσλαμβάνουν νέους ανέργους. Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί με φοροελαφρύνσεις που θα αντιστοιχούν στο ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας ή των κοινωνικών εισφορών ή άλλων φόρων που συνδέονται με την εργασία αναλόγως το κράτος-μέλος. Παράλληλα, να υπάρξει υποχρεωτική ένταξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων, μέσω εργασιακής εμπειρίας-πρακτικής στο πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε Γερμανία και Αυστρία, τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων (4,8% και 5% αντίστοιχα). Η αναντιστοιχία πτυχιούχων και σημερινών αναγκών της αγοράς είναι προφανής αφού σήμερα υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν έχουν βρεθεί οι κατάλληλοι υποψήφιοι.
Θεωρείτε εφικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συναίνεση μετά την Κυριακή των εκλογών και να δούμε για παράδειγμα μία κυβέρνηση όπου θα συνυπάρχουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως συνέβη με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;
Πριν τις εκλογές τον Μαΐο του 2012 κάτι τέτοιο θα φάνταζε παράλογο. Μετά τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Επιτρέψτε μου, όμως, να έχω σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει, έστω και λίγο, τις παράλογες απόψεις του στο πεδίο της διαπραγμάτευσης του χρέους, στα εθνικά θέματα, στο ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας και στο μεταναστευτικό. Μακάρι να διαψευστώ και να επικρατήσει η λογική αλλά η συμπεριφορά (που σε ορισμένες των περιπτώσεων αγγίζει τα όρια της αλαζονείας) στελεχών της Κουμουνδούρου με κάνει απαισιόδοξο. Αλλά μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα κόμματα θα τον δείξει ο λαός, με το αποτέλεσμα που θα βγει από την κάλπη την Κυριακή της 25ης Ιανουαρίου. Από τη Δευτέρα θα έχουμε σίγουρα να συζητήσουμε πολλά.
Σχόλια